Tyxo.bg counter

МЕНЮ С ВИТАМИН С

Меню с витамин С
 
юни, 2009 г.
 
Цитрусовите са удивителни плодове. Всичко, до което се докосне техният сок, придобива ярък вкус, било то напитка, десерт, салата, сос или горещо блюдо. С тях всичко е вкусно. И въобще не се заблуждавайте, че е кисело!
 
Пиле с лимон и босилек
 
 
ЗА 4 ПОРЦИИ:  
3 лимона  
 1 връзка пресен босилек (нарязан)  
 1/4 ч. ч. нарязан магданоз   
1 с. л. зехтин  
 1 пиле, транжирано на 8 парчета 
 сол и прясно смлян черен пипер на вкус

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1. Загрейте фурната до 200 °С. Намажете с олио тава за печене. Рендосайте от лимоните 2 с. л. лимонова кора лимон и изстискайте 3 с. л. лимонов сок. Останалите лимони нарежете на парчета.
2. В дълбока купа смесете лимоновия сок, лимоновата кора, зехтина и нарязаните магданоз и босилек (оставете по няколко стръка от двете за украса), 1 ч. л. сол и 1/4 ч. л. черен пипер. Сложете в купата и парчетата пиле, разбъркайте всичко така, че пилето напълно да бъде покрито от маринатата. Оставете го за 20 мин.
3. Подредете парчетата пиле в тава за печене, залейте ги с маринатата и ги печете 30–35 мин в загрятата фурна. Преди сервиране ги украсете със стръкове босилек (или магданоз) и парчета лимон.
 
 
Сьомга с леща и портокалов сос
 
 
ЗА 4 ПОРЦИИ:  
 1 ч. ч. леща  
 4 котлета сьомга  
 1–2 портокала  
 1 ч. л. горчица  
 1 с. л. + 1 ч. л. зехтин  
 1 връзка пресен босилек  
 2 глави лук (нарязан на ситно)  
 връзка магданоз (нарязан на ситно)

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Сварете лещата в подсолена вода и я извадете с решетъчна лъжица. Загрейте фурната до 200 °С. Посолете и поръсете с черен пипер сьомгата. Подредете парчетата (с кожата надолу) в намазана с олио тава. Печете 15–20 мин.
2. Рендосайте 1 ч. л. кора от портокалите и изстискайте от тях 1/3 ч. ч. сок. В дълбока купа смесете кората и сока с горчицата, зехтина, 1/4 ч. л. сол и 1/8 ч. л. черен пипер. Добавете и нарязания босилек.
3. Запържете в 1 с. л. зехтин лука до златисто, смесете го с лещата. Добавете половината от соса и нарязания магданоз, разбъркайте добре.
4. Сервирайте парчетата сьомга върху канапета от леща, полети със соса и украсени с портокалова кора.
 
1 ПЛОД = ………
1 лимон = 3 с. л. сок и
1 лимон = 3 с. л. сок и
2 ч. л. настъргана кора
1 лайм = 2 с. л. сок и
1 ч. л. настъргана кора
1 портокал = 1/3 – 1/4 ч. ч. сок и 2 с. л. настъргана кора
 
 
Телешко с мандарини
 
 
 
ЗА 4 ПОРЦИИ:  
 2–3 мандарини (от две от тях изстискайте сока)  
 1 с. л. рендосан корен от джинджифил   
 1 ч. л. сусамово масло  
 1 ч. л. + 1 с. л. сгъстител за сосове  
 2 с. л. соев сос  
 450–500 г телешко месо (нарязано на ивици)  
 4 с. л. олио  
 1 чушка (нарязана на ивици)  
 зелен лук  
 и по желание малко замразен грах (с шушулките)

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1. Пригответе соса, като смесите олиото, джинджифила и сока от мандарината. В дълбока купа смесете соевия сос с 1 ч. л. сгъстител за сосове, сложете вътре месото и хубаво разбъркайте. 2. В тиган в малко олио запържете първо нарязаната на ивици кора от 1 мандарина, след което – зеленчуците, а накрая – и месото. Прехвърлете всичко в голяма купа, залейте го с мандариновия сироп и го сервирайте по средата на масата.

 
4 витаминозни гарнитури
Те са отлично допълнение към месни блюда
 
 
1. С копър и портокал
Смесете почистени от кожицата и нарязани на парчета 4 портокала с 1 ч. ч. нарязан на ситно копър, 2 с. л. нарязан червен лук и нарязан на ситно магданоз. Подправете със сол на вкус.
 2. С грейпфрут
Смесете почистени от кожицата и нарязани на парчета 3 розови грейпфрута, 1 портокал, 2 нарязани на ситно люти чушлета (почистени от семките), 1 стрък нарязан на ситно зелен лук, 2 с. л. накълцан пресен босилек. Посолете. 
3. С лимон и лайм
От един лимон и един лайм рендосайте 2 ч. л. кора. Плодовете почистете от корите и кожицата, нарежете ги на парчета и ги смесете с обелено и нарязано на кубчета авокадо. Подправете с 1/4 ч. л. сол и 1 ч. л. захар. Разбъркайте добре.
 4. С портокал и домати
Почистете 3 портокала от кората и кожицата. Отстранете семките на 2 не много големи домата и ги нарежете на дребно. Смесете доматите и портокалите с нарязани на ситно зелен лук и магданоз. Посолете на вкус.
 
 
Риба с лимон и зехтин
 
 
ЗА 4 ПОРЦИИ:  
 ⇒ 3 лимона  
 4 филета от бяла риба  
 2–3 стръка прясна мента (нарязана на ситно)  
 1 ябълка (нарязана на сламки)  
 1/4 ч. ч. нарязани на парчета зелени маслини  
 1 глава лук (нарязан на ситно)  
 1/2 ч. л. захар  сол и прясно смлян черен пипер

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1. Загрейте фурната до 200 °С. Залейте филетата с лимонов сок, изстискан от 2 лимона, посолете ги и ги поръсете с черен пипер. Изпечете ги до готовност.

2. От единия лимон рендосайте 1 ч. л. кора, останалата кора изхвърлете. Мекото нарежете на много ситно и смесете с нарязаните маслини, ябълката, лука и ментата. Подправете със захар, сол и черен пипер на вкус.

3. Сервирайте рибата с гарнитура от сварен бял ориз и лимоново-маслиновата смес.

 
 
Десерт за 3 минути
 
 
ЛЕДЕН СОК Смесете пресен цитрусов сок със захар и го сложете във фризера. От време на време го разбърквайте до получаването на ледени малки парченца.
 
ЛИМОНАДА Смесете прясно изцеден цитрусов сок със захар и газирана вода, прелейте го в кана и пуснете вътре да плуват цели парчета лайм.
 
ПАРЧЕТА В СИРОП Нарежете цитрусови плодове на кръгчета, сложете ги в чиния и ги полейте с гъст сироп, приготвен от цитрусов сок и захар.
 
 
Лимонова торта
 
ЗА 8 ПАРЧЕТА:
За тестото   
  2 ч. л. сок от лайм  
 1 ч. ч. брашно  
 1 ч. л. захар, 1/4 ч. л. сол  
 6 с. л. размекнато краве масло  
 2–3 с. л. студена вода
За плънката
2 ч. л. кора и 2/3 ч. ч. сок от лайм  
 1 ч. ч. захар  
 4 големи яйца  
 2/3 ч. ч. сметана
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Смесете всички продукти за тестото, омесете го, оформете го на топка и го сложете за 30 мин в хладилника.
2. С помощта на бъркалка разбийте сока от лайма със захарта, кората от лайм, яйцата и накрая добавете сметаната.
3. Сложете тестото в кръгла плитка форма за печене и го изтеглете отстрани по стените на съда, за да се оформят бордове (тестото се изтегря нагоре по стените на съда). Постелете фолио върху тестото и го запечете 10–15 мин във фурната. Изчакайте го да изстине.
4. Разпределете отгоре плънката и печете тортата 30 мин до готовност. Преди сервиране я украсете с пудра захар.
 
 
Публикувано в Бела къща, В кухнята
АКЦЕНТИ
РЕКЛАМА
АСТРОНАВИГАТОР








АСТРОЛОГИЯ  
АСТРОСТАТИИ  
ИДЕЯ ЗА ДЕНЯ

НОВИ КНИГИ