Бойно изкуство набира популярност у нас

60 състезатели от 15 клуба от цяла България се включиха в първия кръг на новосъздадената Национална лига по муайтай на страната. Състезанието се проведе на 16 март (неделя), при сцената на водния атриум, на партера на най-големия български мол – Paradise Center и беше гледано безплатно от стотици посетители на шопинг центъра. Бяха проведени общо 35 двубоя по муайтай, в клас С и клас В. Мачовете бяха изключително атрактивни и се превърнаха в основната атракция за посетителите на Paradise Center в неделния ден. Организатор на новосъздадената национална лига е Българската Национална Муайтай Федерация, а състезанията се провеждат под егидата на IFMA (International Federation of Muaythai Amateur). Paradise Center ще бъде домакин и на останалите кръгове от лигата.

Основните цели на поредицата от състезания са популяризирането на тайландското бойно изкуство у нас, изграждането на по-добри български състезатели, създаването на национална ранглиста и развитие на най-успешните български бойци в чужбина. Първият кръг от лигата се явява и квалификация за националния отбор по муайтай на България. В отбора ще бъдат включени общо 10 човека – шест бойци, двама съдии, един треньор и един ръководител. Предстои те да заминат на едномесечна подготовка в Тайланд, след което ще представят страната ни на световното първенство по муайтай в Малайзия, в което ще участват общо 127 държави.

„Големият брой участници на първия кръг от Националната лига показва, че това бойно изкуство бързо набира популярност у нас и има все повече почитатели. Радващо е също и високото качество на двубоите, някои от които наистина бяха много оспорвани и зрелищни. Успешното провеждане на първото състезание показва, че се движим в правилната посока и очаквам още повече участници и зрители на следващите кръгове. Изборът ни на място също беше много подходящ, тъй като Paradise Center предоставя чудесни условия за провеждането на подобни спортни прояви и се надявам, че свободният достъп за посетителите на мола ни е спечелил нови фенове на муайтай у нас“ – посочва Кирил Пенджуров, спортен директор на Българска национална муайтай федерация.