Аюрведа

Чували ли сте за древната наука Аюрведа? Датираща повече от 5 000 хил. години, тя представлява интернационална система за лечение. На български език “аюр” означава живот, а “веда” наука. Аюрведа – “наука за живота”. Счита се, че това е първата наука за човешкото здраве. За разлика от съвременната медицина, тя не се фокусира върху третиране на симптомите, а търси корените на човешките проблеми. Аюрведа намира решение чрез хранителен режим, правилни навици на живот, естествени билки и терапии.

Авишек Мишра е аюрведичен специалист от Индия, който има опит в областта над 12 години. Той завършва университет по здравни науки „Раджив Ганди“ в Бангалор, Индия, като професионален бакалавър по Аюрведична медицина и хирургия през февруари 2007 г. Сега живее в София и често пътува до наши съседни страни, като Сърбия, Македония и Румъния, за да практикува интересната си професия. През последните няколко години, специалистът по аюрведа помага на над 10 000 души в България да живеят по-пълноценен, щастлив и здравословен живот. Помага на много хора със сериозни здравословни проблеми от дълги години, които не могат да намерят решение с традиционната медицина. Спектърът на проблемите, които са фокус на методите му, е широк – от мигрена, синузит, алергия, сенна хрема, болки в гърба, проблеми със стомаха, гинекологични заболявания и други. Д-р Авишек Мишра споделя, че балансът е ключът към нашето здраве, а за съжаление забързаният начин на живот, който имаме, ни носи много стрес, напрежение, от което следват емоционално и физическо неразположение, изразяващо се в различни болестни състояния.

Аюрведичният метод на лечение е базиран на пулсова диагностика. Чрез “Нади Парикша” – пулсова диагностика, д-р Авишек Мишра разчита честота на пулса в различните нива на радиалната артерия. Всеки орган или тъкан в тялото има своя уникална вибрация, която носи информация за неговото състояние на функциониране. Именно проверката на пулса разкрива физическото и умствено състояние на човек. По време на консултация, аюрведичният специалист определя в коя от системите или къде в органите има дисбаланс. Доктор Авишек Мишра идентифицира уникалната конституция на всеки човек.

Според Аюрведа, човекът е изграден от пет елемента – вода, въздух, земя, огън и пространство, в различни съотношения. Чрез пулсова диагностика, аюрведичният доктор установява състоянието на комплекса тяло-ум, който е зададен по рождение – Вата, Пита, Кафа. Определя дисбаланса в тялото (викрути), който води до заболявания или емоционален дискомфорт. Аюрведа има превантивен подход, който помага да се предотврати дадено заболяване преди симптомите да са налице, като се премахне коренната причина за него.

Според доктор Авишек Мишра, има 7 етапа на дисбаланс, които могат да бъдат уловени чрез пулсовата диагностика:

  • правилния подбор на билките, които са подходящи конкретно за вас и поддържането на баланса ви.

  • кои храни да приемате, и кои не са подходящи за вас.

  • определяне на най-добрите интервали за хранене.

  • Дейности (спортни, професионални, артистични и др.), които са най-подходящи за вас, според конституцията ни.

  • Индивидуални препоръки за дневен и сезонен режим