АХ, ТЕЗИ БИСЕКСУАЛНИ ХОРМОНИ

Ах, тези бисексуални хормони
И мъжете имат месечен цикъл май
 
 
Ние имаме бюст, ПМС и овулация и в определени дни от месеца се превръщаме в демони. На мъжете обаче също не им е скучно. Според последните изследвания те също имат… mAnstruation. Събрахме всичко, което е известно до момента по въпроса за тайната, наречена живот на мъжките хормони. Вероятно когато знаете всичко това, ще ви бъде по-лесно да разбирате мъжете и при необходимост да се съобразявате с техните малки месечни и други неразположения.
 
1. Колко дни има в мъжкия месец?
По този въпрос съществуват няколко различни гледни точки. За да бъдем по-точни, в мъжкия организъм едновременно протичат няколко циклични процеса.
Андролозите обясняват, че на сперматозоидите са им необходими 72–74 дни, за да съзреят напълно. Ето защо в центровете за репродуктивно здраве препоръчват спермограмата да се прави на всеки три месеца. Неотдавна беше оповестена друга странна закономерност. Още през вече далечната 1996 г. американски учени изказаха хипотезата, че мъжете също имат месечен цикъл. Доказателства за това се търсят и до днес. Например неотдавна фармацевтичният концерн „Байер“ проведе изследване, според което мъжете периодично преживяват критични дни. Причината – хормоналните колебания, които влияят както на либидото, така и на общото състояние на мъжа и на неговите емоции. През определени периоди от време мъжът ту се перчи, ту се отпуска като мекотело. Учените предполагат, че периодичността на мъжкия цикъл е 22–23 дни. Въпреки всичко, което е написано, Луната влияе и върху мъжкото либидо и самочувствие. През своя месечен цикъл мъжете изпитват силно сексуално влечение, което има два пика: основният е на пълнолуние, а вторият – на новолуние.
В заключение само ще кажем, скъпи мъже, че има смисъл да започнете да си водите мъжки менструален календар. Вероятно в дадения контекст думата „менструален“ ви смущава. В Америка много активно се използва думата mAnstruation – мъжете също я употребяват.
 
2. Имат ли мъжете женски хормони?
Нашата природа е парадоксална и съвършена. На практика мъжете и жените се допълват един друг. Спомняте ли си диалога на Платон за двете половинки? Не? Ще ви го разкажем накратко. Някога хората били двуполови същества (андрогини), но боговете се почувствали застрашени от тяхната огромна сила и решили да разделят всеки човек на две половини. От тогава до сега всеки от нас се скита по света, търсейки своята половинка. Тази история има смисъл и от чисто физиологична гледна точка. Както в женския организъм присъстват мъжки хормони, така и мъжкият не може да съществува без женски хормони. И по-точно без хормоните естрадиол и естроген. Естрогенът е най-активният женски хормон, който при жените се произвежда от яйчниците и от надбъбречната жлеза, а при мъжете – от тестисите, надбъбречната жлеза и периферните тъкани. При възрастните мъже за едно денонощие се образуват около 40 мкг естрадиол. Този хормон има определящо влияние върху мъжката фертилност. Освен това женските хормони са като корсет за костите на мъжа. На нас, жените, мъжките хормони са ни необходими, за да укрепват пък здравината на нашите кости и мускули, а също и за да изпитваме по-силно сексуално желание. При жените с повишено ниво на тестостерон либидото обикновено е високо, те са по-бодри, енергични, инициативни и по-успешно напредват в кариерата. Единственият им проблем е, че на тях по-често им се налага да си правят епилация, понеже от тестостерона космите навсякъде растат по-бързо.
 
3. Растат ли мускулите от тестостерона?    
Отговорът е „не“. От него зависи силата на сексуалното желание на мъжа. Но не се заблуждавайте, че мускулестият мъжага е непременно „културист“ и в леглото. Изсечената челюст, широките рамене и мускулите се явяват вторични полови белези, за които е отговорна мъжката Y-хромозома. Върху формирането на фигурата влияе още и наследствеността. Високият и мъжествен баща по-скоро би се радвал на син, който прилича на Шварценегер, отколкото на Уди Алън. Впрочем за сексуалния живот на Уди Алън се носят какви ли не легенди, а Шварценегер е известен предимно със своите бицепси.
 
4. Какво се случва с мъжа в хода на деня? 
Изобщо не си въобразявайте, че само жените са съсредоточени до обед, а след обедната почивка се отдават на всякакви фантазии, в това число и неприлични. Неоснователно е твърдението, че мъжете са примитивни същества. Те са устроени също като нас – т.е. сложно. Тъй като тестостеронът при мъжете не се произвежда постоянно, съответно нивата от този хормон в мъжкия организъм са различни в различните периоди от денонощието. Тестостеронът достига максималното си ниво между 2.00 ч. през нощта и 6.00 ч. сутринта. Ето защо на мъжете много им харесва сексът на разсъмване. При жените пикът на сексуалното желание е около 16.00 ч. Истина е, че хормоналните колебания при мъжете не влияят толкова силно върху настроението и тонуса им, както влияят върху жените. Или пък просто мъжете са научени от детството си да крият колебанията в настроенията си?
 
5. Зависи ли мъжката агресия от количеството тестостерон в организма?
Този мит вече е опроверган научно. Независимо от това, че в света на животните самците с ниско ниво на тестостерон губят схватката с тези, чието ниво е високо, при хората всичко е различно. Главният мъжки хормон влияе изключително върху либидото. Както при мъжете, така и при жените. Вярно е обаче, че мъжете са по-агресивни по природа от жените. Според официални данни до десет години средностатистическото момче е участвало в минимум една схватка или в истински бой и само 1 от всеки 5 момичета може да се „похвали“ с това. За да се случва всичко това обаче, не е виновен само тестостеронът. „Доброто момиче“ и „лошото момче“ са преди всичко социални роли, чиито поведенчески модел ние следваме през целия си живот.
 
6. Успешният мъж прелива от тестостерон?! 
В това твърдение има доза истина. Учени от университета в Харвард публикуваха наскоро откритието си, че съществува пряка връзка между развитието на дясното полукълбо на мозъка и тестостерона. При мъжете с по-високо ниво на тестостерон в организма лявото полукълбо на мозъка било развито по-зле, а дясното – значително по-добре. Ето защо такива хора имат извънредни способности за пространствено-образно мислене, на тях с лекота им се удават математиката, архитектурата, геометрията и още много точни науки. В същото време обаче те са способни и на творчество. Мъжете с добре развито дясно полукълбо на мозъка не просто запомнят всяка информация, а веднага я преосмислят и синтезират, като по този начин произвеждат нов информационен продукт. Затова сред научните среди съществува мнение, че тестостеронът е двигател на цивилизацията. Често го наричат още „хормон на статуса“. 
 
 
7. Защо едни мъже остаряват по-бързо от други?
Работата отново опира до хормоните. Тестостеронът започва да се произвежда в тестисите на момченцето още докато то е в утробата на майката и пикът на това производство е в края на подрастващата възраст. Благодарение на тестостерона при подрастващите започват да растат пенис, брада, мустаци, започва преразпределение на мастните клетки по мъжки тип, променя се тембърът на гласа и в крайна сметка възниква сексуално желание. С течение на възрастта количеството на този хормон постепенно намалява. При всеки мъж това се случва според индивидуалната му генетична програма. Средно след 30-годишна възраст нивото на тестостерон започва да намалява с 1–2 % на година. За да бъде задържано нивото на хормона в норма, е необходимо теглото да се поддържа в норма. Доказано е, че при мъжете с наднормено тегло нивото на тестостерон е с 10–20% по-ниско в сравнение с по-слабите мъже. Честите занимания със секс и спортуването стимулират изработването на хормона.
 
8. Какво влияе върху размера на пениса? 
Дааа. Факторите са генетични. Чиста лотария. Ако трябва да дадем научно обяснение, то размерите на члена зависят от изпълването на пещеристите тела с кръв по време на ерекцията. Притежателят на пенис, чиито пещеристи тела по рождение притежават свойството да се разширяват много, трябва да почерпи. Такъв пенис увеличава три пъти размера си в сравнение със състоянието си в покой. Има и мъже, при които размерът на пениса се увеличава съвсем незначително. Размерите на еректирал пенис, които се приемат за нормални, са от 5 см (не плачете и не се мръщете, скъпи жени!) до 13–18 см. Пенисът расте до 23–24-годишна възраст.  
 
9. Може ли размерът на пениса да се определи по… формата на носа? 
А също и по дължината на палеца на крака? Или пък по дебелината на палеца на ръката? Според лекарите нищо не пречи човекът с малки длани да бъде надарен с впечатляващ по размер полов орган. Ето защо съвсем не на шега ви препоръчваме да обръщате внимание на автомобила, който притежава мъжът, чиято анатомия искате да разгадаете. Обикновено неговите размери са обратно пропорционални на размера на пениса.
 
10. Истина ли е, че косматите мъже са по-потентни?
Азиатците или индийците на практика нямат никакво окосмяване по тялото си, но това не означава, че те отстъпват по потентност на испанците или грузинците. Освен това с напредването на възрастта при мъжете окосмяването по тялото се увеличава, а при жените, тъкмо обратно – намалява. Е, според вас уместен ли е изводът, че застарелите космати мъже са по-потентни от младите?
 
11. Защо през пубертета той повече иска, а тя повече мечтае?   
Невропсихолозите обясняват това с факта, че при момчетата по време на преходната пубертетска възраст нивото на тестостерона може за два-три месеца да „подскочи“ 18 пъти. При момичетата този процес протича по-плавно – производството на тестостерона се увеличава едва 3–4 пъти за 2–3 години. Отчасти именно поради тази причина за нежния пол романтичният аспект на взаимоотношенията е толкова важен, колкото и физическият.
 
12. Защо на мъжете им растат гърди?
Излишък на женския хормон естроген, който въздейства върху гръдните жлези и феминизира мъжката фигура, обикновено се наблюдава при мъжете с наднормено тегло. Безброй изследвания са доказали, че мастната тъкан е огромен ендокринен орган, който синтезира множество хормони. В това число и хормона естроген. Ето защо, когато мъжките гърди започнат да предизвикват завистта на момичетата, то мъжът трябва да се обърне към ендокринолог.
 
13. Откъде идва сексът?
От тестисите, които при повечето мъже имат еднакви размери – около 4 см в диаметър. По-малките тестиси би трябвало да изострят вниманието ви, защото те биха могли да означават, че с хормоните на вашия човек нещо не е наред и че има проблеми с либидото. Оперативното отстраняване на единия тестис поради травма или тумор може въобще да не окаже влияние върху сексуалната функция и нивата на тестостерона при един мъж. Нали помните симпатичния Стив от „Сексът и градът“, който имаше рак и се наложи да му отстранят единия тестис? Помните какво се случи, нали? Приятелката му Миранда, която беше „със затихващи функции на яйчниците“, забременя от Стив от един път! В редки случаи нивото на мъжките хормони може да се понижи вследствие на отстраняването на тестис и тогава мъжете наистина трябва да се обърнат към ендокринолог. Или пък към пластичен хирург, който може да имплантира силиконов тестис, който по своята форма няма да отстъпва на истинския. Необходимостта от това „упражнение“ обаче е само естетическа, но имплантирането на тестис като с магическа пръчка би подобрило самочувствието на мъжа. А както е известно, високото самочувствие може да направи чудеса с мъжкото „достойнство“.
 
 
14. Защо мъжете нямат целулит?
Много просто – мъжете имат много по-плътна мускулна тъкан, а кожата им съдържа по-голямо количество колагенови влакна, отговарящи за кожната еластичност. С напредването на възрастта обаче, ако мъжът не се занимават със спорт, мускулите му се обвиват от мазнина и постепенно изчезват. Природата, както можете да забележите, е напълно справедлива.
 
15. Страдат ли мъжете от стрес?   
Дори страдат повече, отколкото жените. Работата е там, че емоционалният център в мозъка при мъжете е свързан с хипоталамуса и хипофизата, които в мъжкия организъм (както и в женския) основно отговарят за производството на хормони. Това означава, че тежите емоционални преживявания при мъжа много лесно могат да доведат до тежки хормонални изменения. На този риск са изложени най-вече мъжете над 45-годишна възраст.
 
16. Нима и при тях има критическа възраст?   
По-добре е да не използвате това определение в присъствието на мъжа на живота си. Със сигурност ще изпадне в паника. Така наречената андропауза не протича толкова интензивно като менопаузата при жените, но от нея мъжът няма къде да избяга. Така или иначе след 50-годишна възраст нивото на тестостерона в мъжкия организъм намалява минимум с 10–20%, но този процес минава някак по-незабележимо. Симптоми все пак има – отслабване на паметта и вниманието, проблеми с ерекцията и либидото, силно изпотяване и лесна уморяемост. Питате се как се лекува всичко това? С повече спорт и много секс. А също и с любов, такава, каквато сте я усещали, когато сте били на 17.