БЕЗРАБОТИЦАТА – втора част

Мога да работя!
 
август, 2010 г.
 
© Edward Bock | Dreamstime.com
 
Загубили сте работата си (без значение по каква причина). И без наличието на световна икономическа криза това си е тежка за понасяне ситуация, а като прибавим и кризата, безработицата направо става кошмарна за преживяване. Това, което е полезно да направите, преди да си намерите нова, надяваме се, по-хубава работа, е да… осъзнаете ситуацията. Но истински да я осъзнаете.
 
Осъзнаване на ползите
Какво имаме предвид под „осъзнаване“? От позицията на потърпевши от безработицата сигурно ви е много трудно да разберете и да се съгласите с твърдението, че кризата има и положителна страна. Но това е така. Да помислим по-конструктивно – сега сте свободни да избирате нови пътища за самореализация. Не е изключено даже отдавна да сте искали да смените работата си, да станете фрилансер или пък да превърнете хобито си в източник на пари за препитание, но не ви е достигала смелост. И ето ви подарък от съдбата – вече сте безработни!
Но дори и да сте обожавали предишната си работа и никога да не сте си и помисляли да я сменяте, съдбата ви на безработен пак не е единствено и само проблем. Припомнете си за какво точно ви ценяха бившите ви колеги и шефът ви – кои ваши знания, умения и работни навици хвалеха най-много? Та нима може такъв ценен кадър като вас да остане дълго време безработен?!
 
Намиране на занимание
За безработния винаги ще се намерят неща за вършене, дори той да не си е намерил работа. Защо не обърнете внимание на здравето си или пък не пообщувате с близките и роднините, за които преди все нямахте време? Просто си представете, че сте в дългоочаквана отпуска, и си прекарвайте времето приятно и полезно. Самообразовайте се. Запишете си час за основен преглед при лекаря. Заведете детето си на кино.
Нямате пари за подобни развлечения? А да се въргаляте на дивана пред телевизора имате и желание, и време, нали? Тогава, след като изгледате поредния екшън, не забравяйте да включите телетекста – там понякога се публикуват и обяви за работа.
А със самообразование човек може да се захване и вкъщи, сам-самичък. Интернет е пълен с инструкции за всичко. Ако имате желание, можете да се научите дори да… варите сапун. Но по-добре разберете как се тегли кредит за… безработица.
 
Да се продадете на висока цена
Представете си, че сте обикновена стока, само че на един по-необикновен пазар – пазара на труда. Естествено че ви се иска да се продадете по-скъпо, но за целта трябва да действате грамотно и подковано. Дайте си сметка каква точно работа търсите. Анализирайте силните си страни (анализа на слабите оставете за друг път!). Опитът, натрупан на предишната ви работа, и възрастта ви могат да се явят както предимства, така и недостатъци – зависи за какво вакантно работно място кандидатствате.
Много е важно да напишете грамотно (във всякакъв смисъл) автобиографията и мотивационното си писмо (защо искате да работите еди-какво си и какви качества притежавате, които могат да бъдат полезни точно за този вид работа). Изпратете сивито и писмото до всички бюра по труда в града, качете ги и на подходящи „силни“ места в интернет, разпратете ги по имейла на работодателите, които мислите, че могат да се заинтересуват. Все отнякъде ще получите отговор. Освен това се обадете на всички обяви за работа, към които сте проявили дори и минимален интерес, и си запишете часове за интервюта.
 
Ходенето по интервюта
е много полезно занимание. Анализирайте въпросите на потенциалните ви работодатели, а най-важното – своите отговори, за да ги „поправите“, когато кандидатствате за работа на следващото място.
Консултации с психолог няма да ви навредят в този тежък момент. Не всички умеят да контролират емоциите си в кризисни ситуации. Унинието, неувереността в себе си и даже агресията са типични за хората, останали без работа. А пък се налага да излъчвате позитивизъм, ако държите да си намерите нова такава. Така че… По-добре да потърсите експертната помощ на психолог или психотерапевт.