Tyxo.bg counter

ЗАСИЩАЩИ ЧУЖДЕСТРАННИ СУПИ

Засищащи чуждестранни супи
Да превключим постепенно на пролетен хранителен режим – вместо тежки меса с мазни гарнитури да сервираме по една супа за обяд. А защо не и за вечеря?! Тези, които ви предлагаме, са достатъчно гъсти и питателни. Спокойно можете да ги поднасяте и като основно ястие.
 
март, 2009 г.
 
 
Гъста мексиканска, с мляно месо и боб
(пикантна – с чили и чесън, може да се сервира и като основно ястие)
 
 
ЗА 4 ПОРЦИИ:   3 с. л. олио   80 г пушена сланина/бекон   1 глава кромид лук   3 скилидки чесън   1 люта чушка   600 г смляно телешко месо   2 ч. л. смлян кимион   1 сладка червена чушка   500 г консервирани домати в собствен сос   1 консерва зрял боб (400 г)   150 мл заквасена сметана   сол и черен пипер   1/2 връзка магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Сланината/беконът се нарязва на кубчета и леко се запържва в предварително загрято в дълбока тенджера олио. Кромидът и чесънът се почистват и се нарязват на дребно (или се пасират). Лютата чушка също се нарязва на дребно и заедно с лука и чесъна се прибавя при сланината/бекона. След като зеленчуците леко се запържат, в тенджерата се слага и кълцаното месо. Всичко се подправя със сол, черен пипер и кимион.
2. Сладката чушка се нарязва на ивици и се разбърква в сместа заедно с консервата домати. Ястието се задушава 15 мин на бавен огън. През последните 5 мин се добавя и консервираният боб.
3. Супата, ако е необходимо, се овкусява още веднъж със сол и с черен пипер. Разпределя се в чинии и се сервира, гарнирана със сметана и нарязан на ситно магданоз.
Време за приготвяне: 25 мин
В една порция: 580 кал
 
 
Азиатска, с паста
(с ароматен джинджифил и лимонена трева)
 
 
ЗА 4 ПОРЦИИ:  ♦ 200 г плоски макарони (талятеле) ♦ 1 стрък праз лук   2 глави червен лук  1 червена люта чешка  1 л бульон  1 стрък лимонена трева  пресен джинджифил (малко парче около 2 см)  200 г соеви кълнове ♦ соев сос 2 с. л. кокосови стърготини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Макароните се сваряват. Празът и червеният лук се нарязват на кръгчета. Лютата чушка се почиства от семената и се нарязва на тънки пръчици.
2. Бульонът се кипва. Лимонената трева и джинджифилът се пускат в бульона. След 10 мин той се отстранява от котлона и се прецежда. Празът, кромидът, чушката и соевите кълнове се кипват за 10 мин в бульона. Супата се подправя със соев сос на вкус.
3. Кокосовите стърготини се запичат в тиган без мазнина. Сварените макарони се отцеждат през гевгир, разпределят се по чиниите и се заливат с бульон. Преди сервиране супата се поръсва със запържените кокосови стърготини.
Време за приготвяне: 15 мин
В една порция: 260 кал
 
 
Оризова, с топчета
(малко шери в каймата прави вкуса на топчетата вълшебен)
 
 
ЗА 4 ПОРЦИИ:   100 г дългозърнест ориз  1 скилидка чесън  1 с. л. олио   1 стрък зелен лук  150 г чери доматчета  250 г смляно свинско месо  2 с. л. шери   1,5 л бульон  2 с. л. соев сос  2 с. л. нарязан на ситно магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Оризът се сварява в подсолена вода. Чесънът се пасира и леко се запържва в подсолено олио. Зеленият лук се нарязва на дребно, доматчетата чери се разполовяват.
2. Мляното месо се смесва със зеления лук, запържения чесън и шерито, посолява се и се подправя с черен пипер на вкус. От каймата с влажни ръце се оформят малки кюфтенца. Бульонът се подправя със соев сос, сол и пипер, оставя се да кипне и в него се сваряват кюфтенцата (около 4 мин). Свареният ориз заедно с разполовените доматчета се прибавя в супата. Всичко се подправя със соев сос и се вари още 3 мин. Преди сервиране порциите се поръсват с нарязан на ситно магданоз.
Време за приготвяне: 25 мин
В една порция: 310 кал
 
 
Кремсупа от тиква с бекон
(със запържени листа киселец)
 
 
ЗА 4 ПОРЦИИ:  1 кг тиква  1 морков  корен пресен джинджифил (2 см)   1 глава кромид лук  2 с. л. краве масло  1 л бульон  сол и черен пипер  мляно мускатово орехче  1 скилидка чесън  200 г заквасена сметана   12 ивици бекон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Тиквата, морковът и джинджифилът се почистват и нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на дребно и се задушава в маслото. Прибавят се и нарязаните на кубчетата зеленчуци и леко се запържват.
2. Влива се бульонът и се добавят подправките и пасираният чесън. Вари се 20 мин. Всичко се пасира, подправя се със сметана и се кипва още веднъж.
3. Парчетата бекон се запържват леко, изваждат се и се отцеждат от мазнината. Кремсупата се разлива в чинии, като във всяка се поставят по 3 ивици бекон. Порциите се поднасят, украсени с листа киселец, предварително запържени в масло.
Време на приготвяне: 30 мин
В една порция: 410 кал 
Публикувано в Бела къща, В кухнята
АКЦЕНТИ
РЕКЛАМА
АСТРОНАВИГАТОР








АСТРОЛОГИЯ  
АСТРОСТАТИИ  
ИДЕЯ ЗА ДЕНЯ

НОВИ КНИГИ