В ТЪРСЕНЕ НА ФРИЗЬОРА

 

В търсене на ФРИЗЬОРА
 
 
 
от Марин ХУБЕНОВ–МЪРФИ,
стилист и собственик на фризьорски салони Murphy
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
март, 2009 г.
 
 
 
 
Ако житейски обстоятелства са ви принудили да търсите нов коафьор, вслушайте се в съветите
на Марин Хубенов–Мърфи, който отдавна е в този занаят. Пък и е един от най-добрите в бранша.
 
Дошло е време да приведете косата си във „вид, удобен за логаритмуване“, а нямате доверен фризьор на разположение?! Ето какво трябва да направите в този случай.
Влезте в най-близкия до офиса или до дома ви салон за красота, който ви се струва „приличен“, и поискайте да ви направят маникюр. Докато чакате, наблюдавайте как работят фризьорите там. И така, да предположим, че сте харесали работата на някого от тях и дори вече сте си записали час при него.
 
Дошло е време той да ви обслужи
Преди да му позволите да се развихри, се опитайте точно да му обясните как искате да изглеждате, след като излезете от салона. Тук има един тънък момент – колкото и подробно и надлежно да му опишете онова, което желаете, никога не е сигурно, че той ще ви е разбрал докрай. Винаги има риск той да си представи онова, което му описвате, посвоему. Неговата представа обаче е професионална и би трябвало той да е отчел индивидуалните особености на вашата коса, когато е взел решение, как да я преобрази.
Вместо да му обяснявате какво искате, ви съветвам в предварителния разговор да споменете
 
онова, което НЕ ИСКАТЕ
Например: „Не желая прекалено да скъсявате бретона ми.“ Или „Не искам контрастни дължини“. Дори и да не сте успели да опишете точно какво искате, то информацията за това, какво не искате, ще послужи на фризьора като трамплин към създаване на бъдещия ви имидж.
Естествено, че подстрижката трябва да отговаря на начина ви на живот и на професията, която упражнявате, затова е добре да споделите с него и подробности за естеството на работата си, а също и за дрескода на работното ви място.
След обслужването всеки професионалист е длъжен да ви даде препоръки за поддържане на косата и за стилизиране на прическата.
Подстрижката се явява
 
фундамент за бъдещата ви прическа/и
която/които ще си правите. Ако е направена грамотно, оформянето на прическата не би трябвало да е проблем за вас. Помнете, че всяка подстрижка създава възможности за оформянето поне на три прически. С различни прически след това можете да изглеждате ту гламурно, ту артистично, ту както на вас ви харесва в момента.
Често жените сменят фризьора си, когато са решени на
 
генерална промяна на имиджа
При това тази промяна в основата си много често е свързана или с промяна на начина на живот, или с… депресия (да ме простят всичките ми клиентки). Решавайки се изведнъж да подстрижат косата си много късо или пък да я пребоядисат в екстравагантен цвят, депресираните жени правят огромна грешка. По-добре е в такива моменти да смените стила на дрехите, които носите, тъй като този процес е по-бързо обратим.
Променяйки цвета на косата или подстрижката си, трябва морално и по-важното, материално да бъдете готови за смяна на гардероба и козметиката си. Затова помислете сто пъти, преди да предприемете радикални промени. 
Понякога радикалните промени са много оздравителни и ефективни, но преди да ги направите, попитайте и коафьора си какво мисли по въпроса.