В КОЙ ГРАД ЖИВЕЕ СЕКСЪТ

В кой град живее сексът
 
от Мирослава ИВАНОВА
Снимки NLC/ "Александра филмс"
 
юни, 2008 г.
 
 
 
 
 
В един от романите си Христо Калчев беше написал, че град, през който не тече река, няма стара част и не мирише на кафе, не е град. Култовият сериал прибави към това определение и секса. Можем ли сега да кажем, че град, през който не тече река, няма стара част, не мирише на кафе и секс, не е град? И ако на половината от тези работи в един град можеш да направиш снимка, как да снимаш секса в града? Как да го уловиш, как да го помиришеш? Ще ви кажа: „Сексът и градът“ не се снима, но се играе от жените у нас във всеки град. Мирише на него, чува се, жените го правят осезаем.
Саманта, Миранда, Шарлът и Кари. Всички се опитваме да се положим в моделите на тези героини, а сме други. По-малко се опитваме да се положим в модела на града, който също е друг, но него не го мислим, защото той наистина е непристъпен за повечето от
 
българските Саманти, Миранди, Шарлъти и Карита
Хората от малкия град си мислят, че хората в големия град правят по-голям секс. А то не така. Хората от големия град пък си мислят, че в малкия сексът е невъзможен, защото в малкия град живеят добрите момчета и момичета, които много искат да правят секс, но няма къде. Между тези малки и големи напрежения всеки може да опита истината на другия. Ако живее в големия град, може просто да отскочи до родния си град и да провери. Сексът в малкия град прилича на малко уиски, което отпиваш на малки глътки и му се наслаждаваш абсолютно. И няма значение дали наистина е секс, както е в живота, или е просто говорене за него, както е във филма.
 
Градовете, както и сексът събират
Родният ми град обикновено ме събира с три съученички и всяко наше събиране е поредната серия на „Сексът и родният град“. Ние четирите се срещаме, когато, да се събираме с мъже, ни стане скучно. Когато сме заедно, не сме сигурни на какво се възхищаваме повече: на мъжете или на думите, предизвикани от тях.
На тези срещи аз, естествено, съм Кари заради работата ми, но всъщност не съм. Толкова съм Кари, колкото бях и Джена, когато през ученическите ваканциите играехме на „Седморката на Блейк“ в едно село близо до родния ми град. (Изтеглете си го този филм и го гледайте. Главният герой Блейк беше Тузара на онова време, но тогава никой не говореше за мъже. В онези времена днешните жени бяха сополиви момиченца, а списанията бяха дефицитни, колкото са дефицитни мъжете днес.) Другата ми съученичка е Миранда, защото, както сама казва: „Само Миранда имаше котка и само тя роди.“ Слава богу, тя също не е Миранда, има котка и роди, но си е Веса. Останалите две винаги обясняват, че в различни периоди от живота си са се оприличавали на всичките четири мацки от сериала
 
но най-много се оприличават на Кари
Неслучайно повечето жени се припознават най-често в нея. Тя много мисли и сякаш се увлича от всичко, което засяга и останалите, но се увлича по-силно от тях. Тя не прави най-много секс, просто най-много го анализира, дори го сублимира във вестникарско творчество. Но то не е, защото хич не го практикува в леглото. То е, защото
 
„Сексът и градът“ не е „Емануела“
т.е. не е еротичен филм, а е социален. Всяка от четирите героини в сериала имаше за цел да си намери мъж. И докато търсеха един мъж, те опитаха почти от всичко. Каква обаче беше целта на филма? Какво искаше да си намери той? Майстора, награди, милиони зрители? Знам в какво успя. Подготви жените за много неща, тъй както любовните народни песни едно време са подготвяли момичетата за любовта. Много често в заведение или на парти могат да бъдат видени и чути четири (или поне две) жени като нас и вас, които говорят за мъже и отпиват от питиета. Жените гледат този филм като детски, защото той ги учи на нещо, което те възприемат, като играят на него. Също както по-възрастните от нас играеха на „Седморката на Блейк“, когато бяха деца. Сериите могат да се играят във всеки град (за селата наистина не съм сигурна) от всяка жена. Но как така, ще се запитата вие, след като имаме само четири модела – тези на Саманта, Миранда, Шарлът и Кари? На практика всяка жена, която е имала котка, не е омъжена и е родила, може да припознае себе си в Миранда. Именно в тази достъпност и непринуденост на сериала се крие успехът му. „Сексът и градът“ успя да накара милиони жени по света да престанат да се срамуват от естествени неща и да започнат да ги наричат с истинските им имена. По този начин успя да покрие големите градове, чуждите градове, малките градове и родните градове. Нямаше нужда женските списания да прокарват линии и тенденции, защото четирите мадами от сериала зададоха дрес кода на говоренето за секс. И го зададоха за период от време, значително по-дълъг от един редови моден сезон. Сексът се превърна в
 
модерна интелигентна игра
Разговорите за секс станаха фешън и направиха секса почти толкова видим, колкото е видима и модата. Високи цепки, сложни конструкции, скъпи чанти, още по-скъпи обувки, понякога мъжки детайли, ефектни аксесоари, понякога семпли, понякога прекаляване с модерното. От време на време минималистичен стил, прозрачни рокли и блузи и само няколко материи табу. „Сексът и градът“ е повече мода, отколкото секс и повече трева, отколкото наркотик. Не води до тежки последствия след употреба, само те оставя в едно приятно омаяно мислене, най-хубавото на което е, че не те разнежва като повечето тъпи женски сериали.
Като ни показваше друго и говореше за секса, сериалът ни даде да разберем, че сама жената не може да роди, тя трябва да бъде оплодена, и то от мъж, а не от други три приятелки. От нас, четирите съученички от „Сексът и родният град“, само Веса (Миранда) е родила, но никога и с нищо не нарушава въздуха между нас и хармонията на „бездетния“ ни разговор. Че Веса има дете, проличава едва накрая, когато извади розово пакетче дъвки за деца и предложи да почерпи всички ни.
 
Детската дъвка е финалният надпис
на всяка наша серия, преди да се върнем към живота и целите си. Преди да продължим да правим розови балони и да използваме секса за ударно стопяване на килограмите и също толкова ударно повишаване на интелекта. Знаем, че сексът е блестящ, може да подреди живота ни и дори да го запълни с дете, но само при едно условие. Преди да играеш този сериал, трябва да си играл на простата нефилмирана игра „Майки и бащи“. Жените, които днес играят само на „Сексът и градът“, нямат шанс да бъдат оплодени.