Билколечение при рак на гърдата

Билколечение при рак на гърдата
 
от д-р Неделка МИТРЕВА
 
април, 2008 г.
  
 
Причините за появата на рака на гърдата не са достатъчно добре изяснени от медицината, както е въобще при раковите диагнози. В началния стадий на заболяването не се усещат болки в гърдата, което е главната причина за ненавременното обръщане на внимание на болестта. Едва при целенасочено опипване на гърдата се откриват възли с различна големина – плътни и сраснали с околната тъкан. Понякога „бучката“ е разположена около зърното. В този случай, ако се хване и дръпне зърното на гърдата, възелът го следва. Самото зърно на болната гърда е по-високо разположено от това на здравата и ареолата (по-тъмният кръг около зърното) му е по-малка. Освен това понякога изпуска секрет, който е различен по консистенция от майчината кърма. Ако „бучката“ е разположена към долния ръб (под гърдата), обикновено се опипва плътна, слабо болезнена хоризонтална находка. Но има случаи, когато това уплътнение не е болезнено. Ако околните лимфни възли (под мишницата и под ключицата) са увеличени, общото състояние се влошава и трябва да се побърза с операцията на гърдата.
Колкото по-рано се открие болестта, толкова по-сигурно е лечението й. След операцията е препоръчително лекуването да продължи с всички възможни средства – лекарства, лъчетарапия
 
и билки
Билколечението, разбира се, е помощна терапия, чрез която се целят общо укрепване на имунитета, успокояване на нервната система и намаляване на риска от появата на разсейки. Следоперативното приложение на билките намалява също интоксикацията, причинена на организма от болестта. Ето какво може да се направи веднага след самата операция.
 
Спешни мерки
1. Да се пие сироп от алое аборесценс (трионче) – по 1 с. л. сутрин, обед и вечер 30 мин преди хранене. Алоето можете да заместите със смес от 3–5 зърна пчелен клей и малко прясно мляко.
2. 20 мин след изпиването на алоето (или сместа от клей и мляко) е добре да се изпиват 75 мл (1 малка чаша) чай, приготвен от равни части (по 30–50 г) от следните билки: камшик (агримония), борови връхчета (иглички), медуница, исландски лишей, невен, пача трева, цариче и ранилист (цялото растение). 2 с. л. от тази смес се варят на тих огън в 1/2 л вода 10 мин, след което течността се охлажда и прецежда. Може да се пие и 2 часа след ядене вместо вода. Ако този чай е недостатъчен, вместо вода да се пие отвара, приготвена от равни части (например по 30 г) от следните изсушени и наситнени билки: гръцка коприва, жълт кантарион, теснолист жиловлек, камшик, жълт равнец, борови иглички, лист от горска ягода, листа от малина, миризлива лазаркиня, листа от касис, орехова шума и зърна от червена хвойна. 2 с. л. от сместа се запарват в 1/2 л вряла вода, варят се 10 минути и след изстиване течността се прецежда.
 
Диета
Препоръчителното хранене е като това, което се препоръчва при рак на стомаха –      предимно вегетарианска храна. Може да се консумират по 100 г прясно месо на обяд и на вечеря, но за препоръчване е то да не е свинско и да не е пържено. Плодовете и зеленчуците е добре да са обагрени в червен, жълт, оранжев или тъмнозелен цвят – например червено цвекло, боровинки, плодове от дървовиден бъз, моркови, касис, домати, розов грейпфрут, диня и др. Много полезни в случая са всички видове зеле – брюкселско, бяло, червено, броколи и карфиол, – както и горчивите краставици и целината.
 
Да се избягват
сухата и горещата храна, спиртните напитки и свинската мас. В никакъв случай не бива да се консумират храни, приготвени с повторно използвана мазнина от пържене.
 
Още природни лекове
Доказано е лечебното действие на някои билки при установяване на заболяването.
► При карцином (Carcinoma) Смесват се 200 г изсушени и наситнени цвят от слез и 100 г стръкове от росопас. 3 с. л. от сместа киснат 1 час в 1 л вряла вода. 4 пъти дневно преди хранене се пие по 1 винена чаша от прецедената запарка, подсладена с мед.
► При сарком (Sarcoma – солиден рак тип 180 на Крокер) Саркомът е недоброкачествен тумор с по-забавено развитие, който се повлиява добре от градинското цвете невен. Дори медиците признават противотуморното действие на невена. 2 ч. л. изсушени цветове от билката (доза за 1 ден) се заливат с 2 ч. ч. вряла вода. Запарката се прецежда и от нея се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти на ден.
► При всякакви видове тумори на гърдата, както и при цикатрикси след операция се практикува външно мазане с невен и зехтин в гореспоменатото съотношение (2 ч. л. свежи цветове от невен престояват най-малко 72 часа в 2 ч. ч. зехтин). Кожата на болната гърда се намазва с тази смес. Сместа може да се използва с месеци, ако се съхранява в хладилник. Невенът гранулира нова тъкан и е нискотоксичен.
► Профилактично, следоперативно, общостимулиращо или като допълнение към основната терапия може да се приложи и инжекционно екстракт от алое в дозировка на ампулата 1 мг. Инжекцията се прави подкожно в областта на бедрото. Схема: в продължение на 30 дни поред сутрин се инжектира по 1 ампула, след което се прави почивка за 30 дни и отново се правят инжекции в продължение на още 30 дни. Процедурата може да се повтори след една година.
 
Настолна рецепта при ракови заболявания
150 г листа от алое (може да се използват всички видове) се настъргват на пластмасово ренде и се смесват с 250 г мед и 350 мл червено вино. Затварят се в буркан да престоят 5 дни, като от време на време бурканът се разклаща. След прецеждане се приема по 1 с. л. сутрин и вечер преди ядене в продължение на 3 дни, а на четвъртия се приема по 1 с. л. до свършване на настойката. Рецептата се прилага най-малко 3 месеца.
   
 
Противотуморното действие на невена е признато дори от официалната медицина