БЪЛГАРИНО, ЗНАЙ СВОИТЕ ГЕНИ

Българино, знай своите гени!
 
от Мирослава ИВАНОВА
Снимка © kudryashka / www.123rf.com
 
септември, 2012 г.
 
 
Разговарям с Евгени ДЕЛЕВ, който ми припомня, че особено детското съзнание винаги има някаква друга, „резервна“ визия за човека. Един оприличава човека срещу себе си на бухал, друг – на лисица… Когато Евгени бил дете и гледал лицето на баба си, винаги виждал в нея… бяла негърка. Баба му, етническа българка, имала тъмночерна къдрава африканска коса. Никой от нейните роднини не изглеждал по този начин. Когато събеседникът ми тествал генетично своята пряка женска линия, се оказало, че тя е африканска. Евгени Делев е инженер физик. Живее във Франция и е администратор на
 
Българския генетичен проект
През ноември ще станат вече шест години, откакто Евгени абсолютно доброволно и абсолютно ентусиазирано управлява тази инициатива. Става дума за база данни към една от най-популярните в света лаборатории за генетични изследвания – Family Tree DNA. Българският генетичен проект, администриран от Евгени, включва и резултатите на българите, които са се тествали в другата популярна генетична лаборатория – тази на National Geographic. Особеното е, че ако решите да се тествате във Family Tree DNA, резултатите ви ще отидат директно в базата данни на българския проект. Ако го направите в друга лаборатория, резултатите ви ще останат единствено за ваше лично ползване (освен ако сами не ги прехвърлите по интернет) и няма да допринесат за по-големи изводи. Базата от данни е динамична, обновява се всеки ден.
До момента, в който става администатор на проекта, Евгени се е занимавал само с
 
класическо родословие
и то в юношеската си възраст – описвал е рода си. Впрочем повечето хора у нас разбират генеалогията единствено чрез проявленията на кръвнородовата общност. Много фамилии разполагат с родословни дървета, които проследяват историята на рода до около 200 години назад. Генетичната генеалогия обаче може да ви даде информация за ваши генетични роднини и при това да се върне назад във времето с хиляди години. Съставянето на „картина“ във вид на познатото ни класическо родословно дърво зависи от писмени и устни сведения, които обаче се изнамират трудно, а може и изобщо да не могат да бъдат открити. Съставянето на генетично родословно дърво е въпрос на точни изследвания върху – както обичат да казват генеалозите –
 
биологичния паспорт
който не може да бъде изгубен. Спомням си думите на един приятел, собственик на бар в родния ми град: „Раждаш се в Троян – пиеш ракия, раждаш се в Австралия – караш сърф.“ Само че е абсолютно възможно роденият до казана с ракия и роденият на брега на океана да са генетични роднини. Разбирате ли колко ценна и интересна може да се окаже информацията от един ДНК тест?
Помолих Евгени за този разговор, защото си давам сметка колко трудно е да бъде осъзнато
 
понятието „генетичен роднина“
Класическите ни представи за родословие са твърде ограничени и времево, и пространствено. Евгени обяснява, че всеки човек, който се тества, получава карта на миграцията на своя ген, определяне на хаплогрупата, към която принадлежи, и сертификат с характерните мутации на гена. Тестът струва 99 долара. Процедурата по тестването не е трудна. Достатъчно е да влезете в сайта на Family Tree DNA, в раздела двойни географски проекти, в Българския генетичен проект, и да поръчате тестов комплект. След което ще получите два комплекта за тестване, които представляват пръчици с накрайници от текстилна материя. С пръчиците
 
се натрива вътрешната страна на бузата
после тампончетата от текстилната материя се слагат в шишенца с консервираща течност, които се изпращат на американската лаборатория в Тексас. За резултатите от лабораторния тест се чака няколко седмици. След което получавате специална парола, в която сами бихте могли да видите и анализирате резултатите си в базата данни на лабораторията. Бихте могли и да комуникирате със свои генетични роднини. Евгени е бил помощник на повечето от изследвалите се българи, като им е оказвал съдействие не само при поръчката на тестовете, но и при тълкуването на резултатите от тях. Събеседникът ми обяснява, че генетичната генеалогия е много сложна наука, трудна за тълкуване. Освен това е нова наука, материалите за нея са малко и са на английски език. „Ако човек се залута да чете – трудно и бавно сам би могъл да изтълкува резултатите от теста… – поклаща глава той и продължава. – Първоначално в проекта бяхме аз, съпругата ми и още един човек. После двама приятели се тестваха. Много тестове сме финансирали със собствени средства, но не можем да финансираме тестове за целия български народ. В момента в проекта са включени около 150 души. Генетичните тестове се правят на два основни принципа. Проследяват се пряката мъжка и пряката женска линия. Насърчавам хората да си правят тестове по мъжка линия, защото мъжката линия дава много по-точна информация. От хаплогрупата (стига правилно да се тълкуват резултатите) може да се търси принадлежност не на етнически характер, а на генетичен принцип. Подчертавам това, защото много хора ми казват: „Сега аз ще си направя тест – вие ми кажете турчин ли съм, грък ли съм.“ Това е голяма заблуда. Културата може да се промени, езикът може да се промени, генът се запазва. Човек не трябва да бърка, т.е. да смесва, култура, език и гени.“ 
 
Генетичният материал се пази 25 години
в лабораторията. Време, в което всеки може да научи всичко, което му е необходимо – чрез допълнително изследване на същия материал и с допълнително заплащане. „Хубаво е повече българи да се изследват. Не е важно само персонално какви сме, а като българи какви сме“ – казва Евгени.
Въпросните изследвания биха могли да хвърлят светлина и дори да разрешат дискусионни въпроси от българската история. Нещо повече – биха могли да разколебаят някои тези, приемани до момента за безспорни. Това разбрах.
И да. Всеки човек прилича на нещо. Един нов възрожденец виждам аз в лицето на Евгени Делев. Прилича ми на Паисий, но не според външността, а по това, което разбирам, че прави.
 
РЕЧНИК
Генеалогия Историческа дисциплина, която изучава родствените отношения между хората, историята на рода и произхода на индивида.
Генетична генеалогия Приложението на генетиката в традиционната генеалогия. Използва ДНК тестове в комбинация с традиционни методи за генеалогични изследвания.
Хаплогрупа Отразява определена мутация на гена, която се е появила на определена територия и в определен отрязък от време. Хората от една хаплогрупа имат общ прародител. Хаплогрупата се означава с букви. 
Y ДНК анализ Изследва Y хромозомата в ядрата на клетките. Проследява пряката бащина линия и се прави само на мъже, тъй като при жените тази хромозома липсва. Т.е. ако жена иска да изследва пряката си бащина линия, тестът трябва да бъде направен от баща й, брат й, чичо й или племенници и братовчеди по пряка бащина линия.
MT ДНК анализ Изследва митохондриите, намиращи се в цитоплазмата на клетките. Този тип анализ проследява пряката майчина линия и се прави както на мъже, така и на жени.
 

„Седемте дъщери на Ева“
Според Брайън Сайкс, професор по генетика в Оксфорд и специалист в областта на митохондриалната ДНК (генетичния материал, който наследяваме по майчина линия), всички европейци могат да проследят произхода си до една от седем жени предци, които той нарича „седемте дъщери на Ева“. Най-младата от които е живяла преди 10 хиляди години, а най-старата – преди 45 хиляди. Професорът описва изводите, до които е стигнал в книгата „Седемте дъщери на Ева“.Въпреки че някои наричат книгата на Сайкс „приключения на едно момче в научната сфера“ – въпросното заглавие, което не открихме на български език – е важно за развитието на генетичната генеалогия навсякъде по света. Голяма част от констатациите на Сайкс са верни и са устояли на всички нападки. Поддръжниците му казват, че е направил повече в областта, отколкото всеки учен. Книгата му е написана много популярно и за много хора, които са се подлагали на ДНК анализ, тя е била своеобразно въведение в дебрите на генетичната генеалогия. Сайкс е нещо като суперзвезда в областта на генетиката и по-специално в областта на митохондриалната ДНК. Има и собствена фирма за генетични изследвания.