ВЯТЪР И ВОДА

Вятър и вода
Или домът като жив организъм
 
от Емил БРАТАНОВ

Снимки Личен архив

 
ноември, 2008 г.
 
Древно източно учение днес направлява жизнените енергии в дома или офиса ви – за да работите или да спите здравословно. Вече построиха сграда, съобразена с фън шуй.
 
Входната врата: къде е, какво има срещу є и накъде те отвежда, като влезеш. Коридор или стълби… Всичко има значение…
 
В буквален превод feng shui означава „вятър и вода“. Термините „фън шуй“, „фенг шуй“, „фен шуй“, „фън шуей“ са равностойни, разликата идва от различната транскрипция. Фън шуй е и наука (има теоретична основа, свои уреди като компас, багети, радиестезично махало, базира се на формули, таблици, изчисления), и изкуство (всяко място изисква индивидуален и творчески подход).
„Фън шуй разглежда дома като жив организъм – обяснява г-жа Панайотова. – Местата, които обитаваме, също както човешкото тяло са изпълнени с невидима жизнена сила, наричана ци. Целта е енергиите да текат плавно и безпрепятствено. Повечето свежа, жизнена енергия осигурява по-здравословна среда за човека. Той се чувства комфортно на такова място, спи добре, боледува по-малко, по-лесно решава проблемите си, повече му върви. Балансираната среда осигурява храна за енергийната система на човека, тя го подкрепя.“
Фън шуй се заражда в Китай преди повече от 5000 години. Възниква като наука за намиране на
 
благоприятно място за погребване
на мъртвите, защото китайците вярват, че те подкрепят живите след смъртта си. Впоследствие е приложена за домовете на живите хора. В Китай доскоро фън шуй е било тайно знание, обслужващо единствено интересите на императорите. „Древните хора (не само в Китай) не са строели жилища върху геопатогенни зони, подбирали са внимателно местата за разполагане на своите домове и светилища“ – обяснява Елза Панайотова.
Разбирам, че основната идея във фън шуй е, че околната среда влияе на здравето и късмета ни. „Три вида късмет съпровождат човека през живота му. Небесният късмет ни се дава по рождение. Човешкият късмет е наградата за нашите действия и постъпки – това, което зависи само от нас. Земният късмет (това е областта на фън шуй) е позитивът, който ни дарява околната среда. Ако не можем да променим даденото ни от бог, то поне можем да повлияем на своите постъпки и да изменим пространството, в което живеем“ – убедена е Елза Панайотова.
Освен че е популярно в Китай, Япония, Сингапур и Малайзия, днес фън шуи е хит както в Европа, така и в САЩ и особено в страните от бившия Съветски съюз и Германия. Бизнесмените на Изток не предприемат строеж или ремонт на бизнес сграда или къща за живеене, без да се консултират с експерти по фън шуй.
 
По нашенски
„Една от основните теории във фън шуй за определяне на благоприятните места за дом или селище е тази за четирите животни. Зад дома трябва да има висока планина (Черна костенурка), отдясно и отляво – по-ниски планини (съответно Бял Тигър и Зелен Дракон), а отпред – открито пространство (мястото на птицата Феникс). Такова място е защитено и акумулира благотворна енергия. Давам пример със старите български възрожденски средища, разположени на супер благоприятни места: зад тях има висока планина, която ги защитава, отстрани – по-ниски планини, отпред – свободно широко място със зеленина. Оформя се нещо като кресло, в което е „седнал“ градът.“
И продължава с обратния пример – известен хотел, фасадата на който отдалече прилича на два долепени с по-късите си катети триъгълника. В мястото „на слепването“ е извисен тесен паралелепипед – топлата връзка. „Във фън шуй особено внимание се обръща на формата на всяко пространство, на външния вид на сградите и на асоциациите, които пораждат те“ – уточнява г-жа Панайотова. „Сградата на този хотел прилича на счупена, все едно нещо я е ударило по средата и тя се е разместила. Неслучайно от години е пуста, а се намира в известен наш курорт. Добре е сградите да имат здрав и стабилен цялостен вид“ – обяснява консултантката.
 
Правила и импровизации
Във фън шуй няма задължителни правила, но има неща, на които е по-добре да се обърне внимание. Едно от тях е входната врата – мястото, през което в дома или офиса влиза всеки човек и през което нахлува основният поток от енергия ци. „Много е важно в какъв сектор попада входната врата. Посоката й благоприятна ли е за шефа или за живеещите в дома? Какво има срещу нея? Как е оформена самата врата? Ако срещу нея има дълъг коридор или стълби, водещи нагоре или надолу, всяко от тези неща трябва да се „лекува“. Ако секторът, в който попада вратата, или посоката са неблагоприятни, също се налагат корекции. Разбира се, най-коректният вариант е всички тези неща да се съобразят на етап проектиране на сградата, но в повечето случаи ние правим проекти и консултации на вече построени офиси, апартаменти и др.“ – обяснява Елза Панайотова.
И коментира новото, уж разчупено строителство, в което странните форми карат стените да се пресичат под остър ъгъл. А в острите ъгли според фън шуй се получава застой на енергията ци. „Там не могат лесно да се сложат мебели. Налага се да се мисли с какво „да се изправят“ тези ъгли. Защото човек подсъзнателно се чувства по-комфортно в компанията на правилните форми. Другите го напрягат и влошават ориентацията му“ – вмъква консултантката по фън шуй.
 
Фън шуй дизайн
Ако дизайнът е съобразен с него, интериорът става не само прекрасен за гледане, но и полезен за здравето на всички обитатели на сградата.
„Лично аз много се забавлявам да прилагам фън шуй с „български средства“. Вместо китайски чанове например слагам български медени звънчета, вместо китайски божества – православни икони, и т.н. В първата фън шуй сграда настоявах за по-високи тавани, което малко оскъпи жилищата. Но човек се чувства по-добре в стаи с високи тавани.“
Накрая питам Елза Панайотова кое е по-евтино да се построи по предписанието на фън шуй – жилището или офисът. „Цената на моите консултации и проекти е една и съща, независимо дали сградата е жилище или офис. Но по света цената на този вид услуги е доста по-висока за офиси и бизнес обекти. Според мен здравето е много по-важно от парите, нали? Здравият човек, стига да иска, винаги ще намери начин да изкара пари.“
 
Коя е тя?
 
Елза Панайотова е завършила „Електронно-медицинска апаратура“ в Санкт Петербург. Някои от специализираните є курсове и дипломи са за Силва метод, универсална енергия, фън шуй, радиестезия, кармично изцеление, рейки, китайска астрология, но самата тя казва: „Всички те нищо не значат, ако човек не осмисли и не преживее нещата вътре в себе си.“
Притежава сертификати за експерт по фън шуй (за I и II ниво) и по радиестезия от АСФЕН, валидни в 181 страни, членки на ООН. С фън шуй се занимава от 1999 г. – прави проекти, дава консултации, чете лекции. Написала е много публикации, които обстойно и достъпно разкриват „приложението“ и същността на двете стихии. Консултант е на първата построена сграда у нас, съобразена с фън шуй – 5-етажна кооперация с РЗП 5000 кв. м по проект на инж. Милена Тахова и архитект Иво Попов.
Г-жа Панайотова поддържа хубав сайт (http://www.fengshuibg.com), откъдето човек може да научи подробности за древната наука и дори може да избере интериорни „подробности“ за дом, офис или градина. Освен всичко изредено тази жена е приятен събеседник.