БОГДАНА И СИМО

Богдана и Симо в БГ мегахерци
 
от Мирослава ИВАНОВА
 
март, 2011 г.
 
 
БГ РАДИО е онази България, каквато всички я искаме – модерна, умна, озвучена с хубава музика, красива, усмихната и събудена. Точно като тези двама души, които ни помагат да заставаме на старта на деня с прекрасно настроение в „моя страна, моя България“. Те сякаш са орисани не от кого да е, а от немския физик Хайнрих Херц, чиято фамилия означава… сърце. Той е един от виновниците толкова много десетилетия да слушаме радио на честоти, които се измерват в херци (Hz). Водещите в БГ РАДИО са виновници у нас да има един ефир, чиито честоти наистина се измерват в… сърца. Слушателите на БГ РАДИО го обичат вече десет години. „Стартер“ на Богдана и Симо стана на девет в края на февруари.
 
– Рецептата ви за BG оптимизъм?

Богдана: Аз съм оптимист. Така се усещам въпреки типично женските ми постоянни тревоги, опасения и несигурност. Някак знам, че хепи енд съществува. А що се отнася до БГ оптимизма, той е свързан с факти. Когато погледнем назад и се опитаме да си спомним как изглеждаше животът ни преди 10 години… няма как да не отчетем, че все пак нещата се случват. И тук. Да, по-бавно, но се случват.
Симо: Преди десет години не намирах конкретна причина да съществува проект като БГ РАДИО. Сега се учудвам, че не сме го направили по-рано. Въпросът е в погледа. Ако гледаш детайлите, ще потънеш в песимизъм. Но ако погледнеш голямата картинка – ще ти стане ясно, че нещата вървят напред. Имаме БГ РАДИО, строим метро, строим магистрала „Тракия“. Хубавите места, на които можеш да пиеш кафе, стават все повече (и не само в София), имаме хубави български сериали, българското кино се пробужда, живот и здраве, ще произвеждаме коли в България. Списъкът ще продължава да расте…
 
– Котира ли се българската музика според вас? Кои са най-слушаните български парчета за последните 10 години?

Богдана: Да. И доказателството за това е БГ РАДИО. Спомням си, че година след старта на радиото през 2001 г. имахме повече от 300 нови български песни. Това се случи за една година. Наистина след това имаше спад и имаше години, като 2008 например, с много малко добри нови резултати, но и това е нормално. През последните месеци много се радвам на хубави нови песни. Новата песен на Нина Николина, на Графа – той е машина за хитове, на Мария Илиева, на Любо, на „Мастило“, на много хубавото според мен „завръщане“ на Камен Воденичаров. Забавлявам се и ценя идеите и на Миленита… много са. А що се отнася до песните през изминалите 10 години, мога да цитирам моите най-любими: „Шоколад“ на „Остава“, „Враг“, „Ванилия“, „Невидим“ на Графа, албума на Калин и Нина „Абсент“ – прекрасен проект, Д-2 имаха също много хубави песни за това време, група „Те“ също… всъщност наистина не мога да изброявам, защото са много.
Симо: Няма купон, който да мине без българска поп- и рокмузика. И няма значение дали купонът е в квартира в „Студентски град“, или на събиране на банкери. Българската музика ти носи емоция. Силна емоция! Всеки от нас знае текста на „Адаптация“, „Да те жадувам“ или „Бургаски вечери“, или „След десет години“. Това е част от вечните български песни. Но новата българската музика изобщо не е за пренебрегване. Графа, Миленита, Мария Илиева, Орлин Павлов, Любо… Те работят. И има резултат.
 
– BG културата… Имате ли радиостратегия за поддържането є на по-високо ниво?
Симо: Нямаме специална стратегия. По-важното е, че всеки от нас си дава сметка, какво да направим за популяризирането на културата и за това да се обърне внимание на проектите и събитията, които си струват. В това отношение ние нямаме никакви лимити. Промотираме, каним гости – използваме цялата сила на медията, в която работим.
Богдана: Мисля, че както трябва да се съобразяваме с това, което най-много харесват слушателите, така трябва да им показваме и онова, което наистина си струва да бъде чуто. Това е част от мисията на БГ РАДИО. Работата в медия е огромна отговорност заради влиянието, което можеш да окажеш на хората. Аз реално имам трибуната, мога да кажа всичко. А това е важно, защото думите, казани по правилен начин, влияят много. И могат да променят. И да вдъхновяват. Когато говорим, ние се опитваме да казваме неща – колко е хубаво да участваме в живота си, а не да присъстваме в него, колко е хубаво да се грижим за хората, които обичаме, за града, в който живеем… И когато това е поднесено, без да звучи нравоучително, а с чувство за хумор и с идеи, се получава много хубаво.
– Докога водещите в БГ РАДИО ще бъдат… прави?
Симо: Ми, те затова са ни избирали. Да бъдем прави, дори и когато сме седнали!
Богдана: Не много хора знаят, че ние водим прави. Нямаме столове в студиото. Пултът и микрофоните са разположени на нещо като барплотове и ние си говорим на крак, така да се каже. Това на мен вече изобщо не ми прави впечатление. Всъщност, доколкото знам, системата е американска и цели да държи водещия в кондиция. Няма как да се успиш и отпуснеш. Аз постоянно си тактувам и потанцувам. Освен това от гледна точка на звукоизвличане, така гласът звучи по-добре. По-добре излиза от теб. Това е единствената причина да звуча така висока и руса в ефир. (Смее се.)
 
– Какво губят хората, които не слушат БГ РАДИО?
Симо: Пари, апартаменти в София, екскурзии, персонални компютри, телевизори, дивидита и други предметни награди, които раздаваме. Шегувам се. Дори понякога си мисля, че нищо не губят. Даже печелят. Пак се шегувам. Със сигурност много държим на вярната ни публика, която е била с нас тези десет години.
Богдана: Не мисля за тези, които не искат да слушат БГ РАДИО, аз предпочитам да се концентрирам върху тези, които искат да слушат БГ РАДИО. Това е важното за мен. За изминалите 10 години в БГ РАДИО и за моите 9 години в „Стартер“ мога с гордост да отбележа, че тези, които ни слушат сутрин, са точно тези мъже и жени, които аз харесвам. Това означава, че сме успели. Имаме си прекрасни слушатели.
 
– Тайната на радиосимбиозата Симо–Богдана?
Симо: Всичко е в Богдана. Тя е толерантна, търпелива, гъвкава, съгласна е да работи с мен, за което няма никаква причина… Освен това го прави с изключително чувство за хумор и заразителен позитивизъм, с който мотивира и другите в екипа. Най-вече безценните ни колеги – Моника Симеонова (продуцент) и Надежда Димитрова (новинар). А пък за тях двете съвсем не намирам рационална причина да идват сутрин в радиото. (Смее се.)
Богдана: Симо е ефирната ми половинка и за да е такъв толкова време, значи, че трябва да е точно толкова различен от мен, колкото и еднакъв. И е точно така.
Преди няколко години, за един от рождените ни дни, решихме да запишем песен. Записахме я в студиото на Графа. Беше кавър вeрсия на песента Something stupid на Франк и Нанси Синатра. Трябваше сами да си напишем текста. Озаглавихме я в наш стил „Нещо тъпо“. Симо започна, но точно по средата хвърли химикалката, а аз поех от средата до края. И текстът стана чудесен. Аз наистина много си го харесвам, защото това е перфектното съчетание между мисленето на мъж и усещанията на жена.
Всъщност този текст е отговорът на въпроса! Ето така изглеждаше:
 
Симо написа това:
Животът ми със тебе има вкус на чаша мляко със канела и мед
А дните ми без теб са като планина от кал и лед без поглед напред
Уверено заставам срещу теб с две питиета и модерно сако
Изгубен във очите ти, вълнувам се, пелтеча нещо тъпо
Припев:
Целият ми свят се сепна, чакам да ми кажеш нещо все едно
 
Аз написах това:
Припев:
Дали ще бъде нещо тъпо или нещо умно, май е все едно…
На всичките жени, мечтаните мъже, събираш в теб –
перфектен коктейл.
А дните ми без теб са като плаж без пясък и море,
без поглед напред.
Несигурно заставам срещу теб със сто въпроса, не знам защо
И много се страхувам, че ще сбъркам и ще кажа нещо тъпо…
 
 
По случай десетия си рожден ден БГ РАДИО ще проведе допитване до слушателите си за това, кои 10 песни биха искали да чуят в изпълнение на живо на големия празничен концерт по случай юбилея на радиото. Концертът ще се състои на 1 май на площад „Александър I Батенберг“ – мястото, от което на 3 март 2001 г. стартира излъчването си БГ РАДИО. Допитването ще се проведе на обновения сайт на БГ РАДИО bgradio.net и ще започне на 3 март. Слушателите ще могат да гласуват до 3 април.