ВЪЗРАСТТТА НА ХОРМОНИТЕ

Възрастта на хормоните
 
юни, 2012 г.
 
Те оказват изключително влияние на нашето тяло, разум и чувства – от младежка възраст до дълбока старост. Възможно ли е да ги контролираме и как?
 
© Erik Reis | Dreamstime.com
 
Женският организъм може да се сравни с оркестър, който се „дирижира“ от половите хормони, произвеждани от яйчниците и надбъбречните жлези. Прогестеронът поддържа здравословния растеж на клетките на матката. Естрогенът ежемесечно подготвя матката за приемане на оплодената яйцеклетка. Тестостеронът отговаря за либидото (сексуалното влечение), а хормоните на щитовидната жлеза контролират метаболизма, т. е. процеса на обмяна на веществата. Как ни влияят тези хормони и какво можем да направим, за да облекчим естествените хормонални промени, които съпътстват живота ни, за да се чувстваме добре във всяка възраст?
 
30+
Хормонална картина
Това е пикът на женската фертилност. Менструалният цикъл е редовен, нивото на хормоните силно се колебае по време на менструация. Покачването на нивото на естрадиол (форма на естрогена) след десетия ден от началото на цикъла (по време на овулацията) повишава настроението. А резкият скок на прогестерона през втората половина на цикъла можа де ви направи раздразнителни.
Възможни са:
► Намаляване на либидото, ако приемате хормонални контрацептиви. Те блокират тестостерона – хормона, който отговаря за сексуалното привличане. Добрата новина е, че в най-скоро време на пазара се очаква да се появят нови таблетки, съдържащи неутрални хормони, които най-вероятно няма да влияят на либидото.
► Намаляване на фертилността, ако възрастта ви се доближава до 40 години. Но ако още сте на 35 и вече цяла година безуспешно се опитвате да забременеете, е необходимо да направите изследвания за евентуално настъпили хормонални промени. Ако сте на 35, си дайте половин година време за забременяване. Ако това не се случи в този период, се обърнете към лекар.
 
Какво да правите
Изследвания показват, че употребата на ленено масло и зеленчуци от семейство Кръстоцветни (като броколи и цветно зеле) оказва положително влияние на ендокринната система.
За да облекчите предменструалния синдром (ПМС), приемайте калций дози, предписани ви от вашия лекар.
 
40+
Хормонална картина
Все още менструалният ви цикъл е редовен, но яйчниците започват да произвеждат по-малко естроген (заради това овулацията става по-непродуктивна) и прогестерон. Балансът на естроген и прогестерон често е нарушен, а нивото на тестостерон спада. С други думи, вие влизате в стадия на предменопауза – период, предвещаващ менопаузата, който може да продължи до 5 години.
Лекарите предупреждават, че този процес не протича незабележимо. Възможни са понижаване на кръвното налягане, главоболие, рязка смяна на настроенията, намалено либидо, недостатъчно овлажняване на влагалището при сексуален контакт. За щастие тези симптоми не са постоянни. Фертилността продължава да намалява, така че е необходимо да се консултирате с лекар, ако планирате да забременеете.
Възможни са:
► Напълняване. Хормоните на щитовидната жлеза влияят на активността на метаболизма (обменните процеси). При много жени щитовидната жлеза с възрастта изработва все по-малко хормони, което води до бързо натрупване на килограми и отлагане на мазнини. За да проверите нивата на хормоните на щитовидната жлеза, трябва да се подложите на кръвен тест. Ако се установи дефицит от тези хормони, специалистът ще ви назначи лечение, което ще ви помогне не само да се стабилизира нивото на хормоните, но и да забавите натрупването на килограми.
► Проблеми със съня. В младежките си години сте се радвали на здрав сън (в продължение на 8 и повече часа), но падането на нивото на прогестерона с напредване на възрастта може да провокира безсъние. Събуждате ли се посред нощ? Или може би заспивате трудно? Преди да молите лекаря да ви изпише сънотворни, проверете нивото на хормоните си естроген и прогестерон. Възможно е да ви се наложи да проведете хормонална терапия.
 
Какво да правите
Ако отскоро сте усетили спад на нивото на хормоните, има няколко начина за решаване на проблема. Лекарите спорят дали трябва да се консумира соя, която се смята за природен, макар и слаб източник на растителен естроген. Но някои изследвания пък сочат, че тя провокира рак на млечната жлеза. А други – че в умерени дози соята е безопасна. Но за всеки случай експертите предлагат да не се приемат препарати, съдържащи соя, но тя може да се употребява с храната – под формата на соево мляко, японска супа мисо, соеви кълнове, сирене тофу.
При поява на явни предменопаузални симптоми специалистите препоръчват да се приема витамин Е. При отсъствие на противопоказания можете да обсъдите с лекар възможност за назначаване на хормонозаместителна терапия.
 
50+
Хормонална картина
Производството на прогестерон е значително по-бавно, а по-голямата част от естрогена се изработва не от яйчниците, а от надбъбречните жлези и даже се „извлича“ от мастните тъкани. Към 52-годишна възраст вие сте на прага на менопаузата, а някои дори вече са в нея. Може твърдо да се каже, че тя е настъпила, ако не сте имали менструация в продължение на една година. Има вероятност вашето ниво на тестостерон да се колебае, което води до пристъпи от горещи вълни и колебания на либидото – от върховен подем до спад. Същите колебания се наблюдават и с настроенията. Макар неприятни, тези симптоми отминават и често се преживяват леко.
Възможни са:
► Сухота на кожата естрогенът участва в механизмите, които поддържат влагата в кожата. Пониженото нивото на този хормон в организма може да доведе до сухота на кожата и косата и до чупливост на ноктите. Използвайте кремове за интензивно овлажняване, маски и хидратиращи балсами за коса.
► Отслабване на краткотрайната памет. Естрогенът и хормоните на щитовидната жлеза са необходими за нормалното функциониране на мозъка. Пониженото им ниво в периода на менопауза може да предизвика леко разстройство на паметта, на концентрацията и емоционалните възприятия.
 
Какво да правите
Вземете бързо мерки. Погрешно е да мислите, че тези симптоми ще отминат от само себе си. Признаците на настъпваща менопауза са повод да посетите лекар.
Хормонозаместителната терапия се смята за оптимален вариант за облекчаване на неприятните симптоми, включително разстройствата на паметта. Изследване, направено през 2002 г., обаче показа, че хормонозаместителната терапия може да се окаже рисков фактор за развитие на рак на млечната жлеза, сърдечносъдови заболявания и даже инсулт. Затова решението за назначаване на хормонозаместителна терапия трябва да бъде индивидуално и консултирано с лекар. Експертите смятат, че най-добри резултати могат да бъдат постигнати, ако терапията започне малко преди началото на менопаузата и продължи не повече от пет години – дотогава, докато топлите вълни и нощното изпотяване не отшумят. На пазара се предлагат кремове и гелове със синтетични и биохормони (чиято молекулна структура е идентична с тази на естествените хормони). Какво още би помогнало? Яжте сьомга, орехи, фъстъци – те съдържат много полезни мастни киселини и вещества, които повишават нивото на тестостерона и повдигат либидото. Високото либидо пък е гаранция за привлекателен външен вид. А жените, които умеят да остаряват красиво, живеят пълноценно до дълбока старост.