„АНТИРАКОВА ЧИНИЯ“

„Антиракова“ чиния
 
 
 
© Suzan Oschmann – 123rf.com
 
 
Основа на това хранене са, както се досещате, зеленчуците, към които се добавят зехтин, чесън и разни други полезни подправки. Месото, рибата и яйцата се явяват само допълнения (нещо като гарнитури) към зеленчуковите блюда – тоест те не са основни ястия! Такова меню е напълно противоположно на класическите ястия в европейските кухни (там главно се явява месото, а зеленчуците са само гарнитура).
 
Намалете консумацията или изключете от менюто си
 Кафява и бяла захар, сиропи за подслаждане (например на сладолед или на кремове), всякакви подсладители и най-вече декстроза (D-глюкоза)
 Тестени изделия: бял хляб и въобще всякакви печива, преварени макарони, бял ориз, оризови крекери
 Картофи и особено картофено пюре
 Царевични пръчици и въобще всякакви хрупкави изделия, вакуумирани във фолио
 Сладка и сиропи (съдържат огромно количество захар)
 Подсладени и най-вече газирани напитки: газирана вода, промишлени плодови сокове, алкохол (извън приема на храна)
 
Плодове и зеленчуци, които поемат най-много пестициди
(Впрочем плодовете и зеленчуците е добре да купувате само от проверени магазини за биохрани)
 Ябълки, круши, праскови, нектарини, ягоди, вишни, малини и грозде
 Чушки
 Целина, зелен фасул, картофи
 Спанак, зелена салата
 Краставици, тиквички, тиква
 
Плодове и зеленчуци, които поемат по-малко пестициди
 Банани, портокали, мандарини, ананаси, грейпфрути, дини
 Пъпеши, сливи, киви, къпини, манго, папая
 Броколи, цветно зеле, зеле, гъби, аспержи, домати, лук, патладжани, зелен грах, репички, авокадо
 
Продукти с повишено съдържание на глюкоза (захар, бяло брашно…)
 Хидрогинезирани мазнини (мазнина за фритюрници, маргарин)
 Промишлени млечни продукти
 Пържени картофи (особено на фритюрник), чипс, пържени ядки
 Червено месо, кожата на птичите меса
 Кората на плодовете и зеленчуците с промишлен произход (пестицидите се натрупват именно в нея)
 Вода от крана на чешмата вкъщи: в районите с развито селско стопанство в нея попадат пестициди и нитрати
 
Какво можете да консумирате
 Черен шоколад (70% какао)
 Продукти, произведени от пълнозърнесто брашно, ръжен хляб, кафяв ориз (и басмати), макарони алденте (полусварени), овесени ядки, гречка
 Сладки картофи (патати), царевица, фасул, нахут
 Дребни червени плодове – боровинки, малини, вишни
 Вода с добавка на лимон, зелен чай, чаша вино на ден по време на хранене
 Зехтин и ленено масло
 Млечни продукти с натурален произход
 Маслини, чери домати
 Зеленчуци, пилешко месо, тофу, биояйца, риба (скумрия, сардина, сьомга)
 Обелени промишлени плодове и зеленчуци
 Филтрирана чешмяна вода, минерална или трапезна (бутилирана)
 
© Daniel Sroga – 123rf.com
 
„Хранителна“ профилактика на рака
► Белтъчини с животински произход: риба, месо и яйца
► Фибри: пълнозърнест хляб, кафяв ориз
► Мазнини (липиди): зехтин или рафинирано слънчогледово олио
► Подправки: куркума, къри, розмарин, чесън, мащерка
► Зеленчуци (броколи…) + плодове (грозде, мандарини, праскови, малини…) + белтъчини с растителен произход (от царевицата, зеления грах, фасула и тофуто)
Забележка:понеже е зима, консумирайте без притеснение замразени плодове и зеленчуци, които много малко отстъпват по качество на пресните.
 
Извън храненето
Не е желателно да използвате и да влизате в контакт с…
…Хлоретилен (използва се при химическото чистене на дрехи)
…Дезодоранти, антиперспиранти, съдържащи алуминий
…Козметични средства, лосиони, шампоани, бои за коса, лакове, пени, гелове, лакове за нокти, слънцезащитни средства, а също дезодоранти със съдържание на естрогени или плачентни хормони, парабени и естери на фталовата киселина
…Парфюми със съдържание на фталати (почти всички)
…Средства против насекоми и гризачи
…Пластмасова посуда със съдържание на ПВХ, съдове от полистирол и пенополистирол (често се използва т за подгряване на ястия или напитки)
…Тефлонови тигани с повредено покритие
…Почистващи и миещи средства, дезинфектанти, капсули за тоалетна, които по принцип съдържат алкил
Вместо това…
…Проветрявайте бельото и дрехите след химическо чистене на чист въздух.
…Използвайте ролкови дезодоранти, които не съдържат алуминий.
…Предпочитайте тоалетни води вместо парфюми: в тях се съдържат по-малко естери на фталовата киселина.
…Сервирайте храната само в керамични или стъклени съдове.
…Употребявайте само тефлонови тигани с неиздраскана повърхност или най-добре такива без тефлоново покритие.
…Заложете на екологично безопасните миещи и почистващи средства: оцет, разтвор на сода, домашен сапун.