ГЛАДОЛЕЧЕНИЕТО

Гладолечението
медицината на бъдещето
 
Разговора води Софи ТОПАЛОВА
 
юни, 2012 г.
 
© Studiovespa | Dreamstime.com
 
По света има различни форми на лечебно гладуване. Например системата на проф. Ю. Николаев предлага да се приемат само вода и шип­ков чай. Подобно е било лечението в клиниката на американския лекар д-р Хърбърт Шелтън, описал над 50 000 болни на постелен режим, лекувани само чрез вода. Гладолечението продължава да се прилага в англоезичния свят и до днес – главно в САЩ, Канада и Австралия. Д-р Пол Брег е един от вдъхновените мисионери на гладуването, който препоръчва кратки 10-дневни курсове само на дестилирана вода. Д-р Норман Уокър пък дава предимство на лечението със сурови зеленчукови сокове. Шведският лекар Аре Веерланд създава своята самобитна, съобразена с характеристиките на собствената му страна гладолечебна система – само на зеленчукови бульони.
„При мен – споделя д-р Вергиния ГЕОРГИЕВА, ръководител на център по природна медицина и гладолечение – често идват болни с тежки хронични заболявания, които питат: „Не е ли по-добре да започна лечение само на вода?“ На всички тях отговарям: „Омекотената форма на гладуване по системата на Лидия Ковачева има редица предимства пред останалите методи.“
 
Системата на Лидия Ковачева е уникална
Резултат е от 30-годишни лични експерименти на Лидия Ковачева на различни системи върху себе си. Ето как д-р Георгиева обобщи предимствата на плодово-чаения вариант на българката пред другите по-строги системи на лечебно гладуване.
1. Плодово-чаеният режим на гладуване не изисква продължително болнично лечение и наблюдение. Единствено през първите няколко дни, когато болният се адаптира към новия начин на ендогенно (вътрешно) хранене, е желателно той да бъде в тиха домашна обстановка, а не да е изложен на стреса от работата.
2. Консумацията на пресни плодове в ограничено количество (до 800 г дневно) също е важно предимство. България е богата на плодове през цялата година. Плодовете носят в себе си слънчевия заряд и съдържат полезни за организма вещества:  въглехидрати (под формата на прости захари, които са поносими дори и за болни от диабет) ► белтъчини (под формата на готови аминокиселини)  ненаситени мастни киселини (почти готови за абсорбция)  много витамини, минерали, ензими, баластни вещества и вода. С други думи, плодовете са лесна за усвояване храна (изис­кват минимален разход на енергия за разграждане и храносмилане). Напротив – чрез консумацията им организмът си набавя енергия, така необходима му по време на гладуването, за да може да елиминира всички болни и мъртви клетки и токсините.
3. Чрез плодовия сок организмът се зарежда с най-чистата дестилирана вода, съдържаща само водород и кислород, която лесно се усвоява от гладуващия и е най-близка по състав до протоплазмената течност на живата клетка. За разлика от другите методи, които препоръчват „насилствен“ прием на големи количества дестилирана или минерална вода, режимът на Лидия Ковачева предлага да се пият толкова течности, от колкото организмът има нужда. Това е благоприятно най-вече за бъбречно болните.
4. Ограниченият прием на суров чист пчелен мед – не повече от 2–3 ч. л. дневно – също е положителна точка от този метод. Медът е концентрирана пълноценна биологична храна, съдържаща:  въглехидрати (под формата на моно- и дизахариди)  вода  минерални вещества  азотни съединения и белтъчини  ензими  органични киселини  витамини  багрилни вещества  пчелно млечице  ароматни съединения  биогенни стимулатори  растителни антибиотици и др. Консумацията на малки количества мед е профилактика на хипогликемични състояния (за разлика от другите строги форми на гладуване!). Гликозата и фруктозата в състава на меда регулират нервната дейност, разширяват кръвоносните съдове, подобряват подхранването на сърдечния мускул, усилват диурезата (процеса на отделяне на урина), подобряват обмяната на веществата и сърдечната дейност, понижават високото кръвно налягане и имат кръвоспиращо действие.
5. Особено важно предимство на лечебното гладуване на Лидия Ковачева е по-лекото понасяне на ацидозната криза (дължи се на приема на плодове). Плодовете балансират алкално-киселинното равновесие в организма, а това от своя страна създава идеални условия за ускоряване на биохимичните процеси и по-бързото елиминиране на токсините. От това и оздравителният процес се ускорява.
6. Много важно предимство на метода е приемането на естествени витамини и ензими чрез плодовете и меда, които действат като катализатори на биохимичните процеси.
7. Друго важно предимство на системата е, че дейността на храносмилателната система не се спира изцяло. При бавното дъвчене се намалява престоят на плодовете в стомаха. По-бързото им преминаване в червата не създава условия за ферментация. Освен това се потиска евентуалното чувство на глад, което е силно изразено при гладуването само на вода.
8. Тази система предлага активност, а не пасивност. При другите методи на гладолечение се препоръчва постелен режим, за да не се губи енергия, така необходима за очистителните процеси. Обездвижени по този начин, мускулите могат да атрофират. Системата на Лидия Ковачева толерира разходките на чист въздух, движението и дори леките физически упражнения по време на гладолечението. Така въпреки загубата на тегло мускулният тонус се запазва в добро състояние. Освен това активните движения също благоприятстват отделянето на токсини през кожата (чрез потта).
9. Този режим може да се практикува и от малки деца с тежки хронични заболявания.Консумацията на плодове и мед ускорява оздравителните процеси при децата и в много случаи приемането на антибиотици или евентуалната предстояща операция стават излишни.
„Някои отричат системата на Лидия Ковачева, защото смятат, че това не е гладуване – обяснява д-р Георгиева. – Като лекар категорично мога да кажа, че всяко състояние, при което се развива автолиза (вътрешно хранене), е форма на гладуване. Все още са много противниците на лечебното гладуване. Грешки и усложнения са възможни само ако то и особено захранването не се провеждат правилно, внимателно и постепенно. Ето защо всичко това трябва да се контролира от лекар специалист. Убедена съм, че всеки, който упорито, с търпение и вяра тръгне по пътя към здравето, ще победи болестта. Като лекар, изпитал върху себе си силата на лечебното гладуване, вярвам, че това е медицината на бъдещето.“