Бразилски храст, Велина Минкова

Велина Минкова се завръща с „Бразилски храст”, искрящ от остроумие сборник с разкази! Книгата излиза на 1 юни, а премиерата ще се състои на 7 юни от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”.

„Бразилски храст“ е прелестна какофония от истории, в които абсурдно, но мирно съжителстват плъхове, лели, златни рибки, буржоа бохеми и хамали, Созопол, парижкият май 1968-а, любов, възмездия и какво ли още не. Една деликатна, същевременно забавна и непринудена игра на двусмислието. По думите на писателя Алек Попов книгата съдържа хроники на градското момиче, разказващо с еднаква лекота и за Париж, и за Лондон, и за Лос Анджелис, и за любимата си София: „Едно от малкото ведри четива, заченати в смутните времена на българския преход, „Бразилски храст“ очарова с привидната си невинност и свежото си чувство за хумор.“

Велина Минкова завършва английски език и литература с профил творческо писане в Калифорнийския университет (UCLA). Автор е на сборника с разкази на английски език Red Shorts. Дебютният й роман, „Доклад на зелената амеба за химическия молив”, ни отведе на международен пионерски лагер в Северна Корея в далечната 1989 г., а после ни припомни вълненията от първите месеци след 10 ноември. През 2016 г. книгата беше отличена в конкурса за превод на български роман на Фондация „Елизабет Костова” и издателство Open Letter Books в САЩ. Наскоро романът излезе на френски език (с клеймото на авторитетното издателство Actes Sud) под заглавие „Великият вожд трябва да дойде да ни види” (Le Grand Leader doit venir nous voir).