Влак, хеликоптер, количка, шейна и един „фантастичен часовник”…

Влак, хеликоптер, количка, шейна и

един „фантастичен часовник”…
по пътя на филма Кота 42
от Мирослава ИВАНОВА
Според Дъглас Адамс и неговата научно-фантастична поредица „Пътеводител на галактическия стопаджия”, числото 42 е: „Отговорът на Въпроса за смисъла на Живота, Вселената и Всичко останало”. В книгата отговорът идва от една фантастична машина.

Филмът „Кота 42” ще ви отведе в страната на най-точните часовници в света, за да върне времето 20 години назад, когато стрелките на живота на един млад човек спират да се движат.

През лятото на 1990 г. алпинистът Иван Кожухаров тръгва с
влак
от България за френските Алпи. Целта му е да се присъедини към малък екип от алпинисти, които се подготвят за експедиция до Чанга Банг през 1991 г. Иван и приятелите му отиват в Алпите, за да вдигнат медиен шум и имат много амбициозна програма. Планират да изкачат три северни стени – Айгер, Гран Жорас и Матерхорн, всяка за по един ден. За загрявка, на първи август сутринта тръгват
да катерят по Американската диретисима на Пти Дрю. Иван се оказва на пътя на огромен каменопад.
За щастие, мястото, където се изсипва безмилостната лавина е достъпно за
хеликоптер
Алпинистът е транспортиран в болница в Женева. Прогнозата на лекарите е, че той няма да може да живее извън болнична обстановка.
Десет месеца по-късно Иван напуска женевската болница в
количка
Впрочем сюжетът на фантастичните произведения (към които принадлежи и любимата книга на Иван – „Пътеводител на галактическия стопаджия”) често се върти около построяването на някаква невероятна машина. Въпреки документалния жанр, във филмовия разказ на „Кота 42” също се намесва фантастична „машина”. Десетина години след инцидента Иван Кожухаров, който остава да живее, учи и работи в Швейцария, намира начин да осъществява излизания и изкачвания в планината. За своето ежедневие Кожухаров използва количка, с чиято помощ се придвижват всички хора в положение, подобно на неговото. За своето придвижване в планината той използва едно доста интересно съоръжение  –
шейна
която е специално оборудвана за състоянието му и за терените на изкачване. Кулминация на тези начинания е изкачването на връх Мон Блан (4810 м) през септември 2009 година.
Какъв е смисълът?
Във филма отговорът идва от
един „фантастичен часовник”
Животът на Иван Кожухаров, разказан в „Кота 42” от негови роднини и близки приятели, доказва, че времето може да продължи да бъде отмервано, дори когато стрелките на часовника не могат да помръднат.
А фантастичните неща са невидими за очите…
Във филма участват
Иван Кожухаров
Тодор Кожухаров (баща на Иван)
Тодор Кожухаров (син на Иван)
Маргарита Кожухарова (бившата съпруга на Иван)
Наташа Гал, Боряна Статкова, Евгени Гайдаров, Георги Попов, Марк Глайзен, Ерве Андро, Венсан Куте, Кирил Тафраджийски, Александър Шопов (приятели на Иван)
В екипа участват
Режисьор Ема Константинова
Сценарист Мирослава Иванова
Главен оператор Калоян Божилов
Втори оператор Димитър Скобелев
Продуцент Христо Живков
Продукция
Red Carpet
Проектът е финансиран от
Столична Община, Програма „Култура”
Създаването на филма „Кота 42” е част от един по-голям проект, чиято цел е чрез създаването и презентирането на филм, посветен на уникално събитие и личен подвиг, да приобщи широка група участници, които имат необходимост от мотивация, стратегия за лична реализация и стабилност.