Антиракови ястия с лук, чесън и…
Материала подготви Райна АНГЕЛОВА
Снимки © Valeriy Velikov|Dreamstime.com © Puma330|Dreamstime.com © Bariscan Celik|Dreamstime.com © Kontur-vid|Dreamstime.com
ноември, 2010 г.
Чесънът и кромидът спадат към семейство Кремови. Те са основни съставки на средиземноморската кухня. И са изключително полезни за здравето.
Редовната консумация на чесън
понижава кръвното налягане при хипертониците и не влияе на хората с нормално кръвно налягане. Изследванията на Световната здравна организация сочат, че чесънът може да бъде полезен и в случаи на леко повишено кръвно налягане.
Рецепта при хипертония Вечер накиснете скилидка скълцан чесън в чаша вода. На сутринта изпийте прецедената течност.
Обработка за полезност
Чесънът ускорява елминирането на канцерогенните токсични вещества от нашия организъм. За да се възползвате по-добре от това негово свойство, най-напред с дръжката на ножа смачкайте скилидките върху дървена дъска и ги оставете 10 мин на въздух, преди да ги накълцате. Това позволява полезните съставки на чесъна да се освободят напълно.
Куркумата е подправка с противовъзпалителни свойства. За да се възползвате докрай от полезните й качества, винаги я смесвайте със зехтин и черен пипер на зърна.
Домати Рискът от рак на простатата намалява, ако редовно консумираме домати. Ако стомахът ви е чувствителен, потапяйте ги за 30 секунди във вряла вода и обелвайте ципите им. Можете да отстраните и семките им.
Антиканцерогенни свойства
Храните от семейство Кремови (чесън, кромид, праз и див чесън) са доказано антиракови благодарение на високото съдържание на сяра и флавоноиди. Едно скорошно китайско изследване (частично потвърдено и от европейски учени) показва,че рискът от рак намалява с 60% при хора, които консумират голямо количество кромид.
Чесънът не е ефикасен при всички форми на рак Американско изследване доказва позитивното му влияние при рак на дебелото черво, простатата, ларинкса, устната кухина, хранопровода и яйчниците.
ДА ГОТВИМ ЗА ЗДРАВЕ
Супа със сос песто
Продукти за 4 души: зехтин, 1 стрък праз, 1 голяма глава кромид лук, 2 моркова,1 стрък целина, 2 картофа, 1 шепа зелен фасул, 3 с. л. бял боб от консерва, 1 зрял домат За соса: 3 скилидки чесън, 1 ч. ч. пресен босилек, 6 с. л. зехтин
Начин на приготвяне: 1. Нарежете зеленчуците на кубчета. Загрейте 3 с. л. зехтин в тенджера. Прибавете праза, лука, морковите и целината. Пържете 5 мин на силен огън. 2. Влейте 1,5 л вода и посолете на вкус. Добавете картофите и оставете сместа да ври 25 мин на бавен огън. 3. Добавете зеления фасул, домата и белия боб. Оставете супата да ври още 10 мин. 4. Счуквайки чесъна и босилека в хаван, добавете към тях малко зехтин и изсипете соса във врящата супа. Оставете я да поври още 2 мин, преди да я сервирате.
Червен лук срещу остеопороза
Червеният лук е богат на биофлавоноида кверцетин – полифенол с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Кверцетинът забавя разрушаването на костите, дължащо се на менопаузата, и подпомага по-дългото запазване на твърдостта и плътността им.
Цитрусова салата с лук
Продукти за 4 души: 2 портокала, 1 розов грейпфрут, 1 жълт лимон, 1 зелен лимон, магданоз, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 глава кромид лук, пресен кориандър, зехтин
Начин на приготвяне: 1. Обелете добре портокалите и ананаса (не оставяйте бяла ципа по тях). Нарежете ги на тънки резенчета. Настържете зеления лимон и изстискайте жълтия. Нарежете чушките на ивици. Накълцайте накрая лука на дребно. 2. Сипете в салатиера 3 с. л. зехтин, поръсете със сол и млян черен пипер. Добавете всички съставки, разбъркайте ги и ги оставете да стоят 6 часа в хладилника. 3. Сервирайте в малки купички и гарнирайте с кориандър.
Лукът и сърдечносъдовата система
Пресният суров лук предпазва от образуването на тромби (съсиреци по кръвоносните съдове). Препоръчителната профилактична дневна доза е 200 г.
Растенията от семейство Кремови са в състояние да намалят лошия холестерол в кръвта и пречат на образуването на свободни радикали – едни от спряганите причинители на сърдечносъдовите и ракови заболявания.
Пиле с къри и куркума
Продукти за 4 души: 4 парчета (по 150 г всяко) бяло пилешко месо, 3 скилидки чесън, 4 глави дребен бял лук, 2 ч. л. къри на прах, 1 ч. л. смляна куркума, 2 ч. л. захар, 2 кафейни чаши кокосово мляко
Начин на приготвяне: 1. Загрейте 3 с. л. зехтин в голям тиган. Ситно нарязаните чесън и лук и запържете 2–3 мин на силен огън. 2. Добавете всички останали продукти. Посолете и поръсете с пипер. Оставете яденето да ври 20 мин на бавен огън. 3. Нарежете пилешкото месо на ленти, задушете го и го сервирайте залято със соса.
Доматена торта
Продукти за 4 души: блат за торта с дебелина 23 см, малко дижонска горчица, 150 г моцарела или сирене чедър, 4 червени домата, 2 скилидки чесън, малко див чесън, босилек
Начин на приготвяне: 1. Загрейте фурната до 180 °С. Намажете блата с горчица и го поръсете с нарязаното сирене. 2. Отгоре нарежете доматите на шайби. Посолете, поръсете с пипер, добавете скълцания чесън. 3. Печете 20–30 мин, докато коричката на тестото придобие златист цвят. 4. Извадете от фурната. Прибавете добре скълцаните и объркани със зехтин див чесън и босилек.
Добри храни за сърцето
За да предпазим сърдечносъдовата система, е важно всеки ден да консумираме плодове и зеленчуци, както и храни, богати на мастната ненаситена киселина омега-3. Орехи например. Те решават проблеми с теглото, с лошия холестерол и високото кръвно налягане заболявания.
Средиземноморската диета е изключително подходяща за пациенти със сърдечносъдови заболявания, защото включва зърнени храни, плодове и зеленчуци, зехтин и прясна риба.