ВИЕ ПИТАТЕ, СЕКСЪТ ОТГОВАРЯ

Вие питате, сексът отговаря
 
юли, 2010 г.
 
Сексът бил хубав, когато не пораждал въпроси. Дали?! Не бива да се отказвате от секса само защото той ражда в главата ви съмнения и питания. Хубавият сексуален живот е динамичният. И именно тази динамика ни провокира да задаваме въпроси. Задаването на въпрос невинаги означава проблем. Дори ще се убедите, че почти никога не означава проблем.
 
© Krivenko | Dreamstime.com

 

  

Ние зададохме вашите въпроси на специалистите, те ни отговориха. От вас се очаква да прочетете отговорите и да ги обсъдите с интимния си партньор. Говорете, говорете, говорете. Въпросите ви се струват тревожни, защото си ги задавате в самота. Все пак в секса участват двама души и всички питания засягат и двамата. Затова обсъждайте сексуалните си тревоги с мъжа или с жената, с която делите едно легло. А може би сексът е хубав, когато е в състояние да отговори на всички възникнали въпроси?
 
1. Мъжът ми харесва повече сутрешния секс, а аз – този преди сън…

Денонощният пик на либидото на мъжа и жената не съвпадат. Сексуално мъжете са по-активни сутрин, а жените – вечер. Съветът на сексолозите в този случай е да правите секс и сутрин, и вечер – така ще намерите златната среда в секса.
Все пак отделете време и помислете защо конкретно не ви харесва да правите секс сутрин? Една от възможните причини е, че сутрешният секс ви кара да се чувствате уморени до степен, че да не ви се тръгва за работа. Мда, след секс на всеки човек му се иска да си остане в леглото и да се отдаде на блажено излежаване. Ако е така, тогава не се преуморявайте много със секс „пълна програма“. Заместете го с орален секс, който, надяваме се, няма да ви измори много, но със сигурност ще достави удоволствие на мъжа ви. Ако пък се страхувате, че заради секса можете да закъснеете за работа, просто помолете мъжа си да ви буди по-рано. С други думи – договорете се с него по тази тема, така че и двамата да сте доволни.
 
2. След бременността доста напълнях и се притеснявам да правя секс на светло. А мъжът ми се сърди за това…

Първо, трябва да се радвате, че мъжът ви проявява сексуален интерес към вас, вместо да се притеснявате. Второ, и сама знаете, че килограмите след бременността се свалят постепенно и затова трябва да приемете факта, че ще ви се наложи да поживеете с тях известно време.
Вероятно истината е, че вие не се притеснявате толкова от новото си тегло, колкото от факта, че сега трябва да съвместявате две роли – тази на съпруга и тази на майка. Възможни са също и по-дълбоки психологически причини за вашия свян. Понякога, когато жените правят секс, несъзнателно изпитват чувство за вина пред детето си – един вид, че обръщат специално внимание на мъжа си, а не на детето. В такива случаи съветът ни е да подредите чувствата си и да си дадете сметка, че детето ви ще е щастливо, ако вие с неговия баща се обичате (което включва правенето на редовен секс с желание и от двете страни).
 
3. Не обичам да правя секс, но много обичам съпруга си. Необходимо ли е да се насилвам? А трябва ли да имитирам оргазъм?

Сексът е желание, а не нежелание. Ако ви липсва желание да правите секс, хич не се и насилвайте. Не имитирайте никакъв оргазъм! Изобщо не правете секс! Но е много важно да разберете защо не ви се прави секс – никога ли не ви е харесвало да го правите, или е просто период, причинен от стрес или някакво друго неприятно събитие в живота ви?
Нежеланието ви да правите секс може да е свързано и с чисто физиологичен дискомфорт – например ако половият акт ви причинява болка. В този случай за изпитването на болка може да има психологическа причина. Например ако в детството са ви внушавали, че сексът е срамна работа, това може да изкриви представата ви за правенето на любов и да ви подтикне към нежелание да я практикувате като зряла жена.
Друг възможен отговор е, че просто не сте разбрали какво в секса ви носи върховно удоволствие. Постарайте се да опознаете тялото си по-добре. Тогава ще имате по-голям шанс да разберете какво ви „изстрелва на седмото небе“. Понякога психолозите препоръчват временно да се откажете от практикуването на секс с мъж и да се отдадете на… самозадоволяване. Препоръчителни са и книгите, които подробно описват упражнения за изостряне на чувствителността.
Отсъствието на либидо може да е резултат и от продължителния, понякога доста скучен семеен живот. Психолозите дори са си измислили понятие за това – „синдрома на съпружеската скука“. Става дума за момента, когато честотата на половите контакти в двойката се изчерпва с един-два на месец. Тогава е най-добре и двамата да се обърнете към психотерапевт или сексолог, за да ви бъде препоръчат метод, с чиято помощ да съживите сексуалния си живот.
 
4. След като родих, не мога да правя орален секс. Мисълта, че с тази уста ще целувам бебето си след това, направо ме отвращава…

Вероятната истина е, че вие и преди това не сте долюбвали кой знае колко оралния секс. Приемали сте го като нещо… недостойно, което доставя удоволствие единствено на мъжа. Но ако причината не е тази, трябва да изолирате конкретната – онази, която ви пречи да практикувате орален секс след раждането. Това с целуването на бебето е вероятно е само извинение. Твърде често истинската причина за нежеланието на жената да прави орален секс се корени в детството. Често родителите обясняват на децата си, че половите органи са нещо мръсно и срамно, че те не бива да се гледат и пипат и най-вече галят. Момиченцата попиват чистосърдечно тези обяснения и после като зрели жени не само че избягват да правят орален секс, но и не искат да се докосват до половите органи на партньора си. Вярно е, че повечето жени преодоляват тази невротична бариера, „спусната“ в детството им, още в началото на сексуалния си живот. Но онези от вас, които все още не са я вдигнали, съветваме да се обърнат към сексолог.
 
5. Съпругът ми иска да правим анален секс, но на мен това ми се струва противно. Как да постъпя, за да не ми изневери?

Откровено казано, мъжът ви би могъл да ви изневери дори и ако му дадете да прави анален секс.
А аналният секс без предварителна подготовка наистина може да се окаже нещо много неприятно. Специално вашето нежелание да практикувате анален секс най-вероятно се корени в акта, че го намирате за неприемлива форма на полов акт, за нещо извратено. Гледате на него по-скоро като на порно, отколкото на секс между двама души, които се обичат. Но не сте прави. Защото, ако двама души се обичат, е допустимо да правят всичко в леглото. Всичко, което носи удоволствие и на двамата, разбира се.
Постарайте се да си изясните кое точно ви възпира да правите анален секс? Страхът от възможна болка, хигиенични съображения или пък просто имате психологическа бариера? Обсъдете с мъжа до вас всички тези въпроси и се опитайте да му „отстъпите“ по параграфите, по които можете. Освен това е доказано, че на 30% от жените аналният секс доставя изключително удоволствие. Може да се окажете една от тези дами.
 
6. С изненада открих, че детето ми мастурбира. Как да се държа с него?

Някои деца започват да мастурбират още докато са на 2–3-годишна възраст. Тази мастурбация е знак за тревожност или страхове, с които детето не може да се справи. Затова е добре да го заведете на психолог. В никакъв случай не му се карайте и не го наказвайте за това. Опитайте се просто да отвлечете вниманието му по някакъв начин от тези негови тайни занимания. Помнете, че в детската мастурбация няма нищо кой знае колко страшно. Детето просто опознава своето тяло, а половите органи са му интересни също толкова, колкото и останалите части от собственото му тяло. В тези моменти бихте могли да превключите вниманието му на нещо друго, но в никакъв случай не му се карайте. Понякога мастурбацията при децата е свързана с… неудобното бельо, което носят. Причините могат да се крият и в инфекция или в лошата хигиена. 
Ако детето ви е тийнейджър, тогава въобще не си и помисляйте да го наказвате за това, което прави. То е толкова нормално за тази възраст. С грубата си намеса рискувате да му насадите комплекси за цял живот. Независимо дали му забранявате, или не, детето ви ще продължи да мастурбира, само че ще го пази в много дълбока тайна. Момчетата, на които в подрастваща възраст е било забранявано да мастурбират, впоследствие страдат от преждевременна еякулация по простата причина, че криейки се, те са се стараели да ускорят постигането на удоволствие.
 
7. Докато правя секс с мъжа си, непрекъснато фантазирам. Имам чувството, че ако не си представя нещо мое си, не мога да свърша. Означава ли това, че той не ме удовлетворява?

Няма защо да се тревожите, тъй като знак за сексуално удовлетворение е единствено оргазмът. Фантазиите само ви помагат да го постигнете. Освен това е много хубаво да фантазирате по време на секс. Това означава, че сте отпуснати изцяло.
 
8. Купих си вибратор, а съпругът ми се обиди. Какво да му кажа, за да не реагира толкова негативно?
Ако искате да включите и някоя играчка в сексуалния си живот, трябва да го направите със знанието на мъжа до себе си. Той най-вероятно ви се е обидил, защото е решил, че вибраторът е знак, че сте недоволни от неговия жив „вибратор“. Ако обаче съумеете да включите вибратора в сексуалната ви игра, мъжът до вас ще престане да ви се сърди и дори ще се зарадва. Покажете му колко го обичате и го цените като мъж, а също и че играчката ви е нужна само за разнообразие. Разнообразие, което обслужва и двама ви в секса.
 
9. Детето ни завари със съпруга ми да правим секс. Какво да му обясня?
Ако детето ви е на 5–6-годишна възраст или даже по-малко, тогава най-важното е да го успокоите, защото то може и да не е разбрало какво става и да се изплаши. Обяснете му, че мама и татко се обичат и така изразяват любовта си един към друг. Уверете го най-убедително, че обичате и него, защото, когато дете завари родителите си да правят секс, то започва да се чувства пренебрегнато, изпитва ревност и обида.
Ако детето ви е по-голямо, то, естествено, разбира всичко и не е необходимо да му обяснявате нищо. Най-важно е така да организирате пространството в дома си, че да избегнете подобни ситуации. И нещо много просто, за което можем да ви подсетим – сложете най-обикновен райбер на вратата на спалнята си, ако нямате възможност за някое по-сложно и, естествено, по-скъпо заключващо устройство.
 
10. Приятелката ми си направи пластика на влагалището и твърди, че съпругът й е във възторг. Всеки мъж ли може да оцени подобно нещо? Съществуват ли други съвременни методи, които могат да променят качествено сексуалния живот?     
Когато говорим за методи, които променят качествено сексуалния живот, най-достъпният е… да си купите сексуални играчки. Те могат да внесат нови усещания в любовното ви ложе.
Пластиката на влагалището е друг въпрос. По принцип половите органи на жената се променят след раждането, но вие правите пластичната операция на влагалището по-скоро за себе си, отколкото за своя съпруг. Все пак, когато жената се чувства пълноценна и красива, сексуалният й живот действително се подобрява. А мъжът до вас, разбира се, ще бъде във възторг от това.