ВЪЛШЕБНОТО СТЪКЛО

Вълшебното стъкло
 
Как да изберете „правилното“ огледало? И какво трябва да имате предвид, когато търсите правилното място за него в дома си?
 
 
© Eric Gevaert / 123rf.com
  
Обичате ли да се суетите пред огледалото? Днес това „вълшебно стъкло“ служи не само за демонстрация на вашето прекрасно отражение, но и за визуална промяна на пространството. В този смисъл то е важен детайл на интериора.
Когато избирате огледало, обърнете внимание на неговите качества. Огледайте го и отзад, и отпред: не бива никъде да откриете драскотини или други видими неравности и дефекти.
 
В царството на кривите огледала
За да не купите некачествена вещ с ефект на криво огледало, направете следното: застанете на разстояние 1–2 м от него с протегната напред ръка, в която сте взели молив. Преместете молива по хоризонталата. Правилното огледало е онова, в което отражението се движи по права линия, а не „плува“.
По принцип основата на огледалното покритие е сребро или алуминий. Присъствието на благородния метал обаче прави огледалото по-качествено – отраженията в него са по-ясни, а степента на защита (от влага или механични повреди) е по-висока. Вярно е, че „сребърните“ огледала са доста по-скъпи.
Но ако искате по-евтино, не си купувайте оловно огледало, защото оловото е нежелан „гост“ в компанията на материалите, от които се правят огледалата. То е вредно за човешкото здраве. Задължително се поинтересувайте каква суровина е използвана за производството на огледалото, което сте харесали.
Добре е, ако в магазина, в който сте влезли да купите този необходим за дома предмет, преобладава естествено дневно осветление: при изкуственото някои дефекти по огледалната повърхност могат да останат незабелязани.
 
Пречупвайки пространството
Има помещения във вашия дом, които без огледало изглеждат като недовършени и дори неестествено. В антрето (само не и срещу входната врата!) можете да окачите голямо огледало за оглеждане в цял ръст. Именно на това място вие си хвърляте критични погледи, преди да излезете за работа. В банята, където влажността е по-висока, ще се наложи да монтирате огледало със специално водоустойчиво покритие.
В гостната едно голямо и блестящо огледало (можете да го окачите хоризонтално) ще придаде парадност и блясък.
„Вълшебното стъкло“ е в състояние да промени пространството изцяло.
► Овалното и вертикално монтираното правоъгълно огледало ще направи стаята зрително по-висока. А ако монтирате тези огледала хоризонтално, сами се досещате, че ще разширите пространството визуално.
► Ако окачите огледало на стената, перпендикулярна на прозореца, то не само ще увеличи светлината в помещението, но и ще я насочи към най-тъмните места в стаята.
► Огледалната стена в малко помещение създава усещане за повече осветеност и простор.
 
Днес дори има „огледална мода“
Кои огледала са актуални сега?
1. Тип „венецианско замазване“ При този метод на обработка повърхността на огледалото изкуствено се състарява, та да изглежда то вин­тидж – с петна и замазани участъци.
2. Хитовите рамки за огледала са лакираните, боядисани в черно и бяло. Те могат да бъдат посипани с парченца натрошено стъкло в златисти оттенъци.
3. Големите огледала е по-добре да оставите без рамки. Днес е прието просто да ги монтирате към стената, което е своего рода минимализъм.
Правилното почистване
Повърхността на огледалото е най-добре да почиствате с меко миещо средство, което не съдържа абразивни частици. През отоплителния сезон по-често минавайте огледалото с влажна салфетка.