Времето на жените без часовник, Мамен Санчес

Минало и настояще се преплитат в една история за приятелство, любов и… книги
Очаквайте на 2 април!

След успеха на „Щастието е чаша чай с теб“, „С вкус на прясна лимонада“ и последвалите ги романи, в началото на пролетта българските почитатели на Мамен Санчес ще могат да се насладят на още една нова книга от испанската авторка – „Времето на жените без часовник“. Романът отново е в превод на обичаната българска писателка Ивинела Самуилова.

 width=

За книгата

Когато Естела и Тони измислят страшни истории за съседите си и ги записват на стара пишеща машина, никой не предполага, че след години един от тях ще спечели Нобелова награда за литература. Както и че двамата неразделни приятели ще се отдалечат безвъзвратно с времето.

Петдесет години след публикуването на дебютния скандален роман на Естела Валиенте, разбунил литературните духове през 70-те години, младата и амбициозна журналистка Мая е готова на всичко, за да стигне до мистериозната писателка. Тя е решена да напише единствената официална биография на нобелистката, в която да зададе въпросите, будещи любопитството на литературните среди в продължение на десетилетия:

Защо писателката не дава интервюта?
Какво е довело до ареста й при диктатурата на Франко? И по-важното, как се е спасила от затвора?
Наистина ли няма друга написана книга?
Какво се е случило с Тони Сиенфуегос?
Отговорите ще надхвърлят и най-смелите й очаквания.

За автора

Мамен Санчес е родена през 1973 г. и е трето поколение журналист. Завършила е информационни науки в Университета в Мадрид, както и история и литература в Сорбоната и в университетите в Лондон и Оксфорд. Заместник главен редактор на популярното списание ¡Hola! и главен редактор на ¡Hola!, Мексико. Автор е на няколко романа: „Игра на дама“, „Слънчеви очила за дъждовни дни“, „С вкус на прясна лимонада“, „Щастието е чаша чай с теб“ и „Забранява се неверието в съдбата“.

„Щастието е чаша чай с теб“ се превръща в бестселър в Испания и правата за него са продадени в редица европейски държави. „Времето на жените без часовник“ е най-новият й роман и е написан в типичния за авторката увлекателен стил. Очарователните персонажи намират място в сърцето на читателя още от първата страница, а оригиналната история забавлява, носи нежност и поддържа любопитството до самия край.

3 интересни факта за Мамен Санчес и „Времето на жените без часовник“

Всичко започва с приятелите

Писателският път на Мамен Санчес започва след една среща на по чаша кафе с близки приятелки от университета. Трите дами обичат не само да четат, но и да пишат, и решават да превърнат тези срещи в традиция и да ги използват, за да подобрят уменията си. Благодарение на тези събирания се оформя първият роман на

Мамен Санчес, а днес тя има десет написани книги – за възрастни и за деца.

Неслучайно в голяма част от книгите, сред които е и „Времето на жените без часовник“, читателят може да открие темите за приятелството, силата на споделените идеи и съвместното творчество.

За журналистиката като част от живота

Мамен Санчес е заместник главен редактор на популярното списание ¡Hola! и главен редактор на ¡Hola!, Мексико. Списанието всъщност е основано от дядо й и по-късно управлявано от баща й. Самата тя израства в света на журналистиката и често включва елементи от него в романите си. Затова не е изненадващо, че във „Времето на жените без часовник“ няколко от героите са журналисти, а читателят е въвлечен във вихъра на интригуващо журналистическо разследване.

Историята, феминизмът и славата

Сред привидно леките теми в най-новия си роман Мамен Санчес включва и препратки към тъмното минало на Испания и цензурата по време на диктатурата на Франко. Феминизмът и мястото на жените в обществото също се появяват често в сюжета. На преден план е и славата – търсена от някои и опасна за други. Благодарение на разнообразието от актуални теми и очарователните герои книгата неусетно увлича читателя и го пренася във вълнуващото време на жените без часовник.