АВИТАМИНОЗА

Авитаминоза
 
май, 2009 г.
 
Снимка© Andrejs Pidjass – 123rf.com
 
Пролетта ни носи не само радост  и освобождение от хремата и грипа. Точно по това време на годината ние често си припомняме за неприятната диагноза авитаминоза.
 
Какво представлява тя? Най-простото обяснение е пълна липса на даден витамин в организма. За щастие в чист вид авитаминозата е рядко явление. Като казваме „авитаминоза“, ние по-скоро разбираме принципен недостиг на много витамини в организма. А това е много лесно да се предотврати.
Витамините се отнасят към незаменимите хранителни вещества, които не се произвеждат от човешкия организъм, но без тях той не може да съществува.
Има и малко изключения, които се синтезират от чревните бактерии или могат да се образуват в човешкия организъм от провитамини (каротини, стерини).
Витамините са нужни за нормалното протичане на обмяната на веществата, за растежа и развитието на тялото, за поддържането на добра физическа форма и работоспособност, за осъществяване на функциите на имунната, нервната, ендокринната система, за кръвообразуването и кръвосъсирването.
Днес никой лекар не би отрекъл важността на постоянното постъпване на витамини в организма отвън. На земята обаче няма нито един продукт, който да съдържа всички необходими на човека витамини. Налага се организмът да ги получава от различни източници – от храните или от различни хранителни добавки и препарати, предлагащи се в аптеката.
Искате ли да разберете
 
дали вие страдате от недостиг на витамини
Замислете се дали не се оплаквате от следните симптоми:   бърза уморяемост  отслабен имунитет   обща слабост  намалена работоспособност  понижена съпротивляемост към инфекции  повишена раздразнителност   изменение на състоянието на кожата и слизестите ципи (лющене, сухота, пъпки, циреи, ечемици).
Ако повече от три симптома се отнасят за вас, тогава е време да помислите откъде да си набавите витамини.
Една от най-опасните заблуди е, че причина за дефицита на витамини е недостатъчната консумация на пресни плодове и зеленчуци. Това не е съвсем така. Всъщност зеленчуците и плодовете са източници предимно на три витамина: С, фолиева киселина и каротин – предшественика на витамин А.
Останалите витамини човек получава от хляба, месото, млякото и ядките, кравето и растителното масло. Но пък увеличеното потребление на тези висококалорични продукти повишава риска от хипертония, атеросклероза, диабет и рак.
 
 
 
 
 
Как да се спасим
За да наситим организма с витамин С, е нужно всеки ден да изпиваме 3–5 литра прясно изцеден ябълков сок. Нужното количество витамини В1 и В2 можем да получим, ако ежедневно изяждаме по 1 килограм черен хляб или по 400–500 г телешко месо, тъй като именно тези продукти се явяват най-богатите източници на витамини от групата В.
Подобен дневен режим обаче по-скоро води до увеличение на теглото. Как да обезпечим организма с достатъчно количество от всички необходими витамини и минерали, без да увеличаваме при това калорийността на храната? Приемайки витаминно-минерални комплекси. Естествено, в идеалния случай трябва лекар да ви помогне да изберете точния препарат – не забравяйте за опасностите, които крие самолечението! Но даже до визитата в клиника можете внимателно да послушате своя организъм и да се досетите какъв витамин не му достига:
1. Ако забелязвате, че даже при слаби удари синините ви дълго време не минават, преди всичко това става заради недостиг на витамин С.
2. Вас постоянно ви безпокоят световъртеж и шум в ушите? Това се провокира заради дефицит на витамините В3 и Е, а също и на микроелементите манган и калий.
3. Червените очи и неспособността бързо да се адаптирате на тъмно най-често се обясняват с недостиг на витамини А и В2.
4. Пърхотът се появява в този случай, когато в дефицит са витамините В12, В6, Р и селен.
5. Ако косите ви са станали слаби и се късат, това е верен признак за недостиг на витамин В9, С и Н.
6. Причина за безсъницата може да бъде дефицит на витамини от групата В, калий и калций.
Заедно с употребата на аптечни комплекси може да подхранвате организма с естествени витамини: най-добрите помощници в борбата с пролетната авитаминоза са киселото зеле, кълновете и шипките. Киселото зеле е богато на витамин С, в него той е толкова, колкото в портокалите.
Съвет употребявайте зелето в течение на два-три часа след като го извадите от разсола.
За богат източник на витамини са признати кълновете на пшеницата, граха и фасула. В кълновете тяхното съдържание се увеличава няколко пъти.
Отлична профилактика на авитаминозата е и отварата от шипки. Шипките не само са лекарствено растение, те са още и един от най-богатите витаминни източници. В тях се съдържат витамините А, В2, Е, С, Р и К. Само две шипки обезпечават дневната потребност на човека от трите последно изброени витамина..