Tyxo.bg counter

Бразилски храст, Велина Минкова

Велина Минкова се завръща с „Бразилски храст”, искрящ от остроумие сборник с разкази! Книгата излиза на 1 юни, а премиерата ще се състои на 7 юни от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”.

„Бразилски храст“ е прелестна какофония от истории, в които абсурдно, но мирно съжителстват плъхове, лели, златни рибки, буржоа бохеми и хамали, Созопол, парижкият май 1968-а, любов, възмездия и какво ли още не. Една деликатна, същевременно забавна и непринудена игра на двусмислието. По думите на писателя Алек Попов книгата съдържа хроники на градското момиче, разказващо с еднаква лекота и за Париж, и за Лондон, и за Лос Анджелис, и за любимата си София: „Едно от малкото ведри четива, заченати в смутните времена на българския преход, „Бразилски храст“ очарова с привидната си невинност и свежото си чувство за хумор.“

Велина Минкова завършва английски език и литература с профил творческо писане в Калифорнийския университет (UCLA). Автор е на сборника с разкази на английски език Red Shorts. Дебютният й роман, „Доклад на зелената амеба за химическия молив”, ни отведе на международен пионерски лагер в Северна Корея в далечната 1989 г., а после ни припомни вълненията от първите месеци след 10 ноември. През 2016 г. книгата беше отличена в конкурса за превод на български роман на Фондация „Елизабет Костова” и издателство Open Letter Books в САЩ. Наскоро романът излезе на френски език (с клеймото на авторитетното издателство Actes Sud) под заглавие „Великият вожд трябва да дойде да ни види” (Le Grand Leader doit venir nous voir).

Публикувано в Книги
АКЦЕНТИ
РЕКЛАМА
АСТРОНАВИГАТОР
АСТРОЛОГИЯ  
АСТРОСТАТИИ  
ИДЕЯ ЗА ДЕНЯ

НОВИ КНИГИ