АРОМАДИЗАЙН

 
Всички мечтаем за къща с двор и изглед към планина или пък за модерен апартамент в някои от новите квартали на града. И сякаш изобщо не помисляме за това, на какво ще мирише домът ни отвътре. А ароматите, с които сме свикнали вкъщи, извикват у нас едни от най-приятните емоции и спомени. Сгряващият мирис на кафе, сладкото ухание на печен сладкиш, което се носи от кухнята, свежестта на току-що колосаните чаршафи, тънкото благоухание на цветята в гостната…
Комфортът у дома идва не само от разположението на мебелите, нито само от добре подбраните според вкусовете на обитателите акценти в интериора, но и от характерните аромати.
Най-домашният мирис е този, на огнището
Той е създавал уют още в пещерните жилища преди 200 хиляди години. „Ароматният“ огън не спира да гори в много домове и през XIX и XX век.
Самата парфюмерия също е започнала с… дим. Латинският израз per fumum означава „чрез дим“. Опушените жилища и дрехи са древни средства за ароматизиране.
В XXI век ароматите вече не са толкова свързани с дима, макар че последният е желан гост в много къщи. В заможните арабски семейства и досега при посрещане на скъпи гости се изгарят килограми стърготини от дървото аквилария (агарово дърво – бел. ред.). Приятният дървесно-сладникав аромат се запазва много дълго време. Източните народи смятат миризмата му за целебна. Индусите пък горят ароматни пръчици (агарбати) и с това изпращат „ароматно“ послание към боговете.
Домът – мястото на нашите аромати
Не е ли чудесно, че бихме могли да разработим собствен аромадизайн, като разделим зоните на спалнята, гостната, банята и дрешника с помощта на специални парфюмерийни средства. В това би могла да ни помогне ароматерапията – науката, която разкрива въздействието на ароматите върху здравето и настроението на човека. Така например страстното ухание на тропическите цветове иланг-иланг и жасмин или пък на сандал са уместни в спалнята. Ако искате да създадете релаксираща атмосфера, по-добре използвайте аромата на лавандула. Впрочем повишената концентрация (количество) на лавандула има точно обратния ефект – активизира работата на мозъка и ободрява. Ето защо в по-големи количества лавандулата помага за създаването на работна обстановка в кабинета. „Радостните“ цитруси (бергамот и мандарина) са предназначени за активните зони на жилището – детската и гостната.
Благоуханни торбички
Дрешниците и гардеробите са пълни с благоуханни торбички (сашета). Прародителите на сашетата са пълните с билки и подправки (най-вече с листа на пачули и сушени стъбла от лавандула) торбички, които някога са предпазвали от молци скъпите дрехи от вълна и кожа.
За това, че лавандулата не жали насекомите, знаят дори птиците. Неслучайно в Корсика синият синигер облицова гнездото си с лавандула, мента, бял равнец и маточина.
Ролите на ароматните сашета не се изчерпват само с тази да защитават от молци. Първото споменаване на ароматните торбички се отнася към II в. пр.н.е. – древните китайци са ги използвали като украшение, което гонело злите духове, а след това и като знак за любов. В средните векове пълни със смола от тамян, пъпки карамфил, джинджифил и тръстика торбички са се носели на врата против чумна зараза.
Нямате желание да шиете малки торбички? В красива ваза бихте могли да сложите подправки, сушени цитрусови плодове, стърготини от хвойна, сухи цветя – получава се чудесен ароматен миш-маш. Подобни украшения са много по-симпатични, отколкото разпръснатите по пода клончета розмарин, градински чай и лавандалула, характерни за домовете на средновековна Франция. Или пък ябълките, които европейците през XVIII в. съхранявали заедно с дрехите си.
Аромаанатомия
Около 100 милиона обонятелни рецептора ни помагат да различаваме повече от 5 хиляди ароматни оттенъка. Ароматите ни заобикалят навсякъде, създават фон, който по невидим начин влияе върху настроението ни. По-голямата част от информацията за заобикалящия ни свят идва при нас чрез слуха и зрението. Ето защо много често ние недооценяваме ролята на ароматите в живота ни. А тя може да бъде съдбоносна. Например когато съдим за привлекателността на човека, ние в значителна степен се ориентираме по миризмата, която той излъчва.
За разпознаването на ароматите и вкусовете отговаря лимбичната система на мозъка, която участва и в пораждането на емоциите. Ето защо ни е по-лесно да оценим като приятен или неприятен даден аромат, отколкото звук или цвят. Благодарение на емоциите в нашата дълговременна памет се запечатват следите от случили се с нас събития. Затова ароматът често се оказва ключ към спомнянето на значими за живота ни събития. Когато доловим определен аромат в настоящето, ние мислено се връщаме в миналото, за да го свържем с чувството, приятно или неприятно, което в тогавашния момент той е породил у нас. За секунди ароматът може и да ни пренесе там, където ни е било хубаво преди. Именно затова най-много обичаме ароматите, които свързваме с родния дом.
Парфюмерийните критици
(да, има такива хора) препоръчват някои от ароматните сапуни като толкова необходими, че съветват „да ги вземаме със себе си дори и да отиваме на самотен остров“. Далеч от дома, познатият аромат на сапун трогва душата и „звучи“ толкова неочаквано и свежо, сякаш по средата на тъжен пустинен остров изведнъж се разнасят звуци от концерт на Брамс. Разбира се, всеки от нас може да има свои „сапунени“ фаворити. На тези обаче, които още не са уточнили предпочитанията си, сме готови да подскажем – бихте могли да използвате ръчно изработените сапуни на Casyopea®. Произведени са с любов и грижа в собствените заводи на фирмата. За направата им са използвани уникални природни аромати и съставки. Може би ще ви бъде интересно да научите и че Casyopea® е против експериментите с животни и използването на животински съставки.
За нас е важно навсякъде да ни съпровождат познати аромати. Например ако пътуваме, можем да се примирим с това, че мебелите в хотела са други, но само когато усетим познат аромат, бихме могли наистина да се почувстваме като у дома си, а оттук – да се почувстваме и защитени. Ето защо можем да пътуваме с любимите си сапун или ароматна свещ. Бихте могли да изберете спа свещите на Casyopea®. Ароматерапията с чисти етерични масла се допълва и от силен и продължителен пламък, благодарение на богатото съдържание на кокосово масло. Пилар свещите с класически дизайн са с голямо разнообразие от аромати и цветове и са второто ни предложение.
Другият ни фоворит са перлените свещи – новото бижу на Casyopea®. Поставени в стъклен цилиндър с фитил по средата, перлите изпускат благоуханните етерични масла при разтапянето си. Ако все още не сме ви „разтопили“, вероятно е, защото вие пазите своя избор в полза на декорираните свещи, всяка от които има свой уникален дизайн.
(…)
ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ ТУК