БОТОКСЪТ – ОТРОВНАТА КРАСОТА

Ботоксът – отровната красота
 
Има ли някой, който да не е чувал думата „ботокс“? Не вярваме, защото женските списания и телевизионните предавания постоянно пеят дитирамби в негова чест. Защото, цитираме, „той дава възможност на 50-годишна жена да изглежда като на 20, без да ляга под ножа на естетичната хирургия“. Дали е толкова всесилен този ботокс?
 
 
Снимка © Valua Vitaly – Fotolia.com
Никоя жена не иска да остарява. Остаряването се смята за порок в нашия век, когато външността играе много по-решаваща роля, отколкото й се полага. Затова, изглежда, няма нищо по-разумно от това да се доверим на козметолозите, които бързо и лесно могат да ни върнат заветните младост и красота. Но все пак, преди да подложите чело под инжекцията с ботокс, е полезно да научите какво точно представлява ботулиновият токсин, какви противопоказания има и наистина ли е толкова ефикасен против бръчките, колкото го рекламират.
Основа на тъй прехваления подмладяващ метод е най-силната от всички известни отрови – ботулиновият токсин, или т. нар. колбасарска отрова. Този
 
бактериален токсин
се образува в условия на неправилно консервирани месни продукти. При отравяне с ботулинов токсин мускулите се парализират напълно. И именно това свойство на отровата учените използват за лечение на много нервно-мускулни разстройства. В днешно време ботулиновият токсин се използва широко – има 200 различни показания. Изследва се действието на веществото при лечение на астма, главоболие, симптоми на простатит и даже при затлъстяване.
Свойството на ботулиновия токсин
 
да изглажда бръчки
е било открито съвсем случайно. Пациентка на име Джейн Карутес, която била подложена на лечение с ботулинов токсин, забелязала, че бръчките около носа й с всеки изминал ден стават по-незабележими. Джейн и съпругът й, който се занимавал с дерматологична хирургия, изследвали това свойство на ботулиновия токсин и предположили, че подобен козметичен ефект възниква вследствие на отпускане на мимическите бръчки. От 1990 г. насам ботоксът започва да се изучава по-подробно и да се прилага в козметологията.
Терапията с ботулинов токсин е благотворна при лечение на значителна асиметрия на лицето, мимически бръчки в областта на междувеждието, челото, около външните ъгли на очите и на гърбицата на носа. Бръчките, появяващи се под влияние на силна тежест, или т. нар. линии на съня, не подлежат на корекции с ботулинов токсин.
 
Трайност на действието
Първите резултати след инжектиране на ботокс се наблюдават след 1–2 дни, на диспорт (аналог на ботокса, който също се предлага у нас) – след 3–5 дни. Ефектът нараства, ако ботоксът се инжектира отново след една седмица, а диспортът – след 10–14 дни. Резултатите се задържат в рамките на 4–6 месеца, постоянно отслабвайки, след което се налага повторно инжектиране.
 
След процедурата
НЕ БИВА:  ♦ да посещавате парна баня, солариум и сауна в продължение на седмица ♦ активно да съкращавате мускулите, в които е бил инжектиран токсинът, в продължение на 1 ден, особено през първите часове на деня  да пипате мястото, където е била поставена инжекцията, в продължение на 4 часа  да лягате хоризонтално в продължение на 3–4 часа.
 
Противопоказания
Миопия (късогледство)   Бременност и кърмене  Остри инфекциозни заболявания  Хемофилия (затруднено кръвосъсирване)  Възпалителни процеси на мястото на инжекцията  Миастения (хронично автоимунно заболяване)  Склонност към отичане на лицето  Злоупотреба с алкохол  Прием на някои лекарствени препарати (консултирайте се с вашия лекар)  Неустойчиво психично състояние  Нереалистични очаквания от резултатите след терапията с ботокс
 
Възможни странични ефекти
Алергични реакции   Задух   Главоболие   Грипоподобни симптоми   Болка на мястото на инжектиране   Локални кръвоизливи   Понижена чувствителност.