БЕЗ ПАРАБЕНИ

Без парабени?!
Невинни до доказване на противното
юни, 2011 г.
Разговора води София СЕМЧЕВА
© Krimar | Dreamstime.com
Спомняте ли си каква беше тенденцията в рекламата доскоро? Винаги с буквата „С“ отпред! С повече витамин С, с повече природни съставки, с по-наситен вкус… Напоследък обаче медалът се обърна към нас откъм другата си страна. Рекламната дума е „без“! Без захар, без мазнини, без оцветители, без соя, без добавки, без консерванти… В козметиката все по-често ни привличат с надписа, изписан с главни букви – „БЕЗ ПАРАБЕНИ“.
Щом е „без“, това намеква, че парабените са нещо лошо, вредно и мястото им не е в козметиката. Ако наистина е така, тогава защо изобщо ги слагат в нея? Биокозметиката ли е единствената алтернатива и има ли скрити уловки в
(не)написаното на етикетите
Надали всяка жена си дава ясна сметка за броя козметични продукти, който ежедневно ползва. Някои от нас се ограничават със сапун, паста за зъби, лек крем, шампоан и червило, други полагат върху кожата си много повече от тях всеки ден.
Приема се, че средно на ден използваме по 12 продукта, съдържащи приблизително 180 химикала!
При такова количество продукти можем да предположим, че и натрупването на минимално съдържание от която и да било съставка би могло да даде някакъв страничен ефект.
Имаме ли основание да се стремим всячески да избягваме козметиката, съдържаща парабени, и вредят ли на здравето ни по някакъв начин те, попитахме инженер-химик Зафир ЗАФИРОВ, работил и като технолог в родна козметична фирма.
– Какъв продукт са парабените?
– Парабените са естери на хидроксибензоена киселина, откъдето идва и наименованието им. В тази група влизат метилпарабен (Methylparaben E218), етилпарабен (Ethylparaben E214), пропилпарабен (Propylparaben E216) и бутилпарабен (Butylparaben). По-редки съединения на парабена са исобутилпарабен (Isobutylparaben), исопропилпарабен (Isopropylparaben), бензилпарабен (Benzylparaben) и техните натриеви соли. Всички парабени, използвани в промишлеността, са синтетично добити, въпреки че някои са идентични с тези, откривани в природата. Получаването на парабените от нефтопродукти доведе до значително увеличение на ръста на производството и в резултат на това сме свидетели на днешния огромен комерсиален поток при търговията с козметика, парфюмерия и средства за лична хигиена.
– Защо се използват толкова широко като консерванти в козметичната и хранителната промишленост?
– Защото това са вещества без цвят, мирис, аромат и вкус, които лесно се смесват с всяка консистенция, прекратяват напълно ензимната активност в продукта и той получава дълъг живот. Парабените са се превърнали в консервираща система на всяко средство, предназначено за красота и чистота. Използват се широко и в хранително-вкусовата промишленост.
– Могат ли природни съставки да бъдат използвани вместо тях?
– Най-често като заместител на парабените се употребяват риган, розмарин, семена от грейпфрут, мащерка, екстракт от лавандулово масло. Непрекъснато се правят опити за други формули и комбинации, които да имат свойството на естествен консервант. Но когато купувате поредния продукт, погледнете етикета и ако видите някъде R-фраза (от R-phrases, или предупредителни текстове за опасност – бел. ред.), спомнете си, че всички тези синтетични вещества биха могли да застрашат здравето ви. (За сведение, R24 означава „токсичен при контакт с кожата“, а R38 – „дразни кожата“ – бел. ред.)
– Вредят ли на здравето? Какво натрупано количество може да бъде опасно?
– Едно неотдавнашно проучване (проведено през 2004 г. от университета в Ридинг, Великобритания – бел. авт.) сочи, че парабените са открити в проби от тумори на гърдата. Съществува убеждението, че парабените в дезодоранти и други козметични продукти мигрират в тъканите на гърдата и допринасят за развитието на тумори. Също така те се свързват и с нарушения в мъжката репродуктивна система като рак на тестисите, влошена сперматогенеза и проблеми с простатата. Важно е да се знае, че парабените имат естрогеноподобно действие и разстройват хормоналния баланс. Доказано е, че ксеноестрогените (чуждородни естрогени, които попадат в организма с храната и водата) увеличават риска от рак на гърдата. Но все пак няма доказана причинно-следствена връзка с рака, доколкото не съществува научно доказателство в подкрепа на всяка връзка с каквато и да било форма на рак. Според други изследвания обаче се смята, че стабилните, неразградими молекули на парабените продължават да действат и след като проникнат в тъканите, после – в кръвообращението, и накрая – в органите на човека, като ограничават нормалната ензимна активност на тялото.
Официално становище
През 2009 г. американската Асоциация за храните и лекарствата (FDA) излезе със становище, че „няма причина потребителите да се тревожат от употребата на козметика, съдържаща парабени“. Агенцията също така твърди, че те са напълно безвредни и в храната. Така че ако все пак сте решили да избягвате парабените, това, което можете да направите, е да четете внимателно количеството, в което те се съдържат в определен продукт, или да използвате само натурална козметика с природни консерванти!