АМЕРИКАНСКА КУХНЯ

Кейси, която иска да готви. И това е!
 
 
 
от Теодора СТАНКОВА
Снимки ©BeLight Studio
 
декември, 2009 г.
 
 

Визитка
Кейси е от Ню Йорк. Завършила е филмово и телевизионно продуцентство. Работила е в тв продукция в Ню Йорк. От три години е в България и живее със семейството си в Кюстендил, откъдето е съпругът ù Ангел. Имат две дъщери – Майа на 6 години и Боряна на 4. В България работи в американски филмови продукции на „Ню имидж“ в студио „Бояна“. Въпреки че животът ù на снимачната площадка никак не е скучен, Кейси открива ново за нея предизвикателство. От края на лятото, когато приключили снимките на последния филм, към който тя имала ангажимент, Кейси взима решение да последва най-силното си желание. А то е да готви.

 
 
Америка може и да е страната на неограничените възможности, но не и в кулинарията. Своя кухня тя практически си няма. Американската кухня е микс от различни традиционни кухни по света. Но затова пък е една от най-разнообразните. Традиционните за американския начин на хранене продукти – бекон, маруля, домати, месо, риба и сосове – са част от всекидневната храна на много държави.
 
Американски пай
Кейси възразява, че Америка е критикувана неоснователно за това, че няма кулинарна култура. По думите ù родното място на „Макдоналдс“ и въобще на бързата храна има и „сериозни традиции в гурмето“. Пример за това е прочутата салата „Уолдорф“ с трюфели и орехов дресинг. Не по-малко прочут е и американският ябълков пай, а пуйката заема достойно място в кулинарната история като задължително ястие на трапезата за Деня на благодарността. Както и пищната „Коледна корона“ от свински ребра.
В много райони като Сан Франциско и Лос Анджелис се усеща мексиканско влияние – богат вкус, горещи и пикантни храни, скара и приготвени на барбекю храни. Флорида предлага уникална смесица от испанска и южни кухни. Чушки, пресни плодове, морски деликатеси и местно отглеждан джинджифил са съставки на няколко рецепти, „родени“ във Флорида. В Калифорния характерно за местната кухня е съчетанието от свежи подправки и плодове. Ню Йорк пък има претенции за авторство на рецептата за прословутата салата „Уолдорф“. В състава ù влизат ябълки, целина, майонеза, зелена салата, черни трюфели, захаросани орехи, както и лимонов сок.
 
Заради една мечта си стурва
За най-голяма изненада на близки и приятели Кейси зарязва филмовата индустрия, за да стане… готвачка. От наколко месеца работи в кухнята на хотел „Хилтън“, където от половин година се обучава по индивидуална програма.
Когато отива на интервю за работа в „Хилтън“, заради автобиографията ù я питат недоверчиво: „Ти наистина ли искаш да работиш като готвачка?“ На Кейси постоянно ù се налага да обяснява, че иска да стане професионален готвач и да се научи на всичко – от рязането на лука и малките тайни на готвенето до най-висшия кулинарен „пилотаж“.  
 
Изчела е всички готварски книги
и кулинарни списания, които има вкъщи. Любимото ù тв предавене е „Топ шеф“. Знае всичко за рецептите, за готвачите, за философията им на готвене.
И е убедена, че всеки може да приготви хемендекс, но не всеки може да бъде творец в кухнята. Преди обече да се стигне до това ниво за напреднали, трябва да се мине през школата на солидния опит. Всички, които смятат, че готвенето е лесно и е достатъчно да сложат в тигана всичко, което им се намира под ръка, Кейси би убедила, че
 
готвенето е математика
За нея зададените в рецептата количества продукти са закон! Защото точно съотношението между продуктите е залог за вкусно ястие. Кейси смята, че има и нещо като теореми в готварството, валидни за всяка рецепта. Като например точното време и последователността на добавяне на подправките. Всеки уикенд тя готви за приятелите на семейството си и ги кани на дегустация. В резултат на което всички, които били убедени, че американската национална кухня е „полуфабрикат в пакетче“, вече не мислят така. Най-щастлива Кейси се чувства, когато дълги часове е готвила някакво ястие, а то бъде ометено за по-малко от час.
 
Българският вкус
Преди време бъдещият ù съпруг Ангел занесъл в Америка бяло саламурено сирене и след като го опитала, Кейси била категорична: „Никога повече няма да го ям.“ Сега обаче тя обожава вкуса му и не сяда на масата без сирене фета. Нещо повече, кръстила е и кучето си Фета. Освен сирене любима ù е и лятната шопска салата с домати от градината на свекърва ù.
Бавна храна и сезонно хранене – това е, на което Кейси се научава в България. Впечатлена е, че в много от селата и по-малките градове продуктите на трапезата са директно от градината пред къщата. Затова и шопската салата ù е най-вкусна през лятото.
 
Как децата ви да не пораснат злояди
Като ги карате да участват в приготвянето на храната, която им сервирате. Заради това, че Кейси кани своите да ù помагат в готвенето, те с охота си изяждат всичко. „Аз нарязах тези гъби“, казва с гордост малката ми дъщеря. Така децата, освен че се забавляват, научават и нещо ново, играейки си, и не на последно място – развиват творческото си мислене“ – убедена е тя.
 
Празникът на трите „Ф“
Така Кейси нарича Деня на благодарността, защото за нея това, освен че е най-американският празник, е празник на храната, на приятелите и на семейството (на английски фуд, френдс и фемили (Food Friends Family)бел. ред.)
Кейси си спомня с усмивка как, когато била малка, всяка година на този ден семейството ù се събирало в къщата на леля ù, която била невероятна готвачка като Марта Стюарт (автор на поредица американски кулинарни издания – бел.ред.). Всичко на трапезата било домашно приготвено – от пуйката до ябълковия пай. Кейси обожавала часовете, прекарани в унес, докато гледала свещенодействията на леля си в кухнята. Оттогава това си остава нейната детска мечта – да се научи да готви.
А най-щастливият ù миг в кухнята е, когато леля ù ù разрешава да участва в разточването на корите за ябълковия пай. Това е и първото нещо, което Кейси се научила да прави в кухнята. По-късно се научила да прави и дребни сладки, с които де черпи приятелите си в училище.
 
Коледите
„Имам наистина голямо семейство“ – убеждава ме тя и набързо пресмята, че за да има подарък всеки член на нейното семейство – лели, чичовци, баби, дядовци, братовчеди, – под елхата трябвало да бъдат подредени около 120 пакета. За семейното коледно тържество по традиция всеки проготвял по нещо, което да занесе на празничната трапеза.
Сега, когато жевее в Кюстендил, Кейси приготвя коледното меню по американски. А на Бъдни вечер празнуват традиционно по български и свекърва ù готви.
На тази Коледа Кейси възнамерява да поднесе на трапезата традиционната за Америка „Коледна корона“ от ребра с гарнитура от печени ябълки.