„Антиракова“ чиния
© Suzan Oschmann – 123rf.com
Основа на това хранене са, както се досещате, зеленчуците, към които се добавят зехтин, чесън и разни други полезни подправки. Месото, рибата и яйцата се явяват само допълнения (нещо като гарнитури) към зеленчуковите блюда – тоест те не са основни ястия! Такова меню е напълно противоположно на класическите ястия в европейските кухни (там главно се явява месото, а зеленчуците са само гарнитура).
Намалете консумацията или изключете от менюто си
► Кафява и бяла захар, сиропи за подслаждане (например на сладолед или на кремове), всякакви подсладители и най-вече декстроза (D-глюкоза)
► Тестени изделия: бял хляб и въобще всякакви печива, преварени макарони, бял ориз, оризови крекери
► Картофи и особено картофено пюре
► Царевични пръчици и въобще всякакви хрупкави изделия, вакуумирани във фолио
► Сладка и сиропи (съдържат огромно количество захар)
► Подсладени и най-вече газирани напитки: газирана вода, промишлени плодови сокове, алкохол (извън приема на храна)
Плодове и зеленчуци, които поемат най-много пестициди
(Впрочем плодовете и зеленчуците е добре да купувате само от проверени магазини за биохрани)
► Ябълки, круши, праскови, нектарини, ягоди, вишни, малини и грозде
► Чушки
► Целина, зелен фасул, картофи
► Спанак, зелена салата
► Краставици, тиквички, тиква
Плодове и зеленчуци, които поемат по-малко пестициди
Банани, портокали, мандарини, ананаси, грейпфрути, дини
Пъпеши, сливи, киви, къпини, манго, папая
Броколи, цветно зеле, зеле, гъби, аспержи, домати, лук, патладжани, зелен грах, репички, авокадо
Продукти с повишено съдържание на глюкоза (захар, бяло брашно…)
► Хидрогинезирани мазнини (мазнина за фритюрници, маргарин)
► Промишлени млечни продукти
► Пържени картофи (особено на фритюрник), чипс, пържени ядки
► Червено месо, кожата на птичите меса
► Кората на плодовете и зеленчуците с промишлен произход (пестицидите се натрупват именно в нея)
► Вода от крана на чешмата вкъщи: в районите с развито селско стопанство в нея попадат пестициди и нитрати
Какво можете да консумирате
► Черен шоколад (70% какао)
► Продукти, произведени от пълнозърнесто брашно, ръжен хляб, кафяв ориз (и басмати), макарони алденте (полусварени), овесени ядки, гречка
► Сладки картофи (патати), царевица, фасул, нахут
► Дребни червени плодове – боровинки, малини, вишни
► Вода с добавка на лимон, зелен чай, чаша вино на ден по време на хранене
► Зехтин и ленено масло
► Млечни продукти с натурален произход
► Маслини, чери домати
► Зеленчуци, пилешко месо, тофу, биояйца, риба (скумрия, сардина, сьомга)
Обелени промишлени плодове и зеленчуци
► Филтрирана чешмяна вода, минерална или трапезна (бутилирана)
© Daniel Sroga – 123rf.com
„Хранителна“ профилактика на рака
► Белтъчини с животински произход: риба, месо и яйца
► Фибри: пълнозърнест хляб, кафяв ориз
► Мазнини (липиди): зехтин или рафинирано слънчогледово олио
► Подправки: куркума, къри, розмарин, чесън, мащерка
► Зеленчуци (броколи…) + плодове (грозде, мандарини, праскови, малини…) + белтъчини с растителен произход (от царевицата, зеления грах, фасула и тофуто)
Забележка:понеже е зима, консумирайте без притеснение замразени плодове и зеленчуци, които много малко отстъпват по качество на пресните.
Извън храненето
Не е желателно да използвате и да влизате в контакт с…
…Хлоретилен (използва се при химическото чистене на дрехи)
…Дезодоранти, антиперспиранти, съдържащи алуминий
…Козметични средства, лосиони, шампоани, бои за коса, лакове, пени, гелове, лакове за нокти, слънцезащитни средства, а също дезодоранти със съдържание на естрогени или плачентни хормони, парабени и естери на фталовата киселина
…Парфюми със съдържание на фталати (почти всички)
…Средства против насекоми и гризачи
…Пластмасова посуда със съдържание на ПВХ, съдове от полистирол и пенополистирол (често се използва т за подгряване на ястия или напитки)
…Тефлонови тигани с повредено покритие
…Почистващи и миещи средства, дезинфектанти, капсули за тоалетна, които по принцип съдържат алкил
Вместо това…
…Проветрявайте бельото и дрехите след химическо чистене на чист въздух.
…Използвайте ролкови дезодоранти, които не съдържат алуминий.
…Предпочитайте тоалетни води вместо парфюми: в тях се съдържат по-малко естери на фталовата киселина.
…Сервирайте храната само в керамични или стъклени съдове.
…Употребявайте само тефлонови тигани с неиздраскана повърхност или най-добре такива без тефлоново покритие.
…Заложете на екологично безопасните миещи и почистващи средства: оцет, разтвор на сода, домашен сапун.