БЕЗСЪНИЦИ БЕЗ КРАЙ

 

Безсъници без край
 
септември, 2013 г.
 

© Stefano Lunardi / www.123rf.com
 
На съня – тази естествена човешка потребност и същевременно голямо удоволствие – ние посвещаваме една трета от живота си. Но той е неподвластен на волята ни – много хора си мечтаят да заспиват бързо и да спят безметежно до сутринта, но не им се удава.
 
Защо нарушенията на съня са така непоносими? И за какво ни е въобще да спим?! Та през тези осем часа ние можем да свършим толкова други полезни неща…
 
Сънно съществуване
Всички топлокръвни животни спят – от котките зад печката до птичките в градината. За рибите в езерото няма яснота, но според някои научни данни спят също гущерите, змиите и даже мухите дрозофили. По-рано се смяташе, че сънят е просто почивка за уморения ни мозък. Но се оказа, че обмяната на веществата в мозъка по време на сън се понижава само с 10–15%, така че за истинска почивка не може да става дума. Мозъкът работи и по време на сън, макар и не така, както когато сме будни. Проучванията от последните десетилетия сочат, че сънят се състои от
 
няколко фази
Във фазата на „бавния“ сън сърдечният ритъм се забавя, мускулният тонус и температурата на тялото се понижават. През това време се синтезират белтъчините и хормоните, ускоряващи процеса на регенерация на тъканите. Така че твърденията, че „човек расте в съня си“ и че „раните заздравяват на сутринта“, са доста верни.
След 20–30 мин дълбок сън мозъкът сякаш се събужда (енцефалограмата на тази фаза прилича на фазата на бодърстването): очите започват да се движат бързо и човек сънува (понякога доста зрелищно и запомнящо се). Това е фазата на „бързия“ сън, през която се преработва получената по време на будно състояние информация и се съставят нови „програми“ на поведение. Фазите на „бавен“ и „бърз“ сън образуват един цикъл и в течение на нощта те могат да бъдат от четири до шест.
 
В търсене на покой
Предците ни, които са ставали с петлите и са лягали с кокошките и за цял живот са усвоявали толкова информация, колкото ние сме принудени да „изгълтваме“ за година, са страдали много по-рядко от безсъние. Тънкият природен механизъм, гарантиращ смяната на съня с бодърстване и обратно, е нарушен сериозно от лудешкия ритъм в който живеем днес, както и от изобилието от впечатления, които получаваме всеки ден. Много неща могат да ви лишат от съня ви: влюбеност, скандал с любим човек, неприятности в работата, умствена преумора, магнитни бури и дори фазите на Луната. Основно оплакване на онези, които идват при невропатолога (ако не са имали късмета да се срещнат със сомнолог, истинския специалист по нарушенията на съня) е: „Докторе, трудно заспивам“. Измъченият от безсъница човек в края на краищата започва да се бои от леглото си, убеден, че само да допре глава до възглавницата, желанието му да заспи ще излети яко дим. Ако пък успее да заспи, сънят му се прекъсва и от най-слабия звук, а заспиването му после се „разтяга“ от два до три часа. Друг неприятен вариант – чести нощни събуждания, дълго време след които сънят е невъзможен. Сънят на тези хора е повърхностен, а на сутринта те се чувстват като разбити. Имат желание да зарежат всичките си ангажименти, да се скрият в някой ъгъл и да спят цял ден.
 
Лечение на причината
Хората пробват какви ли не методи да заспят – бутилка бира действа наистина разпускащо, защото съдържа хмел. Но рано или късно се стига до алкохолна зависимост, съпроводена с повишено кръвно налягане и нарушен сърдечен ритъм. Но самите билки хмел, маточина, валериана и дяволска уста намаляват възбудата на нервната система и са ефективни помощници в първия стадий на безсънието. Така действа и медът. Ако тези средства не ви помагат, няма как – налага се да вземете сънотворни, но предпочитайте тези от ново поколение.
 
Има и алтернативи
Например иглотерапията. В традиционната китайска медицина е прието да се смята, че причината за безсънието се крие не в работата на централната нервна система, а е свързана със сърцето. Според тази идея стресът влияе на работата на черния дроб, което на свой ред провокира прилив на кръв в главата и сърцето. Или както гласи древнокитайския трактат, „черният дроб потиска работата на сърцето, от което духът му изпада в объркване“. Според много специалисти окончателното преодоляване на безсънието се постига именно чрез нормализиране на функциите на вътрешните органи, „травмирани“ от стреса. Добри резултати дава и хомеопатията. За лечение на разстройствата на съня съществуват близо 200 традиционни хомеопатични средства. Но и те не лекуват директно безсънието като такова, а организма като цяло. Един от най-ефективните методи срещу безсъние е ароматерапията. Универсалната приспиваща миризма е тази на лавандула. Използват се често и аромати на иланг-иланг, жасмин, маточина, мента, лайка и евкалипт. Нанесете 1–2 капки от тези етерични масла върху памук и го сложете под възглавницата.
 

(…)
 

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ ТУК