АНАЛИЗ НА КОСОПАДА

Анализ на косопада
 

 
 
от Симеон ВЕДЕВ,
стилист в студио за красота "Кали"
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
ноември, 2008 г.
 
Жените изпадат в паника, когато след сресване забележат върху четката цял кичур коса. И съвсем основателно. Статистиката сочи, че всяка четвърта жена, независимо на каква възраст е, страда от сериозен косопад.
 
 
При дамите засиленият косопад може да започне практически на всякаква възраст. Даже 15-годишни момичета неочаквано започват да се оплакват от необичайната загуба на коса.
Естествено, определено количество косми (средно до 100 на ден) опадва ежедневно при всеки човек. Така че невинаги валмото върху четката е признак за здравословен проблем. Но козметичната профилактика никому не е навредила. Впрочем понякога ефективното лечение може да спре до профилактичните мерки, ако няма сериозна причина, която да задълбочи проблема.
Но защо косата започва да пада понякога в повече? За да отговорим на този въпрос, първо трябва да ви информираме за начина, по който тя расте.
 
Прекъсване на цикъла на растеж
Експерти твърдят, че косата израства с около 0,7–1,2 см всеки месец. Целият активен живот на един косъм (когато той расте) е от две до шест години. Достигайки тази възраст, космите се „задържат“ още малко на главата, след което опадват и от техните фоликули израстват нови. Този цикъл се преповтаря обикновено до пенсионна възраст. С напредване на възрастта обаче жизненият цикъл на растеж на косата постепенно се съкращава. Оредяването на косата, което се дължи на остаряването, се нарича инволюционна алопеция. То е абсолютно нормално и не изисква лечение.
Но при някои хора с генетична предразположеност към загуба на коса в този естествен цикъл се намесват група хормони, наричани андрогени, към които се отнасят например тестостеронът и някои други. Андрогените се произвеждат в голямо количество в мъжкия организъм, а в женския – в малко. При хората с генетична предразположеност към загуба на коса тестостеронът влиза в контакт с ензимите, отделяни от космените фоликули, и се превръща в много силен андроген DHT, който се внедрява и натрупва дълбоко във фоликулярните рецептори и с времето променя и прекратява цикъла на растеж на косата. Някои фоликули просто загиват, а други атрофират и стават неспособни да произвеждат или да поддържат здрава коса. Крайният резултат е олисяване – състояние, известно в медицината като андрогенна алопеция.
Медикаментозното и козметично лечение на андрогенното олисяване не е ефективно именно поради факта, че косъмът не може да расте без фоликули, а в този случай фоликулите отсъстват. От атрофиралите фоликули в редки случаи (в резултат на въздействие на медикаменти) може да израсте косъм, но той би бил много тънък и слаб. Единственото решение на проблема тогава е присаждането на коса.
При жените андрогенната алопеция обхваща почти цялата повърхност на главата, като най-интензивна е на темето. При мъжете тя се съсредоточава на слепоочията, темето и в предната част на главата.
Десетилетия наред лекарите смятали, че андрогенната алопеция се явява основна причина за олисяването както при мъжа, така и при жената. Днес те твърдят друго – че косопадът при мъжете и при жените е обусловен от различни причини. Някои от тях са свързани с излишъка на тестостерон, но някои – не. За разлика от мъжете, при които андрогенната алопеция започва след 30-годишна възраст, при жените тя обикновено се проявява не по-рано от 40 години.
 
Други причини за косопада при жените
Те могат да бъдат свързани със здравословното състояние и с вредното въздействие но фактори от околната среда: стрес, нарушена екология, радиация, безконтролен прием на медицински препарати, химиотерапия, а понякога и с неправилната грижа за косата.
Женските хормони (естрогени) за разлика от мъжките (андрогени) са в състояние да удължат жизнения цикъл на растеж на косата. По време на менопаузата нивото им обаче се понижава и на този фон влиянието на андрогените (те също присъстват в женския организъм) става все по-отчетливо. В резултат продължителността на жизнения цикъл на косата се съкращава и тя започва да пада.
След раждане съдържанието на естрогени в женския организъм също рязко намалява, което оказва отрицателно влияние на растежа на косата и води до интензивен косопад. Но обикновено след определен период от време след раждането функциите на фоликулите се възстановяват.
Някои автоимунни нарушения могат да провокират проблем, известен като alopecia areata – не много сериозен възпалителен процес, при който цялата коса пада на отделни кичури или само в някои участъци. Особено често това заболяване се среща при децата и подрастващите. Възможно е даже косата да опада напълно, но след няколко години, особено след правилно лечение на alopecia areata, в 90% от случаите пораства отново.
До окапване на косата могат да доведат и някои лекарства – тези, с които се лекуват тумори, антикоагулантите, ретиноидите (използват се за лечение на кожни болести), медикаментите, контролиращи кръвното налягане, и оралните контрацептиви.
За опадването на косата може да се обвинят също и анемията, нарушенията на функциите на щитовидната жлеза и някои хронични заболявания. Много често косопадът е единствен симптом за поликистозни яйчници.
Преди да пристъпите към лечение на косопада, трябва да установите какво го провокира. Въпреки наложилото се мнение прекалено честото миене на косата, къдренето и боядисването й НЕ ПРИЧИНЯВАТ косопад, ако няма друга причина за него. Тяхното прилагане само може да влоши ситуацията – да изтощи и изтъни косъма.
 
 
 
Грижи
1. Пробвайте да боядисате косата!
Ако косопадът ви е провокиран от наследствени причини, то по-скоро косата ви е здрава и ще може да издържи на боядисването. Боята ще придаде на косата по-здрав вид, необходимия блясък и обем. Но не се боядисвайте сами вкъщи. Доверете се на специалист. С боядисване в домашни условия има риск да повредите косата и да ускорите опадването й. Боядисването трябва да се извърши с безамонячна боя или крем боя, а най-добре с къна. Растителните оцветители не повреждат косъма и фоликулите, а напротив – благоприятстват растежа и оздравяването на косата.
 
 2. Използвайте средства за обем.
Те визуално ще увеличат обема на прическата ви.
 
3. Мийте косата само ако наистина е мръсна.
За да щадите изтощената коса, не бива да я миете прекалено често. Старайте се да го правите само когато тя наистина е мръсна. Използвайте меки шампоани за слаби и повредени коси.
 
4. Приемайте витамини на таблети.

Причината за недостига на тези вещества може да бъде също и лошото усвояване на храните, които ги съдържат, заради тютюнопушене или прием на някои медикаменти. Дефицитът на витамини в организма обаче води до увреждане на космените корени и до усилен косопад.

 
5. Не носете косата, вързана на опашка. Или поне не използвайте много силни ластици, ако това е вашата прическа. Не е препоръчително също така да я решите влажна или да я сплитате. Постоянният натиск, който оказват фибите и ластиците върху един и същ участък от косата, също може да причини нейното окапване.
 
6. За укрепване на косата можете да прилагате маски. Един път седмично е напълно достатъчно. Предлагаме ви една ефективна маска, която можете да приготвите сами. Нарежете 1 глава лук (без да я белите) на няколко парчета. Залейте я с 1/2 ч. ч. ябълков или винен оцет. Оставете настойката да престои 1 денонощие на стайна температура. Извадете парчетата лук, а получения балсам втрийте в кожата на главата. Най-добре е да направите това преди лягане, като увиете главата си в найлонов плик, защото този балсам мирише лошо. На сутринта измийте косата с мек шампоан.
Народната медицина препоръчва още срещу косопад пресен зелев сок и сок от алое (втриват се в кожата на главата).