Tyxo.bg counter

УРОК ПО ЛАЗАНЯ

Урок по лазаня
 
 
Не можеш да й устоиш! Паста, пропита с 2 соса – вкусен болонезе и нежен бешамел, – и с препечена до златисто коричка от сирене.
 
ЗА 6 ПОРЦИИ:
225 г готови кори за лазаня  50 г пармезан
 
За соса болонезе:  1 с. л. зехтин (или олио)  ►1 голяма глава кромид лук (ситно нарязана)  1 средно голям морков (настърган)  ►стрък целина (нарязан на дребно)  1 скилидка чесън (пресована)  ►125 г гъби (нарязани на тънки филийки)  450 г телешка кайма  ►300 мл червено вино  300 мл месен бульон  400 г домати (обелени и нарязани)  1 с. л. доматено пюре  1 с. л. сух босилек  2 с. л. нарязан магданоз  сол
За соса бешамел: 600 мл прясно мляко  1 кръгче лук  ►6 зрънца черен пипер  1 дафинов лист  25 г краве масло  25 г брашно  щипка мляно индийско орехче
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
 
 
1. Започваме от соса болонезе. Лукът, морковите, целината и чесънът се запържват 7–8 мин в сгорещеното олио. Добавят се гъбите и зеленчуците и се задушават още няколко минути. След това в тигана се прибавя и каймата и се пържи при непрекъснато бъркане до кафяво.
 
 
2. В ястието се вливат виното и бульонът и се добавят доматите и доматеното пюре. Сосът се посолява и се овкусява с босилека. Оставя се да поври около 40 мин под капак на много бавен огън. Няколко минути преди да се отстрани от огъня, се поръсва с нарязан магданоз.
 
 
3. За приготвянето на бешамела млякото се загрява в дълбока тенджера заедно с нарязания лук, зрънцата черен пипер и дафиновия лист. Когато кипне, тенджерата се маха от огъня. В друга тенджера на котлона се разтопява маслото и се смесва с брашното при постоянно бъркане. Държи се на огъня не повече от 2 мин, за да не загори. Бавно, на тънка струйка в сместа се влива млякото и се вари до сгъстяване заедно с добавеното индийското орехче.
 
 
4. 1/3 от соса болонезе се разстила на дъното на намазнена тава. Отгоре се подрежда слой кори за лазаня, които се заливат с бешамел. Правят се още два такива пласта – ред болонезе, ред кори за лазаня и слой бешамел. Третият, последен слой се покрива с настърган пармезан. Лазанята се пече в продължение на 45 мин в предварително загрята фурна. Ястието е готово, когато сосът се сгъсти и пармезанът покафенее.
Публикувано в Бела къща, В кухнята
АКЦЕНТИ
РЕКЛАМА
АСТРОНАВИГАТОР








АСТРОЛОГИЯ  
АСТРОСТАТИИ  
ИДЕЯ ЗА ДЕНЯ

НОВИ КНИГИ