БРЕКЕТИТЕ

Брекетите
 
 
 
от д-р Цветан ПЕШЕВ, стоматолог
 
 
 
 
 
 
февруари, 2010 г.
 
 
Те представляват пластинки, залепени по зъбните повърхности, обхванати с обща метална дъга. За разлика от детските ортодонтски апаратчета брекетите не могат да бъдат сваляни от пациента и затова действат постоянно върху зъбите. По тази причина
 
ефектът от тях е по-бърз
и не се влияе от мотивираността на пациента (детето не може да ги сваля само).
Проблемът е, че брекетите могат да се поставят само на постоянни зъби и са неприложими при млечни зъби.
Предимството им е, че могат да се използват и при възрастни пациенти, като практически няма ограничение за възрастта.
 
 
Снимка © vladgavriloff – 123rf.com

 
Брекетите са най-често метални
По естетични съображения се лепят обаче и керамични, както и такива от фибростъкло или пластмаса, които обаче не са толкова издръжливи като керамичните, защото се чупят и отлепят по-лесно. Това, разбира се, допълнително оскъпява лечението с брекети, което и бездруго е доста скъпо. Пак по естетични причини металната дъга, която държи брекетите, може също да е боядисана или облечена в бяла пластмаса (като кабел).
„Върхът“ в лечението с брекети е, когато те се залепват от вътрешната страна на зъбите и въобще не се виждат, когато човек се усмихва.
Но още нито един ортодонт в България не използва тази техника, доколкото ми е известно.
 
Лечението е продължително
То трае 1–2 години и накрая завършва с изработването на т.нар. ретенционен апарат. Това е детско пластмасово апаратче, с което пациентът спи или което носи определено време през деня, за да не се стигне до рецидив (т. е. зъбите да започнат да се връщат в първоначалното си положение).
Въпросното апаратче се слага, когато се свалят брекетите, и се носи неопределено дълго време. Ако не се носи известно време и след това на пациента му е трудно да го сложи, значи зъбите са се преместили и трябва да се удължи времето за носенето му.
По време на лечението ортодонтът сменя по-тънките метални дъги с по-дебели и коригира посоката на движение на зъбите до постигането на правилна захапка.
 
Проблем
при това лечение са многото кариеси, които се образуват около брекетите, особено ако не се спазват правилата за миене на зъбите.
Впрочем този, който носи брекети, трябва два пъти по-често и по-усърдно да мие зъбите. Иначе проблемът освен естетичен може да стане и медицински заради образувалите се кариеси.
Преди лечение с брекети, когато няма достатъчно място за подреждане на зъбите, се налага вадене на два малки кътника или пилене на предните зъби, но най-често – вадене на непробили още мъдреци. Въпреки всички тези неприятни моменти трябва да отбележим, че правилно подредените зъби по-рядко развиват кариеси и заболявания на венците, имат по-голяма дъвкателна ефективност (с тях човек се храни по-лесно) и, естествено, са по-красиви.