АКНЕТО ПРИ ВЪЗРАСТНИ

Акнето при възрастни
или когато личният дерматолог е повече от личната козметичка
 
от Мариана ЯНЕВА
 
април, 2013 г.
 
 
© Piotr Marcinski / www.123rf.com
 

Имам приятелка, която години наред се бори с болезнените пъпки по лицето си – крие ги под слоеве фон дьо тен, опитвала е билков пилинг, дермабразио, различни хранителни режими, мазила, специални почистващи препарати. Напоследък ходи редовно на йога и дори спря да яде месо… Безрезултатно! Мисля си, че съдбата е крайно несправедлива понякога, щом може да направи акнето нечия съдба. Лечимо ли е то въобще, ако се появи в извънтийнейджърска възраст!? На тези и на други въпроси, свързани с акнето при възрастните, ми отговори доц. Мери ГАНЧЕВА, завеждащ сектор „Дерматология и венерология“ към ДКЦ „Сити клиник“ – София.

Според нея неизлекуваното акне може да доведе до психоза. Особено ако пациентът е жена. „Акнето е сериозно заболяване, а не само козметичен проблем – отбелязва тя. – Лечимо е, но изисква индивидуален подход от страна на специалиста и търпение от пациента. Задължително трябва да се лекува от дерматолог. Както имате лична козметичка, така трябва да имате и личен дерматолог, защото кожата непрекъснато е под влияние на външни и вътрешни фактори и доста често реагира с появата на пъпки и обриви. Само от йога и здравословно хранене обаче акнето ви няма да изчезне“ – категорична е доц. Ганчева.
 
Специфики и видове
За разлика от това при тийнейджъри, акнето при възрастни не е придружено от толкова много комедони. След 25-годишна възраст то по-често е козметично индуцирано, т.е. провокирано от неправилно подбрана, т.нар. комедогенна (запушваща порите) козметика. „Друга форма на акне при възрастни е медикаментозно причиненото, което се появява най-вече след редовна употреба на орални контрацептиви, съдържащи проандрогенни прогестини. Това обаче не го пише на опаковките на контрацептивите, отново трябва да ви го обясни вашият дерматолог“ – уточнява доц. Ганчева. Други медикаменти, които повлияват лошо акнето при възрастни, са: кортикостероидите; препаратите, съдържащи бром, хлор и йод; транквилизаторите (днес много жени ги изоползват като антистрес средство); антиепилептиците и хидралазин производните (гладкомускулни релаксанти). На фона на една по-мазна или смесена кожа тези лекарства биха могли да потенцират образуването на акнеформени лезии. Друга вид акне, което се среща при пациенти на възраст между 25 и 30 години е т.нар. акне екскорие. „Виждайки една пъпка на лицето си, по-нервната и суетна жена се фиксира върху нея и се мъчи да я махне механично – чопли я, стиска я… Така провокира появата на акне, която тя самата е произвела“ – обяснява доц. Ганчева.
 
Прилики и разлики с розацеята
Оказва се, че доста жени, които смятат, че имат акне, всъщност имат розацея. „Акнето е заболяване на мастните жлези, докато розацеята е заболяване на повърхностните кръвоносни съдове. Розацеята се характеризира със зачервяване на кожата и много малки гнойни пъпчици. Като забележат пъпките, много жени отиват в аптеката и купуват препарати за лечение на акне, което усложнява нещата. Затова, ако получите обрив, не се самолекувайте! Много е възможно да постигнете обратен ефект“ – категорична е доц. Ганчева. 
Нерядко акнето е кожен маркер за други заболявания: хематологични, ендокринни, онкологични, гинекологични (напр. поликистоза на яйчниците), но това също може да бъде определено от дерматолог. 
 
Когато мазната кожа стане смесена
„Много хора имат мазна кожа в пубертета. В по-късна възраст тя обикновено става смесена, т.е. със сухи участъци. Много е важно специалистът да отчете тази промяна във връзка с лечението на акне. Защото ако смесената кожа се лекува с един вид медикамент, на места той ще влияе добре, но на места – не“ – обяснява дерматологът.
Голяма роля за ефективното лечение на акне при мазна кожа има и почистването на кожата. И тук трябва да бъдете много внимателни обаче, защото ако решите да използвате силни детергенти, за да „обезмаслите“ кожата, можете да засилите акнето.
Доброто почистване трябва да върви ръка за ръка с добрата хидратация. Ако се стараете да изсушите мазната кожа, мислейки си че по този начин ще накарате и акнето да засъхне, може да сбъркате. Добре е да се стараете да не нарушавате естествената водно-липидна кожна мантия с неправилно избрани почистващи препарати. Това е и превенция за развитие на акнеформени лезии.
 
Влиянието на слънцето и солариумът
Същата моя приятелка, за която ви споменах в началото, ходеше редовно на соларуим, за да „изсушава“ пъпките си, както самата тя се изразяваше. Попитах доц. Ганчева дали наистина слънцето и соларумът влияят положително на акнето. „Ако говорим за лека степен на акне и при минимална експозиция на слънце или в солариум, да. Лезиите се свиват и цялата кожа изглежда видимо по-добре. Но след 15–20 дни те отново се инфламират (възпаляват) и отново се развиват гнойни пъпки и то много повече и в по-тежка форма. Точно когато пациентът се е върнал от море и се е успокоил, че акнето му е изчезнало благодарение на бактерицидния ефект на слънчевите лъчи, през есента се наблюдава влошаване“ – обясни специалистът по кожни заболявания.
Според дерматолозите най-подходящият период за лечение на акне са зимните месеци и пролетта (до края на април). Тук влиза в съображение честото прилагане на пилинг, лазер или продукти, които съдържат бензилпероксид и ретиноиди – вещества, които правят кожата фотосензитивна. Тези процедури и продукти не бива да се използват през слънчевите месеци на годината. „Акнето, разбира се, се лекува и трябва да се лекува през всички сезони – подчертава доц. Ганчева, – но краят на зимата и пролетта са благоприятни, защото позволяват използването на специфични продукти и терапии за лечението му.“
Впрочем антибиотиците за системен прием, които се изписват против акне, също е по-добре да се пият през студените месеци, а не през юни, юли и август, защото голяма част от тях са фотосензитивни, т.е. правят кожата по-чувствителна към слънцето и могат да се усилят неприятните преживявания.
 
(…)
 

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ ТУК