Вашият чист дом

Вашият чист дом
 
март, 2009 г.
 
 
Снимка © Franc Podgorsek – Fotolia.com
 
От здравето на жителите на мегаполисите има още какво да се желае. За влошаването му може да бъде набедена лошата екология и преди всичко замърсената атмосфера. Обаче въздухът в закрити помещения (апартаменти, офиси, учебни зали) е замърсен даже повече, отколкото на улицата. Специалисти алармират, че нашето жилище може да бъде източник на повишена екологична опасност.
 
1.  Мебелите
В качеството на свързващи компоненти между дървесните стружки, от които се правят някои кухненски плотове, се използват смоли, които с времето се разлагат, отделяйки вредни вещества, в частност формалдехид. Той раздразва дихателните пътища и слизестата ципа (конюнктивата) на окото. Провокира главоболие и е един от „главните заподозрени“ за развитието на някои онкологични заболявания.
 
2. Стирол, бензол, толуол, фенол и други химични съединения
отделящи се от полимерните материали, които обикновено се използват за хидро- и топлоизолации и подови покрития. Полимери са също линолеумът, килимните покрития, миещите се тапети и т.н. Ако те са с по-високо качество и притежават съответния сертификат за това, нивото на замърсяване на въздуха няма да надвишава пределно допустимите концентрации. В противен случай е добре да знаете, че отделящите се от тях вредни вещества понижават самочувствието, отслабват имунната система и стават причина за възникването на различни заболявания.
 
3. За „оздравяването“ на въздуха в стаите мнозина използват йонизатори
Доказано е, че йонизираният въздух, в който преобладават т. нар. леки йони, повишава устойчивостта на организма към студ, физическо натоварване, а също така оказва терапевтичен ефект. Но при използването на йонизатора може да се получи и обратен ефект. Да кажем, ако в дома ви има повишена влажност и запрашеност, тогава работещият прибор ще увеличи съдържанието на тежки йони във въздуха, които, твърдят лекари, вредят на здравето.
 
4. Електромагнитни полета
Те се образуват, ако в една розетка сте включили няколко електроуреда. Затова е желателно за всяко помещение да разполагате с достатъчно количество разклонители.
 
Как да подобрите атмосферата вкъщи
⇒ Колкото по-херметично затворени са помещенията, толкова повече прах има в тях. Най-доброто средство за борба с нея е почистването с влажен парцал, което, естествено, не изключва използването на прахосмукачка.
⇒ Проветрявайте редовно През студеното време от годината – по 10 минути, а през лятото – от 25 до 60 мин по няколко пъти на ден.
⇒ Не дръжте включен газовия котлон повече от два часа И не приготвяйте храна на повече от два газови котлона едновременно. Когато котлоните работят, отваряйте вратата на терасата или някое малко прозорче, за да се проветрява помещението.
⇒ Озеленете дома си Някъде в кухнята можете да сложите саксия с хлорофитум (на лат. Chlorophytum), защото това растение притежава свойството да прочиства перфектно въздуха и да попива миризмите. За столовата най-подходящото растение е лавърът (дафиновото дърво; на лат. Laurus nobilis), а за спалнята – мушкато или пеларгония (ще ви помагат да заспивате по-лесно).
⇒ Електрическите радиатори е най-добре да са маслени Те са и най-екологичните, макар че за мнозина от нас звучат ретро.
⇒ За уплътняване на прозорците използвайте самозалепваща се лента на хартиена основа.
⇒ При ремонт на жилището се старайте да използвате материали на натурална основа – например хартиени или текстилни.