ГОРЕЩО СИРЕНЕ

 

Горещо сирене

 

 
 
В студени дни топлото фондю е изключително удоволствие. А това, че се сервира в един общ съд, предразполага към по-оживени и непринудени разговори край масата. Ако не вярвате, пригответе поне веднъж това ястие за вечеря и поканете приятелите.
 
В превод от френски fondue означава „разтопявам“, което отлично описва това ястие във всичките му вариации. Фондюто в основния си вариант представлява сос от един или два вида разтопени сирена. За сгъстяване на вече разтопената смес се добавят няколко чаени лъжички нишесте или брашно, размито в бяло вино. Поднася се в специален съд с дебели стени, така че да се нагрява равномерно и да не загаря.
 
Съдът за фондю
се натрива отвътре със скилидка чесън, в него се налива бялото вино, загрява се и се добавят настърганите сирена. Докато сместа къкри в средата на маса, всеки набожда на дълга вилица залче хляб (обикновено хлябът е нарязан на кубчета) и го топи в топлото сирене. Съдът за фондю може да бъде метален, керамичен или глинен. В повечето случаи е на крачета, за да може под него да се постави модулът за нагряване. 
Традиционно фондю се приготвя в страните, където производството на сирене има многовековни традиции: Швейцария, Франция, Германия. В Северна Италия аналогично блюдо носи наименованието „фондута“. Различава се от фондюто по това, че хлябът не се топи в сиренето, а се залива с разтопените сирена.
Предполага се, че фондю е приготвено за първи път през XVIII век. През зимата, в затрупаните си със сняг домове
алпийските пастири
трябвало да се хранят с това, което имали подръка – изсъхнал хляб и много твърдо сирене. За да разтопят твърдото сирене, швейцарците измислили да го загряват на огън, разбърквайки го с малко вино. Около пълното с къкрещо сирене котле от глина или емайлиран чугун се събирало цялото семейство. Така се родило фондюто.
С думата „фондю“ днес се назовава по-скоро начинът, по който то се яде, отколкото самото ястие. Горещия шоколад, в който се топят парченца плодове, някъде също наричат „фондю“
 

 

Приготвянето – стъпка по стъпка

 

 
1. Подгответе всички продукти, необходими за приготвяне на фондюто: двата вида сирена (твърдо и меко), чесън, бяло вино и брашно. Намажете дъното и вътрешните стени на дълбок тиган с краве масло, а след това ги натъркайте с разполовена скилидка чесън.
 
 
2. Твърдото сирене настържете на едро, а мекото нарежете на парченца. Сложете сирената в тигана, залейте ги с бяло вино, поставете тигана на печката и включете котлона. Когато сирената започнат да се топят, ще ви трябва тел за разбъркване.
 
 
3. Когато сирената се разтопят добавете предварително запърженото брашно, като продължите енергично да бъркате с телта. Прелейте горещия сос от сирена в съд за фондю и запалете подгряващия модул под съда, за да поддържате фондюто топло.
 
 
4. Запържете различни нарязани на парчета зеленчуци в олио за 3–4 мин. Ако има и картофи, добре е да ги сварите предварително. Запържете ивици бекон (или друг колбас). Раздайте на гостите вилици с дълги дръжки, за да се насладят на вкуса на фондюто.
 
2 рецепти по темата
Шоколадово фондю
ЗА 6–8 ПОРЦИИ:  • 600 г черен шоколад с високо съдържание на какао  • 15 г краве масло  • 600 г сметана  • 3 с. л. ликьор с аромат на кафе  • 1 с. л. настърган шам-фъстък или филирани бадеми  • нарязани плодове (банани, ягоди, киви, грозде и др.)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Шоколада и маслото сложете в съд от йенско стъкло, залейте ги със сметаната и ликьора и загрейте сместа на водна баня.
2. Пресипете шоколадовата смес в съд за фондю и запалете подгряващия модул. Консумирайте десерта, като потапяте парченцата плод в горещата шоколадова смес.
 
 
Паниран камамбер
ЗА 1 ПОРЦИЯ:  •1 камамбер (в единична кръгла опаковка – около 250 г)  • прясно изцеден сок от портокал  •  1 с. л. вишнево сладко  • 1 яйце (леко разбито) • галета  олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Извадете сиренето от кутийката и ако сте го съхранявали в хладилник, го оставете да престои 30 мин на стайна температура.
2. Парчето камамбер потопете в разбитото яйце, а след това оваляйте в галета. За да се получи по-плътна панировка, потопете сиренето още веднъж в разбитото яйце и след това отново го оваляйте в галета.
3. В средно голям тиган налейте голямо количество олио (за да покрие парчето сирене). Загрейте го на котлона. Когато олиото се нагрее достатъчно, пуснете камамбера за 20–30 секунди в него и изчакайте панировката да придобие леко червеникав цвят. В този момент можете да сте сигурни, че сиренето вътре се е разтопило.
4. Сервирайте го веднага залято с портокалов сок и гарнирано с лъжичка вишнево сладко.