ГЛЕДНИ ТОЧКИ

Гледни точки
 
юли, 2011 г.
  
Армията на очилатите застрашително нараства – това е цената на цивилизацията и отмъщение за близкото общуване с компютър. Всеки трети се оплаква от проблеми със зрението. Как да помогнем на уморените си очи?
 
© Katie Little | Dreamstime.com
 
Най-разпространените проблеми при хора в работоспособна възраст (от 18 до 50 години) са миопия (късогледство), хиперметропия (далекогледство) и астигматизъм. Можем да продължим списъка с пресбиопията, известна още като старческо далекогледство. Всички тези болести на очите възникват като физиологичен процес, развиващ се обикновено след 35-годишна възраст.
При възрастните хора далекогледството по правило има „стационарна“ форма. Тоест до навършване на определена възраст достига своя пик, след което не прогресира повече.
Мнението на лекарите по отношение на
 
късогледството
се разминават. Някои специалисти съветват, когато миопията стигне 2 единици, да се носят очила постоянно. Те смятат, че когато човек с неголяма степен на късогледство носи очила постоянно, то по време на четене се пренапрягат мускулите, поддържащи лещата. Други лекари препоръчват очила при късогледство само когато се гледа надалеч, като смятат, че при постоянно носене на очила миопията бързо ще прогресира.
Това, което може да помогне при късогледство, е
 
специална гимнастика за очи
Тя е полезна, тъй като облекчава зрителната умора. Но основното за профилактиката на зрителното пренапрежение и умора, това е правилният режим на натоварване на очите. Тоест часовете на работа трябва да се редуват с 15-минутни почивки. Това не означава, че след 15 минути трябва да прекъснете работата си, за да играете компютърни игри или да редите пасианси. На очите им е нужен активен отдих – отделете поглед от монитора, погледайте през прозореца. Намерете максимално отдалечен предмет и се опитайте ясно да се фокусирате върху него. Това ще бъде едновременно и почивка, и гимнастика за очите.
От изключителна важност е и осветлението. Ако работите на компютър, разстоянието от монитора до очите трябва да бъде от порядъка на 45–50 см.
 
Какво е астигматизъм
Това е особеност на формата на роговицата. Нормалната роговица на здравото око има гладка сферична повърхност. При астигматизъм нейната гладка сферичност се нарушава и добива различни кривини по различни направления: на места става по-плътна, на други – по-изпъкнала. По тази причина светлинните лъчи се фокусират върху ретината не в една, а в няколко точки и затова изображението се възприема от очите неясно. По принцип астигматизмът се съчетава или с късогледство, или с далекогледство. За да се компенсират неравностите, се използват специални астигматични стъкла, които нивелират разликите.
Рядко може да се срещне човек с нулев астигматизъм. Астигматизмът до 1 диоптър е доста разпространен и се среща при 90% от хората. Но това е физиологичен астигматизъм, който не се нуждае от оптическа корекция. За
 
корекции
става дума само при средна и по-висока степен на астигматизъм.
Може ли да се предотврати астигматизъм или да се забави неговото развитие? Астигматизмът е нещо, с което човек се ражда, това е вродена особеност на структурата на неговите очи. Има и понятие „придобит“ астигматизъм, който възниква вследствие на травма. Тогава е ясно, че той трябва да се коригира.
А началната или слабата степен на далекогледство – в рамките на 1 диоптър – при хора в активна възраст също не налага никаква корекция. Човек може да не изпитва затруднения при четене, но с напредване на възрастта способността за акомодация (адаптация на очните мускули, умението бързо да се фокусират на предмети, намиращи се на различно разстояние) отслабва и всичко, което се намира наблизо, започва „да се размазва“ пред очите.
Нормално очният мускул получава мозъчен импулс, за да разгледа предметите отблизо. И до 35-годишна възраст това обикновено не е проблем. След това този мускул атрофира и се развива процес на пресбиопия или
 
старческо далекогледство
Но пациент с плюс 1 диоптър може спокойно да не носи очила дори докато шофира или гледа телевизия. И при работа с компютър, в случай че той спазва режим на зрително натоварване, не се налага зрението му да бъде коригирано. Въпросът за корекция с помощта на очила или лещи възниква при средна или висока степен – от 2 и повече диоптъра.
Би било погрешно, ако пациент с неголяма степен на далекогледство (+1 диоптър) веднага си направи очила. Особено ако този човек е под 35-годишна възраст и не работи продължително на компютър, той напълно може да се справи и без очила. При по-продължителна работа с компютър се препоръчват специални очила, които са с по-слаб диоптър, за да не се претоварват зрителните мускули.
 
Избор на очила при „различни“ очи
Как да си изберем очила, ако очите са „различни“ – например дясното е с минус 2, а лявото – с минус 3 диоптъра? Този вид нарушения на зрението се среща доста често. Природата е направила така, че максимално поносимата физиологична разлика между очите не трябва да е повече от 2 диоптъра, когато говорим за корекция чрез очила. Въпреки това всичко е строго индивидуално. Затова, за да „тествате“ очилата, е необходимо да постоите с тях не по-малко от 10–15 мин. Ако се чувствате комфортно с тях, въпреки различните диоптри на стъклата, значи те са подходящите за вас. Има обаче много нюанси, с които лекарят е длъжен да се съобрази при изписването на такива очила.
При късогледство средна степен – повече от 2 диоптъра – в допълнение към очилата за гледане надалеко трябва да се изберат и очила за работа с компютър с до един и половина, два диоптъра по-малко. Например ако зрението ви е минус 3 диоптъра, то очилата за работа трябва да са минус 1–1,5 диоптъра. Това е необходимо, за да не се пренапрягат очите.
А при средна степен пресбиопия (старческо далекогледство) са подходящи т. нар. лекарски очила, които се носят на носа: обръщайки се към аудиторията, късогледият поглежда над очилата, но когато трябва да прочете текст, свежда поглед надолу и използва диоптрите.
 
Лещи или очила
Кое е за предпочитане? Много лекари се обявиха срещу лещите напоследък. От физиологична гледна точка контактната леща може да бъде наречена най-правилното средство за корекция, защото прилепва плътно върху роговицата и по форма наподобява тази на анатомично правилното око. Ако говорим за усложнения, те наистина е възможно да възникнат, но само в случаите, когато не се спазват правилата за „експлоатация“ на лещите. Лещите имат определени предимства. Те са удобни – при занимание със спорт и при всяка физическа активност. За да няма усложнения обаче, е необходимо очите да си почиват от носенето на лещи – вечер след работа, в почивните дни или по време на отпуска или ваканция. Има различни видове лещи – за 1 месец, за 2 седмици, за ежедневна смяна. Колкото по-кратък е срокът за използването им, толкова по-добре се чувстват очите.
 
Хирургическа корекция на зрението
Процентът на усложненията при хирургическа корекция на зрението не е висок – от 0,002% (1 усложнение на 50 хиляди операции) до 0,001% (1 усложнение на 100 хиляди операции). Но всяка хирургическа намеса по принцип предполага някакъв процент риск.
Специалистите съветват подобни операции да се правят само в случай на крайна необходимост, а не просто защото „очилата ми омръзнаха“.
Съществуват и редица противопоказания към хирургическото вмешателство. На първо място е възрастта, особено ако става дума за миопия (до 18-годишна възраст хирургични операции са противопоказни в този случай).
Второ – бременност и раждане. През периода на лактация не трябва да се правят операции на очите. И по принцип е желателно при раждали жени да се прибягва до такива операции минимум година след раждането.
Сред по-малко травмиращите методи в рефракционната хирургия е направлението фемто-лазик (femto-lasik). Операцията се прави с 2 лазера: фемтосекунден и ексимерен. Вместо механично въздействие върху тъканта на очите тук работят лазерни импулси. Процентът на усложнения при този метод е чувствително намален, съответно и процентът на противопоказанията намалява.
 
Риск по време на раждане
Рисковано ли е да раждат жени с висока степен на късогледство?
Силно изразеното късогледство е опасно, защото при него се развива дистрофия на ретината. Задачата на офталмолога при късогледство от средна или висока степен при бременни жени е да изключи риска от дегенерация на ретината. Затова е необходимо два пъти по време на бременност – в първия и в третия месец – да се изследва очното дъно. И при опасност от отлепяне на ретината се прибягва до раждане с цезарово сечение.
 
При сухота и „пясък“ в очите
Днес много хора се оплакват от усещане на сухота в очите. Причини за този синдром могат да бъдат прекомерната работа с компютър, климатичната уредба или сухият въздух в помещението. Тези външни фактори въздействат преди всичко на слъзната обвивка – разрушават я и роговицата се оказва беззащитна.
Има много медицински препарати, които се подбират индивидуално за всеки пациент. За предпочитане е в съдържанието на „изкуствените сълзи“ да влизат натурални компоненти, близки по състав до човешките сълзи.
Препаратът се предписва индивидуално след лекарска препоръка. Капките се използват в продължение на седмица, след което лекарят трябва да провери каква е динамиката – т. е. настъпили ли са някакви промени с очите.
Тези препарати се отнасят към средствата за заместителна терапия – когато собствените сълзи не достигат, се прибягва до тях. Те обаче въздействат само върху симптома. Необходимо е да се отстрани причината, водеща до дискомфорт – сухият въздух в помещението и т. н. В противен случай проблемът може да се превърне в хроничен.
 
Полезни съвети
При късогледство е полезно да ядете храни, съдържащи:  калций (извара, кисело мляко)  магнезий (зелена салата, спанак)  витамин С (лук, черна боровинка, цитрусови плодове)  витамин А (моркови, жълтъци, краве масло)  витамин Е (растителни масла, рибни мазнини).
Танците, тенисът, бадминтонът и плуването помагат за поддържане на очните мускули в тонус. При най-малък проблем с ретината трябва да се откажете от силовите видове спорт, каратето и бокса.
Съществува и т. нар. лъжливо късогледство.То възниква след продължително четене. Тогава погледът се фокусира на близките предмети, които са видни ясно и точно. А онези, които са по-далече, се раздвояват и размазват. Когато очите са добре отпочинали, зрението се възстановява.