БАВАЧКА С АНГЛИЙСКИ

Бавачка английски
 

от Надя ПЕТРОВА
 
ноември, 2011 г.

 
© Sergej Khackimullin / Depositphotos.com
 
От една страна, колкото повече време майката прекарва с малкото си, толкова по-добре. Идеалната възраст за промяна в детския живот е от навършването на 1 година и половина докъм 3. Така или иначе идва време да тръгнете отново на работа, детската градина е мираж, така че не остава вариант, особено ако липсва и баба терминатор.
 
Трябва да намерите бавачка
Първо е настройването – как да допуснете чужд човек до детето си?! Да става въпрос за домашна помощница – да, по-лесно е. Ще почисти, ще поразходи детето, ще ви отмени за малко, ако се налага да излезете. Но когато малкото е будно, има нужда от вас. Ако тръгвате на редовна работа, трябва да изберете за гледане на детето човек на възраст между 30 и 45 години, казват психолозите. Все пак това е индикативно изискване – и 50-годишна жена може да е активна и с достатъчно бързи реакции. Всъщност тайната на избора е другаде.
 
Добре е да се спрете на щастлив човек
според специалисти – по възможност с деца ученици и спокоен семеен живот. Защо ли? Ами децата са много интуитивни в най-малката си възраст и ако бавачката е с неблагополучен личен живот, това веднага им се отразява. На вашите деца. Ако тя си има свое, значи има и нужният емоционален и практически опит да се занимава с деца. А това е много важно. Разбира се, щастлив човек е най-важното изискване – не е чак толкова задължително да е семеен…
Ако няма деца или пък е на подходяща пенсионна възраст с мечта за внуци, нищо чудно да пренесе нереализираното си майчинско чувство и бабино умиление върху вашето дете. Това обаче е извън рамката на ролята на бавачката, на всичкото отгоре е опасно за майката, която съвсем естествено ще ревнува, като види прекалената привързаност на детето към бавачката. Та за ролята на бавачката с пълна сила важи пътният знак „Спазвай дистанция“.
Тя в никакъв случай не трябва да превишава пълномощията си и да се изживява като заместник на майката. В този смисъл
 
избягвайте широко рекламираните супербавачки
Обикновено те са педагози или медицински лица, които биха могли да са обсебващи. Няма да ви стане приятно, ако една такава бавачка научи детето ви да заспива само в нейно присъствие, нали? А тези хора го умеят. След това може да очаквате само манипулации. За да избегнете и други подобни ситуации и подводни камъни, се старайте ролите във вашето семейството и след появяването на бавачката да си останат същите. Не се отказвайте от вашите специални ритуали с детето – продължавайте да му четете приказка преди заспиване или да му пеете песен.
 
За да е успешен изборът ви
вземете бавачка, чието отношение към възпитанието на децата е близко до вашето. Ако тя спокойно приема отклоненията от режима на детето ви (също като вас!), значи всичко е наред. Ето защо я запознайте предварително с вашите виждания за възпитание, с вашите очаквания. Накарайте я да се почувства комфортно в семейната ви среда. Обяснете й всички битови особености, покажете й всичко, което й е нужно, докато е у вас, и не се притеснявайте да й покажете къде са границите на личното и интимното ви пространство. Тя ще ви разбере и ще се почувства по-уверена и съсредоточена върху конкретния си ангажимент.
Когато направите все пак щастливия избор, отделете няколко дни или седмица
 
за да й помогнете да се адаптира
преди да я оставите за цял ден сама с детето. Не да се втренчвате в нея, по-скоро приемете ролята на наблюдател – за седмица ще ви стане ясно дали си подхождате. Това е важно – вие и тя от тук нататък сте един екип и ако не се получава, не измъчвайте детето си излишно.
Все пак накрая нека ви представя мечтата си за бавачка – Мери Попинз и бавачката на Пушкин в едно. Обаче с пламъка на мисис Даутфайър, разбира се. Като написах последното име, вие защо не помислите и за… бавач?
 
В търсене на идеалната
И детето избираОсвен на здравия си разум разчитайте и на интуицията си при избора на бавачка. Не забравяйте, че детето ви също реагира интуитивно при контактите си с хора – особено ако е много малко. А точно през този период от живота си то се нуждае от онова, което вие сте възпрепятствани да продължите да му давате – обич, радост, внимание, грижи и разбиране. Така че направете екип с детето си, когато избирате бавачка, и то ще ви помогне да изберете верния човек – този, който може да ви замести за известно време.
Мери Попинз или нянята на ПушкинФантазията ви най-вече извиква образа на Мери Попинз и с право – тя е млада, активна, не наглежда детето, а се занимава с всестранното му развитие, точно изпълнява задълженията си, без това да се натрапва. Има и друг модел – възрастната добра жена, изпълнена с топлота и способна да осигури емоционален комфорт на малкия човек. Тук се сещам за нянята на Пушкин. Но тя е по-скоро член на семейството, а не човек на заплата. Мери Попинз в това отношение е твърда – тя освен вълшебен чадър си има и приятел, също и собствен живот. Което, честно казано, е по в крак с нашето време.
Не професия, а душевна нагласа Излиза, че да бъдеш добра бавачка е по-скоро душевна нагласа, отколкото професия, макар че у нас вече се предлага и този тип образование, доколкото знам, от година-две.
Въпреки образованието и евентуалните кандидатки с дипломи не забравяйте, че идеална бавачка няма и най-често се налага да избирате между личност и професионализъм. Зависи от детето и вие трябва да сте наясно с неговите особености и настройки.
Възрастта на детето е ключов факторТрябва да имате предвид и възрастта на самото дете – грижите за кърмаче и ученик са различни, което води и до различен подход при избора на бавачка. Ако детето ви е тихо и спокойно същество – дай боже всекиму, човекът трябва да е един, ако обаче е хиперактивно, ви трябва нещо по-различно, меко казано, жена, на която да й се чува гласът…
Важните въпроси по време на интервюто Задачата с избора е трудна – все пак вашият наследник трябва да се чувства комфортно. Затова на интервюто с кандидата, а и после, по време на пробния период, се опитайте да разберете как би реагирал той в критична ситуация на улицата или у дома; как се справя с малките детски чудатости – мразя да се обличам, да си мия зъбите и тем подобни; как ще работи с детето ви за неговия напредък; как ще реагира при болест; как би наказал детето ви и за какво; би ли работил при постоянно видеонаблюдение (това ми се вижда прекалено и някак профсъюзно реагирам на подобно воайорство, но го пиша, понеже със сигурност има хора, които биха го направили, както и бавачки, които биха се съгласили, за съжаление).
На „ти“ с нонсенса В цялата гама от неща, които се изискват от бавачката, да не забравя и нещо, което е от първостепенна важност поне според мен, да обича да си играе и да е на „ти“ с нонсенса – пръв приятел на детето, поне докато е малко.
И по отношение на нонсенса и английския ще си позволя да разкажа следния истински случай с мой близък. Когато бил малък, родителите му – интелектуалци, наели жена от софийските села да се грижи за него. Помолили я да му говори на книжовен български. Веднъж се върнали и сварили бавачката да обяснява внимателно на бъдещия Вертер, който капризничел и не искал нещо си: „Не се казва нечем, казва се не сакам…“