ВАШИНГТОН

Вашингтон е нещо различно
 
Текст Нели ЦОНЕВА
Снимки Авторът
 
юни, 2009 г.
 
Външен изглед от Националния музей по архитектура, където се помещава експозицията „Вашингтон – символ и град“
 
Усещането за град може да бъде лично колкото четката за зъби, съкровено като планински връх, издигнат от теб самия. Може да е като вълна, която те връхлита ерудирано с паметници, културни забележителности и убедително ти разказва за човешката история.
Вашингтон е нещо различно. Казват, че е създаден
 
от правителството за правителството
Конгресът решава на 1 юли 1790 г. това неугледно провинциално село да бъде дом на правителството, национален географски център и място на президента Джордж Вашингтон в имението му до река Потомак. Разрастващият се Вашингтон е обявен за столица през 1800 г. В пълен контраст с околностите на временните столици Ню Йорк и Филаделфия, заобикалящият го район има невероятни възможности за развитие. Чарлз Дикенс, световноизвестният британски писател, е усетил пробуждането на предприемчивия дух и сполучливо е отбелязал, че това е
 
градът на големите намерения
Присъствието на работещо правителство, на конгресмените, посланиците и сенаторите му придава голямо оживление, но с друг, не толкова битов привкус. Това е времето на промените. Във все още незавършения Капитолий заседавал Сенатът на Съединените щати. Сенаторите се съвещавали лично с президента Вашингтон и действали почти като съставна част на кабинета. В свободното преливане и движение на хора от близо и далеч младата столица бързо набирала скорост, задвижена не само от нуждите, но и от надеждите на хората. Градът избира пътя си като поток, движейки се според националните приоритети, минавайки през трудности, заобикаляйки различни препятствия. И с годините се превръща в един вечно развиващ се град. Когато
 
Пиер Чарлз Л’Ефант
запленен от новия свят, пристига във Вашингтон, Конгресът вече е приел Декларацията за независимостта (на 4 юли 1776 г.), отхвърлил е всякаква зависимост пред британската корона. Възпитаник на Френската кралска академия, завършил рисуване и скулптура, младият художник толкова се влюбил в града, че предпочел вместо Пиер да го наричат Питър. Французинът става първият архитект на младата столица. След американската революция той получава привилегията да изгради
 
градоустройствения план
и визията на Вашингтон. В това благородно зачатие на идеи планът обединявал патриотичните символи с прагматичния подход. „Мрежата от улици изразява равенството на щати и граждани. Диагоналните лъчове на авенютата са реципрочната връзка между федералното правителство и щатите. Стартиращите точки на тези авенюта – Капитолият и Белият дом – са символи на законодателната и изпълнителната власт. Двете големи публични пространства – Националният мол с дължина две мили и Президентският парк – свързват основните функции на Конгреса и президентството. Краищата на двете големи оси са отворени към река Потомак и извънградските райони, поляни и покрайнини, което символизира демократичната същност, отвореността на границите между властите и гражданите на Щатите“ – пише той.
Младият дух на Питър Чарлз Л’Ефант смело чертаел
 
материята на бъдещето
Пиер не разполагал винаги с достатъчно средства да осъществи смелите си проекти, но много от идеите му са залегнали в основата на града символ. Големите булеварди, красивите сгради, разположени в квадратни пространства, главната улица „Пенсилвания“, свързана с националните тържества и церемонии, са замислени в далечното време от него.
Едва след сто години, през 1902 г., комисията „Макмилън“ се върнала към неговите оригинални идеи и планове и започнала планомерно да изгражда столицата Вашингтон, запазвайки визията на Питър Чарлз Л’Ефант.
 
 
Част от интериора на Националния музей по архитектура, който днес е оживен форум и средоточие на урбанистични идеи
 
Музеят
Близо до сградата на ФБР се намира Националният музей по архитектура. Създаден с акт на Конгреса през 1980 г. и открит през 1985 г. като част от забележителния музеен комплекс „Смитсониън“, той се превръща в главния културен институт, посветен на архитектурата, дизайна, строителството и урбанистиката. През октомври 2004 г. в тази на вид старинна сграда отваря врати най-новата експозиция „Вашингтон – символ и град“.
Тя е разположена на първия етаж и в нея са изложени всички строителни планове, макети, рисунки, карти, видео и фотографии на развиващия се град. Музейната експозиция „издава“ много тайни от строителството на националната столица. Специално място е отделено на историята и изграждането на Капитолия, Белия дом, мемориалните комплекси на Линкълн и Джеферсън. На Капитолия, върху купола на американския Конгрес, още от 1862 г. стои надписът
 
„Един, съставен от много“
като символ на свободните и независими щати. А Вашингтон и до днес се запазва и развива като града символ и от него се усеща винаги полъхът на новото време.
 
Детайл от фриза на Националния музей по архитектура