ВЕЛИКДЕНСКИ ОБЯД

Великденски обяд
 
май, 2013 г.
 
Дори за опитния кулинар приготвянето на храна за много гости е трудоемка задача. Но стига да имате желание, всичко може да се планира.
 
 
Печено агнешко с картофи и чери домати
ЗА 10 ПОРЦИИ:
 2 кг агнешки бут (без кост)  3 филета от аншоа (нарязани на ситно)  100 г козе сирене (настъргано)  40 г маслини без костилки (нарязани)  стръкче мащерка  настърганата кора от 1 лимон  зехтин  5–6 стръка розмарин  сол и черен пипер
 
За гарнитурата:  2 кг пресни картофи  3 с. л. зехтин  стръкче мащерка  6 скилидки чесън  650 г чери домати (на клонка)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Загрейте фурната до 190 градуса. Натрийте месото със сол и черен пипер и го поставете с разреза нагоре. Във вътрешността го натрийте с аншоа, поръсете го със сиренето и лимоновата кора и разреза запълнете с плънка от маслини и мащерка. 2. Навийте го колкото може по-плътно на руло (по дължина) и го овържете с конец. (Под конеца се закрепват стръкчетата розмарин.) 3. Сложете го в тавичка, облейте го със зехтин, покрийте го с фолио и го печете в предварително загрятата фурна (на всеки 540 г месо се смятат по 15–20 мин печене плюс допълнително още 20 мин). 4. 30 мин преди месото да е напълно готово, го извадете от фурната. В друга тавичка подредете картофите, напръскани със зехтин и поръсени с мащерка, пасиран чесън, сол и черен пипер. Сложете тавата с тях в долната част на фурната. Махнете фолиото от тавата с месото и върнете бута обратно в печката, като го сложите на решетката, за да може да се запече до готовност отгоре. 10 мин преди да извадите картофите от фурната, сложете отгоре им клончето чери домати. 5. Готовото агнешко се нарязва на порции и се сервира с гарнитура от печените зеленчуци.
Време за приготвяне: около 2 часа и 30 мин
 
Предварителен план за действие
За да не се обречете на самота край печката по празниците, възползвайте се от нашия план за предварителна подготовка. Така ще можете да се насладете на спокойно общуване с гостите.
От предната вечер
Направете дресингите за салатите, заливката за броколите, напълнете и подправете месото за печене, изпечете сьомгата и пригответе десерта.
Преди празничния обяд,
обявен за 14.00 ч
11.00 ч. Сварете зеленчуците за салатите и пригответе соса за рибата. Подредете масата.
12.15 ч. Загрейте фурната до 190 градуса и сложете агнешкото да се пече. Пригответе кротоните за салатата с броколи.
13.45 ч. Сложете картофите да се пекат. Довършете и овкусете салатите.
14.00 ч. Изведете месото от фурната, покрийте го с фолио. Поднесете салатите и предястията и седнете с гостите на масата.
14.00 ч. Поставете чери доматите върху картофите да се изпекат и те. Нарежете месото на порции и го разпеделете в чиниите за сервиране. Помолете някой да отсервира от масата свободните чинии. Поднесете всичко останало на масата и седнете да си починете – до десерта има много време. Наслаждавайте се на заслужените овации.
 
(…)
 

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ ТУК