Гаспачо, но от… краставици
.jpg)
Гаспачо (gazpacho) е испанска студена доматена супа, която е много популярна в по-топлите географски ширини през лятото. Ние ви предлагаме един особено разхладителен вариант на гаспачото – с краставици.
Гаспачо от краставици
С нежни ивици филе от пушена сьомга
ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:
►1 скилидка чесън ► 2 стръка пресен лук ►2 краставици ►1/2 връзка копър ►250 мл минерална вода ►1 ч. л. горчица ►3–4 с. л. лимонов сок ►сол ►млян черен пипер ►1 ч. л. захар ►1/2 ч. л. кимион ►80 г нарязано на тънки ивици филе от пушена сьомга ►2 с. л. квасена сметана
КАК СЕ ПРИГОТВЯ:
1. Скилидката чесън се обелва и се пасира. Лукът се почиства и нарязва на дребно. Краставиците се обелват и разполовяват. Почистват се от семките и се нарязват на кубчета.
2. Чесънът, лукът и краставицата се слагат в купа и се пасират (с пасатор). В купата се налива и минералната вода (около 250 мл), докато супата добие желаната консистенция.
3. Подправя се с горчицата, лимоновия сок, захарта, кимиона, солта и черния пипер. Копърът се измива и подсушава. Една част от него се нарязва на дребно и се изсипва в ястието. Студената супа се оставя да престои в хладилник (може за кратко и в камерата).
4. Преди сервиране супата се изсипва в дълбоки чинии. Ивиците сьомга се разпределят по порциите. Гаспачото се поднася украсено със сметаната и останалите стръкчета копър.
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:
20 мин
В ЕДНА ПОРЦИЯ:
100 кал
МАЛКО ПО-ПОДРОБНО
Предварителна подготовка на краставиците

Семките на краставиците могат да развалят вкуса на гаспачото, затова краставиците се разполовяват и семките им се изгребват внимателно с чаена лъжичка. Месестата част се нарязва на малки кубчета.
Приготвяне на пюрето

Всички зеленчуци се пасират с помощта на пасатор. Долива се вода, докато супата добие необходимата консистенция. По желание може да се добави малко бяло сухо вино.
Украса

Сметаната се изсипва с лъжица на няколко места по повърхността на гаспачото. С помощта на клечка за зъби се „рисува“ върху оформилите се петна до получаване на причудливи форми.