АМАЛГАМНИТЕ ПЛОМБИ

Амалгамните пломби
 
 
 
от Д-р Цветан ПЕШЕВ, стоматолог
 
 
 
 
 
 
 
октомври, 2007 г.
 
 
Преди откриването на композитните (белите) пломби масово се използваха пломби от сребърна амалгама. Днес те не са „на мода“ заради новите технологии и материали в стоматологията. Но не бива съвсем да се отхвърлят като алтернатива.
  
 
Плюсовете
Амалгама се нарича всяка сплав на живака – един от малкото течни метали на стайна температура. Най-често обаче се разбира сплавта от сребърни стружки, размесени с живак.
В устата амалгамата има трайност над 20 години.
Доста повече от трайността на белите пломби, която е само 5–8 години.
При правилно изработване на амалгамната пломба се постига оптимален контакт със съседните зъби, което предотвратява влизането на храна между тях и последващи възпаления на венеца.
Най-голямото предимство на амалгамата е, че тя предотвратява развитието на нов кариес под пломбата, защото като всеки метал корозира и отделя корозионни продукти, които с времето запълват и най-фините процепи между пломбата и зъба.
За разлика от белите пломби, които трябва да се поставят при абсолютна сухота на зъба (почти невъзможна в устната кухина), амалгамата може да се работи и върху леко влажни повърхности.
 
Минусите 
Безспорно грозният оловносив цвят на пломбата изключва поставянето й на преден зъб.
Живакът е токсичен.
Корозията на сплавта предизвиква отделяне на метални йони, които човек постоянно поглъща. А те могат да предизвикат алергия и заболяване, наречено полиметалия. Под полиметалия се разбира протичане на слаб електрически ток между два метала в човешкото тяло, провокиращ различни оплаквания – от парене и метален вкус в устата до обриви и рани в устната кухина. Най-силен ток протича между златото (например златна коронка) и амалгамна пломба.
Забранява се изработването на амалгамни пломби на бременни жени.
Корозията с времето води и до оцветяване на зъба в сиво около пломбата и поради това смяната с бяла пломба често не води до желания естетичен ефект (сивото прозира под бялата пломба). За да се намали корозията, пломбата трябва да се полира идеално в рамките на 24 часа след поставянето й. Ако това не е направено, значи вашият зъболекар не си е свършил работата докрай.
Има и някои чисто технологични проблеми, свързани с изработване на амалгамните пломби. Те изискват отнемане на значително повече тъкани от зъба, преди да се поставят, защото амалгамата не се свързва със зъба, а се държи за него само механично. Това е свързано с повече пилене на зъба, повече време, болка и по-често счупване на парчета и дори разцепване на зъба при големи пломби. Дори ако след време се наложи поставянето на нова пломба до старата, между двете няма да има никаква връзка. Възможно е да започнат болки в зъба или самата пломба да падне. Белите пломби имат редица недостатъци, но пък те се свързват химически със зъба, както и със стари бели пломби, което предполага максимално щадене на зъба при изработката им.
 
Иновации
За жалост още не е измислен материал за запълване, който да е толкова здрав, траен, евтин и лесен за работа като амалгамата. Сигурно затова успоредно с новите материали се произвеждат и амалгами, но доста подобрени – без живак и със слабо токсичен състав на металните стружки. В някои страни от Западна Европа и в САЩ обаче се води кампания против амалгамата. Сигурно защото цената й е много ниска.