БОЛЕСТИТЕ НА ТУРИСТА

Болестите на туриста
 
юни, 2011 г.
 
Всяка година разчитаме, че по време на лятната почивка ще възстановим изчерпаните си сили. Но смяната на обстановката често ни поднася неприятни изненади като разни екзотични болести. Знаете ли как да се предпазите
от тях?
 
 
© Yuriyzhuravov | Dreamstime.com
 
Най-разпространените сред пътешествениците са болестите, предаващи се от мръсни ръце, некачествена вода или храна. Това са остри чревни разстройства, салмонелоза, дизентерия, холера, хелминтоза, вирусен хепатит А и Е, полиомиелит и др.
Тези болести могат да продължат от няколко дни до месеци, но някои от тях – и цял живот. Затова е много важно внимателно да следите за 
 
хигиената на хранене
Винаги мийте ръцете си преди ядене, дори ако това не е пълноценен обяд, а малка закуска.
Измивайте също плодовете и зеленчуците, дори и тези, които се белят – портокали, банани и др.
На път никога не се запасявайте с храни, които бързо се развалят – рохко сварени яйца, риба и морски дарове или месо, приготвено алангле.
Никога не обядвайте на случайни места – на пазари, на улицата. Влизайте само в надеждни заведения за обществено хранене с добра репутация. Ако нямате информация, кои са те, по-добре си приготвите нещо сами. А ако ви се наложи да обядвате в съмнително заведение, избирайте меню с най-малък риск – само блюда, в които продуктите са били подложени на продължителна термична обработка.
За пиене и за миене на продуктите използвайте само бутилирана или преварена вода.
За съжаление обаче винаги има опасности, които е трудно да се избегнат. В националната кухня на много южни народи има ястия, от които туристите страдат ежегодно. Причината е, че някои от рибите и морските деликатеси съдържат отрова и изискват специална обработка.
Освен това в зависимост от сезона някои видове морски продукти могат временно да се окажат отровни, а това невинаги може да се предвиди. Например при определени климатични условия в крайбрежните води на тропиците започва активно размножаване на микроорганизма
 
сигуатера, който съдържа силна отрова
Този микроорганизъм служи за храна на малките рибки, които на свой ред се превръщат в храна на по-големите. И в крайна сметка сигуатоксинът се оказва в чинията на туриста, който е нетърпелив да опита екзотичната национална кухня. Действието на отровата се усилва при употреба на алкохол с храната. В зависимост от вида на отровената риба отравянето се нарича по различен начин, но най-често за него се употребява думата „сигуатера“.
Разбира се, не се налага да се откажете от консумация на риба и морски продукти, докато сте на почивка. Но това, което можете да направите, за да намалите риска, е да не комбинирате рибните блюда с алкохол, особено ако почивате някъде около тропиците.
Най-честите рибни отравяния са с риба тон и скумрия. Но не само във връзка със сигуатоксина, а защото тези риби могат да съдържат голямо количество хистамин – вещество, виновно за някои алергични реакции на организма. Особено се увеличава рискът, ако тези риби се консумират топло пушени, а също и ако са били съхранявани в замразен вид. Когато ядете риба от семейството на скумриите, бъдете внимателни, особено ако сте склонни към алергични реакции.
И имайте предвид, че токсичното влияние на хистамина не се влияе от топлинната обработка, от консервирането или от замразяването. Никой, освен учен от лаборатория, не може да разбере при обикновен оглед дали рибата, която купува, съдържа токсина. 
 
При симптоми на хранително отравяне
като гадене и повръщане е необходимо да се направи промивка на стомаха. Изпийте около литър топла вода и се опитайте да предизвикате повръщане. Във водата добавете калиев перманганат, докато се оцвети леко в розово.
След това, за да почистите токсините в стомаха и червата, е препоръчително да изпиете и активен въглен (1 таблетка на 10 кг телесно тегло) или прахче смекта (3 пъти дневно по 3 г, разтворени във вода). И колкото може по-бързо потърсете лекарска помощ.
 
Опасната фауна
Обитавайки градските пространства, ние сякаш забравяме за съществуването на четириноги в природата. Ако отидете на къмпинг, е възможно да попаднете в компанията на различни гризачи, белки, мишки, таралежи, еноти и др. Не забравяйте, че всички диви животни могат да бъдат преносители на бяс – болест със стопроцентов летален изход. Заразата може да се предаде не само при ухапване. Вирусът на бяса може да проникне във вашия организъм през лигавицата (особено при наранена цялост на кожата), ако върху нея е попаднала слюнка от заразено животно.
В случай че ви ухапе диво животно, измийте веднага нараненото място със сапун под струя течаща вода и колкото се може по-бързо потърсете лекарски пункт за бърза помощ, за да ви поставят ваксина против бяс.
Запомнете, че бесът не се лекува и винаги завършва със смърт, ако не вземете мерки навреме. Особено опасни са ухапванията в областта на главата и шията.
Ако сте на почивка с домашния любимец, не забравяйте да го ваксинирате предварително против бяс. Сред природата вашите домашни любимци (котки или кучета) могат да влязат в контакт с дивите си събратя, от които има опасност да се заразят с бяс, а след това да заразят и член от семейството ви. 
Дивите птици често са носители на орнитоза. При човека заболяването се проявява като пневмония, която може да се развие в усложнения за сърдечносъдовата система. Освен на орнитоза пернатите се явяват носители на всевъзможни паразити, част от които е опасна и за човека. Затова по-добре да наблюдавате от разстояние прекрасния свят на дивата природа, без да влизате в пряк контакт с милите и безобидни на вид зверчета.
 
Лошите насекоми
Много насекоми се явяват преносители на различни опасни заболявания.
Комарите например пренасят повече от 50 различни болести, в това число и малария. Мухите са разпространители на множество стомашно-чревни, а също и на паразитни и инфекциозни болести, в това число и полиомиелит. Известната в тропическите страни муха це-це е преносител на сънна болест, поразяваща нервната система. Кърлежите пренасят голямо количество опасни болести.
Трансмисивните (предаващи се от насекоми и кърлежи) заболявания съществуват от незапомнени времена. Днес основната защита в борбата с насекомите е правилното използване на репеленти. Отделните репеленти имат различно временно действие, което е указано на опаковката. След това намазването или напръскването с тях е наложително да се подновят.
Запомнете, че всички репеленти са токсични и за човека, затова трябва да измивате ръцете си непосредствено след нанасяне на средството и преди хранене и да избягвате контакт с очите.
Въпреки успехите на медицината в числото на опасните за живота трансмисивни заболявания си остава маларията – болест, разпространявана от комари, проявяваща се с тежки пристъпи на треска и разрушаване на клетките на кръвта.
Ако пътувате до места, където маларията е възможно заболяване (в момента това са около 100 страни в света), се консултирайте с лекар, който ще ви назначи профилактичен прием на противомаларийни препарати седмица преди пътуването. Лекарството трябва да се приема по време на цялата отпуска и още месец след завръщането ви вкъщи.
В продължение на три години след пътуването трябва да помните, че все още има опасност от заболяването и ако вдигнете температура, винаги съобщавайте на лекаря, който ви преглежда, че сте били на почивка в рисков регион.
 
Ваксинация
Преди да пътувате в чужбина, е желателно да се предпазите от разпространените по тези географски ширини заболявания, като се ваксинирате. В редица случаи тези ваксинации са задължителни.
Туристите, отиващи на тропиците, трябва да имат комбинирана ваксина против дифтерия и тетанус (при възрастните тя се прави не по-често от 1 път на 10 години) и против полиомиелит (прави се в детска възраст). Списъка с „опасните“ страни и необходимите ваксини за там можете да уточните с туроператора.
Четейки списъка с всевъзможни екзотични заболявания, се чудите как оцеляват местните в гъмжило от инфекции и паразити.
Всъщност местните жители имат своеобразен имунитет към много от опасните за нас заболявания. Те или не боледуват от съответната болест, или я прекарват в много леки форми.
Например сред представителите на черната раса е много разпространено заболяването сърповидноклетъчна анемия, при което еритроцитите (червени кръвни клетки, съдържащи хемоглобин) се деформират, приемайки форма на полумесец. Тази болест е наследствена и както се оказва, служи като защитен механизъм срещу малария. Хората с такава анемия не боледуват от малария, тъй като маларийните плазмодии не са в състояние да се развиват в деформирани еритроцити.
За неподготвения организъм на европееца южните болести могат да се окажат много сериозни. Затова, отправяйки се на курорт, се налага да се съобразите с правилата на новото място, които дори и местните жители съблюдават:
Никога не ходете боси и не лягайте без постелка на горещия пясък на плажа. Не мислете, че заради високите температури пясъкът е практически стерилен. В южните страни са разпространени различни видове хелминти (паразитни червеи), способни безпрепятствено да проникнат от морския пясък в организма на човека без дори да увреждат кожата.
Избягвайте къпане в сладководни естествени и изкуствени водоеми в тропическата зона. Колкото и привлекателна и прохладна да изглежда, сладката вода в южните страни е гъстонаселена с паразити и патогенни микроорганизми.
Не се къпете в морето веднага след буря, тъй като има опасност да ви опари медуза. Никога не докосвайте непознати морски същества – много от тях са отровни. Ако все пак имате „сблъсък“ с морски обитател, профилактично изпийте някакъв противоалергичен или обезболяващ препарат и спешно потърсете медицинска помощ. Не се препоръчва да отмивате остатъците от отрова по тялото си със студена вода, по-добре обработете поразеното място със спирт. Практически всички отрови от морски тропически животни се разрушават при нагряване. Затова след почистване потопете поразената част от тялото в гореща вода.
Ако ви предстои посещение на коралов плаж, набавете си специални обувки и се къпете само в оборудваните за къпане зони. Набожданията от корали са изключително болезнени и трудно зарастват.
 
Още досадни неприятности
И най-накрая – от море можете да се приберете и с най-обикновена простуда, ако сте злоупотребили с морските бани. В горещото време не прекалявайте със студените напитки – рязката температурна разлика може да доведе до развитие на ангина.
Циреят е друго заболяване, което много хора донасят със себе си след отпуска. За да избегнете тази участ, спазвайте строга хигиена при бръснене или депилация. При избор на дезодорант отдавайте предпочитание на спиртосъдържащите.
Какво да направите, ако, прибирайки се вкъщи от отпуска, почувствате слабост? Много от екзотичните болести в началото имат същите симптоми като до болка познатите ни простудни заболявания, затова могат да бъдат диагностицирани неправилно. За да насочите вниманието на лекаря към правилно диагностициране на състоянието ви, непременно го информирайте къде и кога сте били на почивка, какво сте пили и яли, къде сте се къпали и какви болести са разпространени сред местните жители.