Веган козметика

Веган козметиката – 0% вредни химикали

Срещнахме се с Антоанета Цветанова – бюти консултант, организатор на семинари за красота, консултант за оборудване и обслужване в салони за красота в цялата страна, лектор на презентации на нови терапии и иновации от света на козметичната мода, която ни разказа за нашумялата веган козметика и ни даде повече информация за последните тенденции при грижите за косата.

Снимка: Antoanette

Веган разкрасителните процедури набират изкрючително голяма популярност през последните години, както в България, така и в световен мащаб. Хората се стремят все повече да бъдат близко до природата, да консумират храни, в които няма наличие на ГМО. Обръща се и повече внимание на продуктите, които използваме при грижата за кожата и косата.

Веган козметиката е изградена на базата на натурални съставки. В нейната формула няма наличие на вредни химични вещества, деривати, фосфати и агресивни агенти. В състава й участват само тествани съставки, които са с доказан произход.

Снимка: Antoanette

Сред хората напоследък се наблюдава особена чувствителност по отношение на тестването на козметика върху животни. При веган козметиката това отсъства. В състава й също не са използвани и екстракти от животински видове, които да са екстрахирани с агресия. Колкото по-замърсени са нашите градове и колкото по-модифицирана е храната ни, толкова повече нашето внимание ще бъде насочено към „чистите“ продукти.

За по-младата кожа, до 30-годишна възраст, веган козметиката покрива всички необходими нужди. Но когато става въпрос за дами, които са над 30 години и съответно се ориентират към антиейдж грижа и протекция от вредното влияние на околната среда, са необходими и по-агресивни съставки, които веган козметиката не може да осигури.

Не е важен само съставът на продукта, но и опаковката му. Веган козметиката задължително е съхраненявана в био опаковки. Това се отнася както за вътрешния контейнер, така и за външната хартиена обвивка. Еко опаковките са направени от материали, добити от захарна тръстика. Правят се чрез технични иновации, които трансформират захарната тръстика в зелен полиетилен и благодарение на този материал, опаковките са произведени с редуцирани емисии въглероден двуокис. Така защитават околната среда.

Антоанета сподели и какви са последните тенденции при грижите за косата. Хубаво е да имаме минимум 2 серума за поддържането на косата – ако единият е за блясък, другият може да е за обем. В корените нанасяме продукта за обем, а по краищата нанасяме хидратиращо средство.

Много често, в резултат на стрес, коренът се омазнява, а краищата стават сухи и чупливи. В този случай автоматично идват на помощ 2 измиващи средства. От една страна – измиващ продукт за корена, който да балансира себумната секреция на скалпа, от друга – поддържаща и хидратираща грижа за дължините (серуми и ампули). Активността на ампулата за коса е много по-голяма от тази на кремообразните маски.

Много важно е да се съобразяваме как третираме косата си според сезона. При стресови неразположения косата също страда и трябва да се погрижим интензивно за нея с 1 или 2 нанасяния на реструктурант, който възстановява блясъка.