ГЛАНЦИРАНЕ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Гланциране в домашни условия?!
от Марин ХУБЕНОВ–МЪРФИ,
стилист и собственик на фризьорски салони Murphy
март, 2010
Снимка © Vitaly Valua – 123rf.com
Тази услуга, позната още и като ламиниране, вече се предлага и в някои фризьорски салони в България.
Казано по-разбираемо, ламинирането всъщност е гланциране на косата.
Ако обичайните грижи за косата ви гарантират относително добро състояние на косъма за не много дълъг период от време (понякога само до първото измиване), то ламинирането ще направи косъма ви
красив, здрав и с ослепителен блясък
Въобще не се заблуждавайте, че ламинирането е покриване на косъма с някакво твърдо вещество – това би направило всяка коса да изглежда като дървена.
При ламинирането косата се покрива с химическо средство,
което след това образува прозрачен, тънък, въздухопропусклив (т. е. дишащ) слой върху косъма.
Ламиниращият продукт запечатва всички увреждания на косата, уплътнява косъма и предотвратява последващо травмиране на косата, в това число и отмиване на нанесената боя. 
Процедурата е безопасна
за косата, а ако я прави опитен специалист, е дори суперефективна. Но пък и никак не е евтина. Какво да се прави – красотата иска жертви, в това число и финансови.
Но понеже е криза, все повече жени се интересуват дали могат да спестят пари, като направят тази процедура в домашни условия.
Да, ламиниране можете да направите и вкъщи, но трябва да сте наясно с някои тънкости, за да не съжалявате след това.
Първият етап
който предшества „обличането“ на косата в ламинат – това са нейното внимателно подхранване и почистване. Не бива да възприемате ламинирането като панацея, която ще ви избави от цъфтеж на краищата, от чупливост на косъма во веки веков.
Покритието, което осигурява ламиниращото вещество, е нещо като щит, който в същото време подхранва косата с биологичноактивни вещества.
Но все пак е препоръчително да приведете косата си в здравословен вид седмица или поне няколко дни преди ламинирането, защото колкото по-здрав и подхранен е косъмът преди процедурата, толкова по-добре ще изглежда косата след нея.
За да проникне добре продуктът
за ламиниране, е не по-малко важно да измиете правилно косата преди процедурата, така че да я освободите от всички напластили се по нея стилизиращи средства, от частиците прах и кожна мазнина.
Препоръчително е да използвате шампоан за дълбоко почистване, след което да НЕ нанасяте балсам.
Най-отговорната стъпка е използването на ламиниращия продукт. Средства за ламиниране на коса можете да откриете във фризьорските салони. 
Разпределете продукта равномерно по косата, след това внимателно го нагрейте (най-лесно е със сешоар).
Докато се нагрява, косата попива ламината, което продължава 20–30 мин, след което изплакнете косата с хладка вода. Нанасянето на ламинат може и да бъде повторено – всичко зависи от състоянието на косата. Тя не се пренасища с продукта, а попива от него толкова, колкото й е нужно.
След 4–6 седмици
Преди да сте дочакали пълното отмиване на ламината, докато покритието е все още твърдо, можете да направите още една процедура. Ако резултатите ви удовлетворяват, значи сте станали професионалистка по ламиниране. Ако не – бързо във фризьорския салон, където професионалистите ще поправят грешките ви.
КАКВО НОВО
Пролетни тенденции
►През пролетта прическата боб е отново актуална, но вече не толкова рязко отсечена. ► За къдравите и чупливите коси късите модерни прически ще са в разбъркано рошав стил. Свобода и неподреденост… Достатъчно е да нанесете пяна на още влажната си коса, да я намачкате с пръсти и да я оставите да изсъхне на въздух. ► Дългата коса определено е актуална този сезон. Но не и правата. Не увреждайте косата си, като постоянно използвате преса за изглаждане. Ако естествената ви коса е чуплива или на вълни, просто я оставете да изсъхне сама на въздух и вече ще сте по модата. ► Модната дължина е до под раменете, с удължена централна част.
Аксесоарите
Те са модни и функционални през тази пролет. С тяхна помощ можете да съберете косата си в различни свежи прически и да откриете лицето си. ► Лентите привнасят ретро настроение – освен памучни могат да бъдат сатенени или кожени, украсени с кристали. ► Шнолите и клипсовете с флорални мотиви – особено подходящи за пролетния сезон. Те могат да са с инкрустирани камъчета и цветни кристали.
За цветовете
Ако отдавна сте събирали кураж, сега е моментът да станете блондинка. Този пролетно-летен сезон модна е платината. Подстрижката е къса. Ако не сте от най-смелите, можете просто да освежите прическата си с няколко руси кичура. ► Свежест през тази пролет ще внесе връщащият се на мода червен цвят. Изборът от червената палитра е богат – всички нюанси на червеното, та чак до малиноворозовите. Ако червеното ви се струва много рискован избор, можете да опитате първо с тонираща боя за коса и ако резултатът ви устройва, нанесете за 100% покритие! ► Ако ви харесва да сте брюнетка, изберете топлите кафяви нюанси. Не утежнявайте косата с много стилизиращи продукти, те убиват блясъка й.