БРЕМЕННОСТ

Бременност
 
от Дарина ЦОНКОВА
 
октомври, 2007 г.
 
Бременността е период въпросителен, свързан с много нови усещания. Ако сте бременна и това е първата ви бременност, ако сте млада и приятелките ви все още нямат опит в тази сфера, ако нямате интернет и не можете да се информирате за нещата, които не знаете, единственото нещо, което ви остава, е да разчитате само на женската консултация. Истината е, че това не е достатъчно. 
 
 
В женската консултация
ще следят как протича бременността ви: ще ви теглят, ще мерят кръвното ви налягане, ще изследват кръвта и урината ви, ще ви направят микробиологични изследвания, цитонамазка и Васерман, изследвания за СПИН, кръвна група и Rh фактор, ще ви видят 2 пъти на ултразвук (защото здравната каса плаща само за толкова) и ще ви направят няколко записа на акушерски монитор през последните месеци на бременността. Това е! Не е малко, но не е и много.
Няма да ви кажат от какво да се пазите, какво да не правите и за какво да внимавате. Като акушерка и бременна жена мога да ви дам няколко съвета. Когато разберете, че сте бременна, вземете направление от личния си лекар и се запишете в женска консултация към някоя от големите АГ болници (за София такива са „Майчин дом“, „Шейново“ и „Св. София“). В този случай вероятността да попаднете на добри специалисти, разполагащи със съвременна апаратура, е по-голяма, отколкото ако се запишете за проследяване на бременността при акушер-гинеколога в близкия до вас диагностично-консултативен център (близката поликлиника).
 
Премълчаните подробности
Ето част от нещата, които в женската консултация ще пропуснат да ви кажат:
1. Забравете за изкуствените подсладители и диетичните напитки, включително и за диетичната кола!
ПРИЧИНИТЕ Те съдържат аспартам (нутрасуит или Е951). Това е нискокалоричен изкуствен подсладител, 200 пъти по-сладък от захарта. В състава му има опасни съединения, като аспергинова киселина и метанол (метилов алкохол). Аспергиновата киселина е токсин, водещ до появата на дегенеративни неврологични заболявания, като Паркинсонова болест и Алцхаймер. Тя минава през плацентарната бариера и може да доведе до дефекти в нервната система на плода. Метанолът пък уврежда зрителния нерв. Количеството метанол, което може да се приеме дневно, без това да е опасно за здравето, е 8 мг, а в 1 литър безалкохолна напитка, съдържаща аспартам, има над 50 мг метанол. Той също минава през плацентата и е изключително опасен за плода. Може да доведе до частична или пълна атрофия на зрителния нерв и последваща загуба на зрението.
Интересен е фактът, че аспартамът е позволена хранителна добавка въпреки многото доказателства за неговата вреда. Обяснението е сложно, а грозната истина е, че икономическите интереси са по-силен фактор от морала на хората.
2. Не прекалявайте с газираните напитки!
ПРИЧИНИТЕ Те не са забранени по време на бременността, но редовното им консумиране, особено в големи количества, може да бъде опасно. Газираните безалкохолни са богати на фосфор, а увеличените му нива водят до дисбаланс в обмяната на калция и до дефицит на калций в организма. А този минерал е много важен не само за формиране на костите на плода, но и за правилното функциониране на нервната система, сърцето и процесите на кръвосъсирване. За плода ще е по-добре да приемате напитки, богати на калций, а не богати на фосфор. Заменете газираните напитки с млечни шейкове.
3. Не подценявайте нуждата от допълнително приемане на витамини!
ПРИЧИНИТЕ Нуждите на организма по време на бременността са завишени. Има хранителни добавки с витамини и минерали, разработени специално за бременни, които оптимално запълват дефицитите на организма от фолиева киселина, калций, магнезий, желязо, цинк и витамини. Фолиевата киселина (Vit B9) е изключително важна за бъдещата майка. Нейният недостиг води до сериозни дефекти в невралната тръба на плода.
Лекарят ви може да е на мнение, че не е нужно да пиете витамини. Моят гинеколог например каза, че баба му не е пила витамини и пак е родила здраво дете. Да, но ако се замислим по какъв начин са живели и са се хранили бабите ни и по какъв начин живеем и се храним ние, ще открием големи разлики. Бабите ни не са закусвали с чипс, не са вечеряли с дюнер или бургер на крак. Менюто им не се е състояло от полуфабрикати. Ако се храните предимно по заведения и се сещате за плодове един път седмично, определено ще имате нужда от витамини. Само витаминните добавки, разбира се, няма да са достатъчни. Постарайте се всеки ден да хапвате някакъв плод и да пиете по 1 чаша мляко. Заменете пържените и мазните храни със салати и задушени зеленчуци. Това ще е по-добре не само за плода, който носите, но и за вас. Ще ви спести гаденето, киселините и качването на повече килограми от нормата.
4. Бъдете бдителна и четете етикетите на всеки продукт, който възнамерявате да сложите в устата си!
ПРИЧИНИТЕ На българския пазар се продават опасни за бременните витамини, съдържащи Vit A под формата на ретинол. Съвременните изследвания показват, че ретинолът е опасен за плода – повишава риска от дефекти в нервната система и бъбреците, силно завишава и риска от сърдечни малформации. Безвредната форма на Vit A е бета-каротинът (провитамин А). Когато си купувате витамини, задължително прочетете информацията за съдържанието на продукта.
5. Не разчитайте само на традиционната медицина
ПРИЧИНИТЕ Повечето медикаменти са опасни за плода или не са тествани за безопасност по време на бременност. Хомеопатията е една добра алтернатива. По време на бременността настъпват съществени промени в хормоналния баланс на организма, които водят до повишена чувствителност и нестабилност на емоционалното ви състояние. Ако имате проблеми със съня, ако се чувствате напрегнати и неспокойни, не си мислете, че това е непоправимо. Консултирайте се с хомеопат. Хомеопатичните медикаменти са безвредни за плода и могат да се приемат през всички периоди на бременността.
6. Не използвайте избелващи кремове
ПРИЧИНИТЕ Съставките им са опасни за плода. По време на бременността се увеличава нивото на естроген, което стимулира производството на меланин. На него се дължат тъмните петна по кожата на лицето, засягащи голяма част от бременните жени. Има специални кремове за бременни, предотвратяващи появата на такива петна. Кожата през този период е много по-чувствителна, затова е желателно да замените козметиката, която обикновено използвате, със специализирана козметика за бременни или с медицинска козметика за чувствителна кожа. Задължително си набавете и крем против стрии.
7. Заобикаляйте отдалеч стресовите ситуации
ПРИЧИНИТЕ Когато сте под стрес, в организма ви се отделят хормони от надбъбречните жлези. Тези хормони минават безпрепятствено през плацентата и оказват влияние върху плода. Спрете да се срещате с хора, които ви натоварват психически, избягвайте всички дразнители. Ако работата ви е напрегната, свързана с много отговорности, с високо ниво на стрес или с физически усилия, то най-добре ще е да оставите кариерата на заден план и да помислите за себе си и най-вече за детето си. Свиквайте с мисълта, че то трябва да е на първо място по важност в живота ви. Вземете си отпуска или излезте в болнични по-рано. Няма да ви дадат медал за храброст, ако работите до последния момент.
8. Не игнорирайте секса!
ПРИЧИНИТЕ Той не може да навреди на детето, което носите. Ако бременността ви е нормална, сексуалният ви живот не трябва да търпи промени. Има обстоятелства обаче, при които сексът може да е опасен – например при предлежаща плацента, при предишни спонтанни аборти и др. Задължително обсъдете този въпрос с лекаря си. Не се притеснявайте да говорите на тази тема с него. Единствено той може да прецени има ли риск или не.
9. Откажете цигарите!
ПРИЧИНИТЕ Ако не го направите, ще се увеличи многократно вероятността да родите хипотрофично дете. Хипотрофите са рискова група, в която едва ли бихте искали да попадне точно вашето дете. Има още много причини, които няма да изреждам, защото в женската консултация ще ви ги кажат. Да се откажеш от един толкова обсебващ навик, звучи стряскащо, но в действителност не е толкова трудно. Вероятността да ви се гади от миризмата на цигарения дим по време на бременността е огромна. Което много ще ви улесни. Преди да забременея, съм правила не един безуспешен опит да спра цигарите. Бременността обаче направи последния ми опит успешен. Може и вие да имате късмет. Не забравяйте, че това е идеалният момент да се простите с поне един от лошите си навици.
Има още много неща, от които трябва да се откажете – сауната, солариума, горещите вани, обувките на високи токчета, тесните дрехи, бурните купони, алкохолните коктейли.
На пръв поглед нещата не изглеждат розови, но когато усетите как бебето започва да мърда, да рита и да ви гъделичка, ще разберете, че всичко си е струвало. 
2 важни предимства
Бременността си има както своите минуси, така и своите плюсове.
►Наедрели сте с 10–15 килограма, но всички ви казват, че сте по-красива от всякога,
а мъжът ви никога не ви е гледал толкова влюбено.
►На улицата ви се усмихват непознати. Всички ви обръщат внимание, помагат ви, глезят ви.
Наслаждавайте се на тези моменти, защото те няма да продължат вечно. Само 9 месеца.