БЕЗРАБОТИЦАТА – трета част

Животът на фрилансера
предимства и недостатъци
 
август, 2010 г. 
 
 
© Wrangler | Dreamstime.com
 
Free lance се превежда като „свободно копие“. В далечни времена така са наричали волните витязи, които воювали „по поръчка“, без да са на държавна служба. Свободният художник, волнонаемният работник, нещатният сътрудник – всички те са фрилансери, заменили претъпкания офис, скандалните колеги и придирчивите си началници с покоя и уюта на родния дом.
Избирайки да работят от вкъщи, повечето хора погрешно решават, че най-накрая са се избавили от необходимостта да стават рано, за да ходят на работа и постоянно да слушат упреци от шефа си. Преди да си подадете молбата за напускане обаче, оценете реално своите възможности, защото работата от вкъщи е принципно друг… начин на живот. Тя ще ви принуди да пренаредите приоритетите си и дори да промените мисленето си. Кои са плюсовете и минусите є?
 
„Фрилансирайте“ за здраве!
Този тип работа е много подходяща за хора с творчески професии – журналисти, писатели, дизайнери и фотографи. Към втората „категория“ фрилансери могат да бъдат отнесени младите майки в отпуска по майчинство, както и хората с разклатено здраве и ограничени възможности. На тях им е много трудно да си намерят не само високоплатена, но просто някаква постоянна работа, тъй като много малко шефове са готови да „търпят“ безкрайните болнични, да оборудват специални работни места (например за инвалиди) и да създават особени условия (например съкратен работен ден).
Възможности не само за изяви, но и за припечелване на различни пари има бол в интернет. За всички. Много по-трудно е да се устроите на Потенциалния работодател, за когото ще изпълнявате задачи, може и никога да не разбере дали живеете в столицата или в някое малко подбалканско градче.
Понякога превръщането на сътрудника във фрилансер е чудесен начин шефът да запази
 
ценните си кадри
като им предостави по-удобно работно време от вкъщи. Да не говорим, че работата от вкъщи е истинско спасение за стеснителните хора, за които публичното внимание е истинска мъка.
Е, и накрая, ако твърдо сте решили, че семейството, децата и домът ви са по-важни от кариерата ви, но все пак държите нещо да работите и да се реализирате професионално, смело можете да изберете живота на фрилансера.
 
Гладният фрилансер
е просто мързелив фрилансер. Това е така. Свободният график на работа разваля работната дисциплина. Ако сте от рода на неорганизираните хора, по-добре не се захващайте с надомна работа. Неспазването на сроковете може сериозно да се отрази на получените от вас пари. Още по-голям минус са нестабилните и несигурни доходи.

Като добавим и свикването с небрежния стил на обличане (все пак вкъщи човек се отпуска и по цял ден ходи с раздърпан анцуг) и похапванията между закуските, обедите и вечерите, фрилансерството ще се отрази доста зле на имиджа и фигурата ви. Ако съпругът ви си прави илюзии, че като сте по цял ден вкъщи, ще може да разчита постоянно на топла вечеря и на изрядно чисто жилище, лъже се. Както споменахме по-горе, работата от вкъщи разваля самодисциплината.
Естествено, да работите от вкъщи, е много трудно, ако не разполагате с кабинет. Иначе работата би била кошмар! Така че нека това е първото нещо, което да си осигурете. Ако не разполагате с отделна стая, то поне оградете работното си пространство с параван и се постарайте да обясните на домашните си, че когато седнете да работите, вас „ви няма“ за техните капризи и претенции. И че да ви откъсват от работата, могат единствено по неотложни и наистина много важни причини.
И последният съвет – никога не вършете работата си в последния момент. Но това вече го обсъдихме по-нагоре.