ВСИЧКО МОГА ПО-ДОБРЕ

Всичко мога по-добре
 
ноември, 2010 г.
 
 

Снимка © Lev Dolgatshjov|Dreamstime.com

 
 
Искате ли шетането из вкъщи да ви спори? Ще ви вдъхновим за работа с няколко тайни за почистване, готвене, гладене и пране. За да се справите по-бързо от… когото искате.
 
 
1. Как се белят варени картофи
Преди да ги сварите, набраздете кожата им с остър нож. След като се сварят, ги пуснете в леденостудена вода – обвивката им сама ще се отдели.
 
2. Как се спасява пресолена манджа
Добавете в нея настърган суров картоф и я поварете още малко. Освен с картоф можете да я обезсолите и с малко мляко или вода.
 
3. Как се мие ламинат
С много добре изстискан парцал. Внимавайте да не попадне вода в улеите, където се захващат панелите, защото паркетът може да се надуе.
 
4. За да заблести тенджерата отново
Тенджера, чието дъно е покрито с прегоряла храна, ще почистите много лесно, като кипнете в нея вода, в която сте разтворили сода бикарбонат (2 с. л. на 1 л вода).
 
5. Как да защитите мебелите от „нашествието“ на прахта
Просто минете полираните повърхностни с кърпа, напоена в разтвор, приготвен от 1 с. л. антистатик и 8 с. л. вода.
 
6. Как да обезпечите саксийните цветя с влага
Ако отсъствате за повече от 3 дни от вкъщи, домашните ви растения ще залинеят. Вземете малки пластмасови бутилчици и налейте в тях вода. Бързо ги обърнете над саксиите и ги забучете в почвената смес. Сега 3–4 дни растенията ще са обезпечени с влага.
 
7. Как се съхраняват зърнените продукти
В платнени торбички. Преди да пресипете ориза или елдата в тях, „сварете“ торбичките за 10–15 мин в наситен солев разтвор, а след това ги изсушете, без да ги отцеждате. В тях можете успешно и дълго да съхранявате и сушени плодове.
 
8. Как се мие най-ефективно душ-кабината
Вратите изтъркайте с гъба, напоена с оцет. След като добре ги изтриете, после налепи ще се образуват много бавно върху тези повърхности.
 
9. Как се запазва ароматът на кафето
Мляното кафе няма да загуби аромата си, ако го съхранявате във… фризера.
 
10. Как се съхраняват зеленчуците
Сложете на дъното на щайга пергаментова хартия. Картофите, морковите и зелето ще си останат свежи, ако ги подредите върху нея.
 
11. Как се гладят дрехи без ютия
Ако нямате ютия подръка, а спешно трябва да изгладите риза, закачете я над ваната и пуснете силно топлата вода. От парата ризата ще се опъне.
 
12. Как се „ухажва“ фурна
За да е винаги чиста, редовно измивайте стените й със сапунена вода, смесена с малко спирт.
 
13. Как се определя дали рибата е прясна
Люспите на прясната риба са покрити със слизест слой. Ако я натиснете силно с пръст, вдлъбнатинката от натиснатото много бързо ще се оправи.
 
14. Къде да съхранявате орехите, за да изтраят по-дълго време в добро състояние
Във фризера. Така ще предотвратите изсъхването им.
 
15. Как да „оберете“ блясъка от дрехите  
Ако тъмните ви трикотажни дрехи са се замазали и блестят, натъркайте ги с твърда четка, предварително киснала в много горещо кафе и добре отцедена. Или внимателно изтъркайте засегнатите участъци с гума.
 
16. Как да облекчите гладенето
На гладачната дъска сложете фолио и отгоре – плътна тъкан. Ще ви бъде по-леко да движите ютията. А на всичко отгоре ще спестите електроенергия – фолиото усилва топлината на ютията и тя по-дълго остава гореща.
 
17. Как да отстраните налепа от вътрешната страна на вазата
Стъклената ваза, в която дълго са стоели цветя, натопени във вода, престава да блести и на стените й се появява налеп. Налейте във вазата разтвор от оцет и сол и я оставете да престои така едно денонощие. След което я измийте по познатия начин – с гъба и миещ препарат.
 
18. Как да почистите дивана от кучешки и/или котешки косми
Оберете ги с лепнеща ролка за почистване на косми от дрехи или с мощна прахосмукачка, като използвате турбочетка. Още един вариант – с гъба, предварително напоена в сапунена пяна.
 
19. Как се пържи по-добре
Всяка посуда е предназначена за определен вид готвене и трябва да използвате тиганите и чайниците по предназначение. В оребрения грил тиган например вие можете по-бързо да изпържите месо или риба (така те се запазват сочни). А зеленчуците и картофите се препоръчва да пържите в обикновен чугунен тиган (не тефлонов!). Стават много вкусни.