БОЛЕСТ ЛИ Е МЕТЕОПАТИЯТА

Болест ли е метеопатията
 
август, 2011 г.
 
© Arman Zhenikeyev – 123rf.com
 
Дъжд вали, слънце грее

Че високите температури могат да ни докарат сърцебиене, отпадналост и обезводняване на организма, всеки знае. Но още по-фатално може да се влоши състоянието ни, ако се добави и високата влажност на въздуха, свързана със зачестилите напоследък летни валежи. В тази ситуация (хем горещо, хем влажно) се блокира един от основните начини за топлообмен на организма – изпарението на потта от кожната повърхност. Това много изтощава организма и той реагира със сърцебиене, липса на желание за работа, повишено кръвно налягане.
В някои случаи може да се стигне дори до синкопи, топлинни или слънчеви удари, а при патологичен терен – и до миокарден инфаркт. Топлият влажен въздух затруднява и дишането и по-специално дифузията на газовете в белите дробове.
 
Кръвното ви скача? Може да е от продължителния период на валежи през това лято. Но може и да не е. Хората реагират по различен начин на жегите и на студа, на вятъра, на смяната на сезоните. Но някои очевидно са по-чувствителни към резките колебания в климата. Лекарите все още не са категорични, че силната зависимост от метеорологичните промени е диагноза, но са единодушни, че между здравето на хората и метеорологичните условия има връзка.
Така че, ако реагирате зле на капризите на времето, е много вероятно да сте метеопат (ще рече, силно зависим от метеорологичните условия). Всеки дъжд, магнитна буря, лятна буря, надвиснали облаци, силен вятър са потенциални нарушители на спокойствието на метеопатите. Тези хора „отговарят“ със световъртеж, резки скокове на артериалното налягане, сърцебиене, умора, безсъние или пък постоянна сънливост на провокациите на сезоните. Познато ли ви се струва? Значи е време да преразгледате начина си на живот. Тоест да намерите начин да живеете нормално с тази „диагноза“?
 
Сезонни аномалии
Статистиката е категорична, че днес много повече хора се чувстват дискомфортно при смяна на сезоните, отколкото в близкото минало. Никой не е застрахован от хаоса в прогнозата за времето. Дали пък за сезонните аномалии не е виновно глобалното затопляне? Но и така да е, ако сърцебиенето ви се ускорява при всяко покачване на летните температури, а зачестилите напоследък летни бури ви докарват на ръба на нервна криза и ви правят агресивни, се налага да си помогнете сами, а в идеалния случай – да потърсите помощ от лекар.
Метеочувствителните хора са доста, а и симптомите на зависимостта им не са малко. Топлите атмосферни фронтове ги карат да се чувстват сънливи и вяли, а студените – разсеяни. Всеизвестен е фактът, че липсата на светлина през зимните месеци води до депресивни състояния (при това не само при метеопатите!), а студът и повишената влажност на въздуха провокират мигренозни пристъпи и болки в ставите. Силният вятър пък почти при всички хора „навява“ раздразнение и безпокойство, които могат да прераснат в депресия при по-чувствителните.
 
И отново тегне буря…
Не само сезонните летни бури, а и т. нар. магнитни бури водят до стрес. Заради магнитните от строя излизат навигационни прибори, та какво остава за крехкия човешки организъм.
Мнозина пък намират атмосферата точно преди буря за много тежка и потискаща и започват да нервничат безпричинно. Причина за тази реакция са натрупалите се във въздуха положително заредени йони. Макар и да са положителни, те са отрицателни за здравето ни.
След като дъждът се излее, неразположението на метеопатите минава от само себе си, защото зарядът на частиците става отрицателен – това помага на потърпевшите да се почувстват по-добре и по-бодри.
Рязкото понижаване на атмосферното налягане намалява съдържанието на кислород във въздуха, което от своя страна води до поява на слабост и неработоспособност. За да ни е комфортно, живачният стълб на барометъра трябва да бъде около цифрата 750 мм.
 
Женски капризи
На магнитните бури и на резките покачвания на атмосферното налягане особено остро реагират малките деца, тревожните и мнителни хора, хипотониците и хипертониците и тези, които страдат от ставни заболявания и бронхиална астма. Тази рискова група може да бъде допълнена и пациентите със сърдечни проблеми, страстните пушачи и любителите на прекалено солена или люта храна.
А можете да попаднете в тази група и само защото сте… жена! Да, да, женският организъм много повече от мъжкия е във властта на хормоните и затова реагира много по-чувствително на метеорологичните условия.
 
5 съвета към метеопатите
Да си зависим от прогнозата за времето е доста неприятно нещо, но и за този проблем има решение. Даже няколко решения.
► Лека храна Правилният хранителен режим може да помогне на организма да се „настрои“ нормално. Стомахът например реагира на метеорологичните колебания посвоему – отделя по-малко ферменти и започва да храносмила по-трудно. Затова храната трябва да е лека.
► Самомасаж Когато почувствате неразположение, направете си точков самомасаж. Достатъчно е да помасажирате точките, разположени по ръба на ушните миди, и приливът на сили ви е гарантиран!
► Чист въздух Не стойте в задушни помещения, ако усетите неразположение. Излезте да се поразходите на чист въздух. Най-добре сред природата, но и градските паркове вършат работа.
► Контрастни душове Закаляването на тялото със студена вода е отличен начин да направите организма си „непукист“ за атмосферните аномалии и резките колебания на времето. След взимане на душ обливайте тялото си последователно с гореща и студена струя вода, като задължително завършите със студена. Поне веднъж в седмицата посещавайте парна баня или сауна – това ще „научи“ съдовете ви да реагират адекватно на различни температурни дразнители.
► Етерични масла Аромотерапята също може да ви помогне. Етеричните масла от роза, лавандула, мента и евкалипт ще повдигнат настроението ви и ще подпомогнат работата на имунната ви система. За да си осигурите спокойствие и добър сън, пийте чай от маточина.
 
Докторе, кажи…
Ако прилагането на нито един от изброените по-горе съвети не доведе до облекчение на състоянието ви, обърнете се към вашия лекар. Възможно е да са ви нужни някакви лекарства, които да тушират симптомите на метеопатията. Но само специалист би могъл да определи кои са правилните точно за вас.
 
 
При сблъсъка на топъл и студен въздушен фронт настъпват резки промени в атмосферата. Състоянието на метеозависимите хора рязко се влошава… Напоследък се говори за още един вид натрапливо състояние – фобия от прогнозата за времето
 
Воден или водно-спиртен разтвор на валериана успокоява нервната система и облекчава спазмите на кръвоносните съдове при метеопатите