ГОТОВА ЗА БРЮНЕТКА

Готова за брюнетка
февруари, 2012 г.
© www.stockpodium.com
 
От светлокестеняво до блестящо тъмношоколадово – кафявото е цветът за коса с най-голям коефициент на харесване. Това го потвърждават и звездни жени като Ева Лонгория и Кейти Холмс. Но как „да срещнете“ кожата на лицето си с правилния оттенък кафяво?
Светла кожа
С меланж от тъмнорусо и светлокафяво върху косата кожата ви ще изглежда много по-жизнена. Ако сте от типа Снежанка с млечнобяла кожа, на фона на коса в по-тъмен цвят тя би стояла още по-бяла. Не че е лошо, но дали искате да постигнете точно този ефект?
Тъмен или жълтеникав тен
Обикновено дамите, които имат такъв оттенък на кожата, по природа са надарени с тъмни коси. На кожа с такъв топъл цвят отиват най-много тъмни и топли кафяви нюанси, клонящи към златно и медно.
Жените със светли коси, които искат да станат брюнетки, също трябва да се съобразяват с тена на лицето си. Ако оттенъкът на боята за коса пасва на топлия (респективно студен) цвят на лицето, дори и тъмнокафявото ще стои естествено.
Вие сте студен тип
Кафяви нюанси без златисти и червеникави ефекти стоят перфектно на дамите с розовеещ или по-студен цвят на кожата на лицето. Ще разпознаете правилния нюанс по цветовия код върху опаковката на боята за коса – първата цифра обозначава наситеността на цвета, неговата дълбочина (например 5 = светлокафяво); следващата обозначава дали става дума за неутрален нюанс (= 0), студен нюанс (например 1 = пепеляво) или за топъл нюанс (например 3 = злато, 4 = медно златисто).
Независимо какъв цвят боя за коса сте избрали, косата трябва да е перфектно обгрижена, преди да я боядисате. Това означава: 
 Да бъдат подстригани цъфтящите краища.
 Минимум един път седмично да я глезите с маска за коса. 
 Прахта и стилизиращите продукти да са внимателно изчеткани от нея (с четка с гъсти зъбци). 
 Да се храните така, че да поддържате красива косата си: плодове, риба, птиче месо, листни зеленчуци и най-важното – храни, които съдържат много витамин С, цинк и желязо. Млякото и пълнозърнестите продукти също витализират косата.
Новите брюнетки
Кестенявите коси днес са на върха на модата. И блондинките трябва да се примирят с това. За зимата на брюнетките се препоръчва да си направят преливащи се кичури в топли и по-светли нюанси на кафявото. Те не са натрапчиви колкото русите, но по много елегантен начин осветяват лицето. Върху светлокестенява коса пък ще стоят добре няколко по-тъмнокафяви кичура.
Дързост за нов цвят
Първо тествайте как ще ви стои даден цвят, като се подложите на тониране. Боядисайте се само ако резултатът ви е харесал.
Например имате светла коса и искате да я боядисате в модерно кафяво. Или пък искате да наситите още повече естествено кестенявата си коса, за да изглежда тя по-силна и здрава? И в двата случая тонирането е по-правилното решение. То ще направи косата ви с няколко нюанса по-тъмна (по-светла не би могло), ще насити предишния кафяв тон и ще се погрижи да се сдобиете с вълнуващи отблясъци в косата. Тониращите бои за коса съдържат бързо проникващи пигменти, което означава, че обгръщат косъма само отвън и след няколко измивания косата ви отново възвръща предишния си цвят. Тоест рискът е минимален – дори и да не се харесате с новия цвят, той ще се задържи на главата ви само няколко седмици. Когато разберете обаче кой точно нюанс на кафявото ви отива, можете да помислите за трайно боядисване.
Боядисването на косата създава истинския цвят, който не изчезва след няколко измивания с шампоани, както става при тонирането. При боядисването водородният пероксид отстранява естествените цветни пигменти от косата ви, при което нови, изкуствени цветни пигменти проникват до вътрешността на всеки косъм. Това закрепва новия цвят в косата трайно. Препаратите за боядисване на косата могат дори да покрият напълно сивата коса.