ГАДЖЕ ЗА СЪН

ГАДЖЕ ЗА СЪН
 
Защо е по-добре да сънуваш известни мъже,
отколкото да ги имаш НАЯВЕ
 
от Мирослава ИВАНОВА
 
август, 2007 г.
 
 
 
Как можеш да лежиш в поза „лъжица“ с Ники Кънчев, или да спиш със Слави Трифонов? Да се снимаш с президента или да пиеш водка с журналиста Тома Томов?
Насън.
Откъде жените научават разни неща за живота, мъжете и себе си? От самия живот? От самите мъже? Случките? Разговорите? Филмите? Книгите и списанията? Не. Не. Не. Не. Не и не!
От сънищата.
Сънувах, че се събуждам в една прекрасна слънчева утрин в моята стая. А на другия ъглов диван все още сладко спи Слави Трифонов. Затиснат от огромен юрган, завещан от бабите ми. Други подробности подсъзнанието ми не нарисува. Иначе за целите на текста щях да ги споделя.
 
Сънувала съм и президента
Първанов. Бях на прием, даван от него. Дори си направих снимка с него и съпругата му Зорка Първанова.
Била съм и на хижа с Микеле Плачидо в една странна компания заедно с участници в „Биг брадър – 2“.
Какво още да извадя от голямото деколте на сънищата ми?
Последно бях направо в едно легло с Ники Кънчев в поза „лъжица“. Нали я знаете? Като в онзи филм с Ал Пачино, в който героят му излиза от затвора и плаща на една проститутка просто за да си лежат в поза „лъжица“.
В нощта преди да завърша този текст, Тома Томов ме черпи с малка водка и кока-кола. Бяхме на някакво доста странно място, уредено като бивак на някое от племената в „Сървайвър“.
Сънищата са голяма провокация.
Карат те да чувстваш тези известни мъже особено близки. След такива сънища малко се чудиш и много се кефиш. Общо взето, не възразявам на това, че съм сънувала тези известни мъже.
Но защо не сънувам водопроводчика, домоуправителя или бармана от виенския салон, в който най-често пия бира?
 
Когато разказах на една гледачка
съня със Слави, тя ми каза, че това сигурно означава, че ще работя в Би Ти Ви. По време на конкурса за сценаристи на шоуто нямах вдъхновение. Но пък много любезно Би Ти Ви откри специален линк в сайта си, от който редовно да разбирам, че няма свободни работни позиции, за които да отговарям. Тоест няма условие да си сънувал Слави Трифонов.
Като разказах на същата гледачка съня с президента, тя предположи, че ще работя в президентството. След президентските избори започнах да се надявам. Може би пък приближава моят звезден миг и не телевизията, а президентството е моят шанс?! Във всеки случай ми се отвори цял нов мандат време да утъпча своя славен път. Но, уви, засега не виждам как ще стане това. Вероятно и това не е било писано! И тук сънищата не се сбъдват засега. Тоест тълкуванията.
Съня с Ники Кънчев изобщо не ù го разказах, защото знам какво щеше да ми каже. Че ще участвам в „Биг брадър – 4“. Така ме обърка тази жена. Така ме обърка. Мина доста време, докато осъзная, че от години работя в района на Японското посолство. И няма изгледи за промяна. Тогава реших, че версиите на гледачката нещо издишат.
Така плавно се появи
 
моята версия
Много просто. Иска ми се да имам за гадже известен мъж. И хубав. Известен, хубав и свестен! Наяве всъщност го отричам. Но насън…
Не съм от жените, за които това, че някой мъж е известен, е абсолютно достатъчна характеристика. Имам други претенции към мъжа и към себе си. И не смятам, че ако имам връзка с известен мъж, ще съм постигнала всичко.
Но сънищата ми говорят друго. Защо някои връзки са посипани със звезден прах, а други – с проста пепел? С един известен мъж за нула време мога да постигна известността, която не съм постигнала сама. Имат ли късмет момичетата на известните? И защо аз не съм едно от тях? Един от възможните отговори е, че чисто и просто не съм предприела
 
някои много необходими промени
Например да си сменя гардероба. Да започна да се гримирам. Да си сменя мобилния телефон с пъти по-добър модел. Да започна да ходя на фитнес. Да бъда от някъде. (Когато преди време за пръв път започнах да предлагам текстовете си на различни списания, беше трудно да се добера до главните редакторки. Повтаряше се всеки път почти едно и също. Обаждам се в редакцията и със свито сърце казвам: „Добър ден, обажда се Мирослава Иванова, може ли да говоря с… (името на главната редакторка)?“ От другата страна някоя неглавна редакторка или секретарка ме пита: „Откъде я търсите?“ или „Откъде се обаждате?“ Е, аз какво трябваше да казвам? „От у нас се обаждам.“ Тогава разбрах, че не е достатъчно да бъда Мирослава Иванова. Трябва да бъда Мирослава Иванова от някъде.) Да, това е много важно.
Изобщо трябва да си създам нов имидж, който да превърне Мирослава Иванова „от у нас“ в Мирослава Иванова „от нещо“, в което има реклама. Защото в Галя и Миро от „Каризма“ има реклама. Но в Миро от „Каризма“ и Мира „от у нас“ няма никаква реклама.
Друг възможен отговор е, че
 
там, където участвам аз, известните не участват
Скоро в интервю половинката от популярна звездна двойка обясни как са се запознали: „Засичали сме се на общи участия и така веднъж се запознахме официално.“
Какви участия бе, братче? Аз съм в отбора на водопроводчика, домоуправителя и бармана от любимия ми виенски салон. А от тях само водопроводчикът ми е казвал: „Много си сладка!“
Задължително е да сменя мястото, където пия бира. И да се увеличат местата, на които „се появявам“. Или направо да спра да пия бира и да започна да гладувам. Така ще увелича шансовете си да ме водят в скъпи ресторанти.
Може и да ми предстоят всички тези метаморфози. Може и да не ми предстоят. Но държа да подчертая, че съм с едни гърди (разбирай сънища) пред мацките, които дори не сънуват, че са с известни и готини мъже.
Всъщност продължавам да се питам искам ли го всъщност това. Гадже – известен мъж. Силно се надявам и моите тълкувания да ударят на камък. В противен случай към всички проблеми, които съм имала досега с неизвестните мъже, трябва да прибавя и това, как да го съхраня този мъж известен. Всъщност, като започнеш връзка с известен мъж
 
той престава да бъде известен мъж
Достатъчно е веднъж да го видя по долни гащи или без гащи да тича към банята. Известността изчезва заедно с дрехите, телефона и това, че не е Някъде. Където има значение, че е „от Някъде“. А е в банята. Да, да, в банята никой не е известен. Проблем си е това. Усложнява нещата. А кой казва, че жените обичат усложненията? Най-добре е да продължа да прониквам в темата само насън. А и като си помисля колко са малко неизвестните свестни мъже, за известните свестни въобще не смея да помисля. Те по телевизията изглеждат свестни, но знаеш ли ги…
Чувала съм, че
 
човек сънува живота си
И че сънува, за да види нещата от живота си по-добре. Но, по дяволите! Нито съм в Би Ти Ви, нито в президентството, нито бих се съгласила да влизам в „онази“ къща. А съм чувала и че гладна кокошка сънува просо.
Какво тогава означават тези сънища? Просто гледам много телевизия. Телевизията е „ръката, която ми люлее люлката“, докато аз сладко сънувам известни мъже. Ако спра да си плащам кабелната, всичко ще се нормализира. И ще сънувам водопроводчика, домоуправителя и бармана. На фона на района на Японското посолство. Но пък ме кефи да ги сънувам тези мъже. Така ми се струва, че ги познавам малко повече, и нямам нищо против да се разпространяват и в сънищата ми. Един от тях „ме спохожда“ толкова често нощем, че направо ми е като гадже за сън.
Е, сега, когато всичко ми е навън, мога да ви кажа защо беше целият зор да ви разказвам тези работи. Просто барманът от виенския салон много искаше да пиша за него. Вальо, това е за теб, братче. Не е изцяло за теб, но съм те споменала повече от един път. Вече можеш да почерпиш. Няма гаранции, че ще станеш известен. Но ти откривам възможност. Ако те сънувам – ще ти кажа. И ще напиша „Гадже за сън ІІ“. Дотогава и двамата с теб ще се фръцкаме само пред камерите на Японското посолство.