Tyxo.bg counter

ГАСПАЧО ОТ КРАСТАВИЦИ

Гаспачо, но от… краставици
 
 
Гаспачо (gazpacho) е испанска студена доматена супа, която е много популярна в по-топлите географски ширини през лятото. Ние ви предлагаме един особено разхладителен вариант на гаспачото – с краставици.
 
 
Гаспачо от краставици
С нежни ивици филе от пушена сьомга
 
 
ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:  
1 скилидка чесън  2 стръка пресен лук  2 краставици  1/2 връзка копър  250 мл минерална вода  1 ч. л. горчица  3–4 с. л. лимонов сок  сол  млян черен пипер  1 ч. л. захар  1/2 ч. л. кимион  80 г нарязано на тънки ивици филе от пушена сьомга  2 с. л. квасена сметана
 
КАК СЕ ПРИГОТВЯ:
1. Скилидката чесън се обелва и се пасира. Лукът се почиства и нарязва на дребно. Краставиците се обелват и разполовяват. Почистват се от семките и се нарязват на кубчета.
2. Чесънът, лукът и краставицата се слагат в купа и се пасират (с пасатор). В купата се налива и минералната вода (около 250 мл), докато супата добие желаната консистенция.
3. Подправя се с горчицата, лимоновия сок, захарта, кимиона, солта и черния пипер. Копърът се измива и подсушава. Една част от него се нарязва на дребно и се изсипва в ястието. Студената супа се оставя да престои в хладилник (може за кратко и в камерата).
4. Преди сервиране супата се изсипва в дълбоки чинии. Ивиците сьомга се разпределят по порциите. Гаспачото се поднася украсено със сметаната и останалите стръкчета копър.
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:
20 мин
В ЕДНА ПОРЦИЯ:
100 кал
 
МАЛКО ПО-ПОДРОБНО
Предварителна подготовка на краставиците
 
 
Семките на краставиците могат да развалят вкуса на гаспачото, затова краставиците се разполовяват и семките им се изгребват внимателно с чаена лъжичка. Месестата част се нарязва на малки кубчета.
 
Приготвяне на пюрето
 
 
Всички зеленчуци се пасират с помощта на пасатор. Долива се вода, докато супата добие необходимата консистенция. По желание може да се добави малко бяло сухо вино.
 
Украса
 
 
Сметаната се изсипва с лъжица на няколко места по повърхността на гаспачото. С помощта на клечка за зъби се „рисува“ върху оформилите се петна до получаване на причудливи форми.
 
Публикувано в Бела къща, В кухнята
АКЦЕНТИ
РЕКЛАМА
АСТРОНАВИГАТОР








АСТРОЛОГИЯ  
АСТРОСТАТИИ  
ИДЕЯ ЗА ДЕНЯ

НОВИ КНИГИ